Dvodnedjeljno obilježavanje Svetih Novomučenika Jasenovačkih počinje sutra, pogledajte program

GS
Dvodnedjeljno obilježavanje Svetih Novomučenika Jasenovačkih počinje sutra, pogledajte program

Svakodnevnim služenjem Svete Liturgije u Manastiru Jasenovac od 1. do 13. septembra biće obilježeni praznični dani Svetih Novomučenika Jasenovačkih.

Proslava Svetih Novomučenika sada se već tradicionalno proslavlja nakon praznika Uspenja Presvete Bogorodice. Tradicija je nastala kao plod toga što poklonici iz svih krajeva tih dana pohode Manastir Jasenovac.

Centralna proslava praznika, piše kompasinfo.rs održaće se u subotu 7. septembra ove godine u Manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu. Svetu arhijerejsku Liturgiju s početkom u devet časova više mitropolita i episkopa naše pomjesne i sestrinskih pravoslavnih crkava.

Nakon toga, na grobnoj humci kod Cvijeta u Spomen-području Jasenovac biće osveštan slavski kolač i žito.

Jasenovačka crkva je tokom ratnih devedesetih pretrpjela skrnavljenja. Povodom četrdesete godišnjice od njene gradnje i obnove biće održano veliko osveštanje hrama. Čin osveštanja biće obavljen nakon liturgije koja počinje 3. septembra u devet časova.

U četvrtak 5. septembra, s početkom u deset časova, u Istraživačkom centru u Manastiru Jasenovac biće održan prvi dio redovnog naučnog skupa „Novomučenici: Poliperspektiva X“. Drugi dio će se održati u petak 6. septembra u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu. I ovaj događaj počeće u deset časova. U njemu će učešće uzeti više međunarodnih stručnjaka iz ove oblasti.

U okviru ovih prazničnih dana, u srijedu 11. septembra, na praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima gdje je kršten svete uspomene Pavle Patrijarh Srpski, biće služena Sveta Arhijerejska Liturgija.

Iz Eparhije pakračko-slavonske pozivaju vjernike da u ovim prazničnim danima pohode manastir Jasenovac. Učešće u ovim događajima ima neizmjerno značenje kako za sve postradale tako i za nastavak građenja kulture sjećanja na Jasenovac i njegove žrtve.

Kompletan program:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana