Džaferović se obratio na samitu Krimske platforme: Stav BiH o podršci Ukrajini nije promijenjen uprkos pritiscima

G.S.
Džaferović se obratio na samitu Krimske platforme: Stav BiH o podršci Ukrajini nije promijenjen uprkos pritiscima

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović obratio se danas na samitu Krimske platforme na kojem su prisustvovali brojni svjetski zvaničnici.

Tokom obraćanja, Džaferović je rekao kako je Predsjedništvo BiH ranije izrazilo očekivanje da će se situacija u Ukrajini okončati mirnim putem.

– Spoljna politika Bosne i Hercegovine prema međunarodnim partnerima, što uključuje i prijateljsku Ukrajinu, zasniva se na otvorenosti i ravnopravnosti, uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principu miroljubive saradnje, poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju obostranih interesa, što je izričito navedeno u strategiji Spoljne politike Bosne i Hercegovine, koja je u potpunosti u skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 6. marta 2014. godine usvojilo posebnu izjavu o situaciji u Ukrajini. Tom izjavom Predsjedništvo je izrazilo očekivanje da će do rješenja novonastale krize doći mirnim i demokratskim sredstvima, dijalogom i političkim pregovorima između svih relevantnih strana, uz konstruktivnu podršku cijele međunarodne zajednice, na opšteprihvaćenim principima međunarodnog prava – rekao je Džaferović, prenosi Kliks.

Naveo je kako se BiH pridružila deklaraciji visokog predstavnika EU o Krimu.

– Tom prilikom, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine takođe je izrazilo punu podršku naporima s ciljem prevazilaženja trenutne situacije i održanja mira i potrebne sigurnosti te pozvalo sve strane u sporu da se uzdrže od uporabe sile i žurno otpočnu politički dijalog za rješenje novonastale situacije, u interesu mira, regionalne i globalne stabilnosti. Godinu dana nakon održavanja nelegalnog i nelegitimnog referenduma i posljedične nezakonite aneksije Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije, 16. marta 2015. godine Bosna i Hercegovina se pridružila deklaraciji visokog predstavnika uime EU o Krimu, kojom je potvrđena čvrsta opredijeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine – poručio je član Predsjedništva.

Takođe, poručio je kako je istom deklaracijom nastavljeno sa osudom tog čina kršenja međunarodnog prava te je istaknuto da je ilegalna aneksija Krima i Sevastopolja direktan izazov međunarodnoj sigurnosti, sa ozbiljnim implikacijama na međunarodni pravni poredak koji štiti jedinstvo i suverenitet svih država.

– Takođe, istaknuta je posvećenost potpunom provođenju politike nepriznavanja, uključujući i restriktivne mjere. Ponovo je potvrđena duboka zabrinutost zbog kontinuiranog vojnog jačanja i pogoršanja stanja ljudskih prava na poluostrvu Krim, uključujući uskraćivanje slobode govora i progon pripadnika manjina. Ponovljen je poziv da se međunarodnim akterima u oblasti ljudskih prava omogući potpun, slobodan i neograničen pristup cijeloj teritoriji Ukrajine, uključujući Krim i Sevastopolj  – ističe Džaferović.

Nakon 24. februara 2022. godine, Džaferović je naglasio kako se BiH pridružila brojnim deklaracijama i međunarodnim dokumentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana