Duško Perović, šef predstavništva Republike Srpske u Rusiji: Sa “Gaspromom” do energetske stabilnosti

Veljko Zeljković
Duško Perović, šef predstavništva Republike Srpske u Rusiji: Sa “Gaspromom” do energetske stabilnosti

Višednevna posjeta premijera Republike Srpske Radovana Viškovića Sankt Peterburgu bila je više nego uspješna kada je riječ o svim projektima o kojima se ovom prilikom razgovaralo sa ruskim partnerima, a pogotovo sa predstavnicima “Gasproma”, najveće svjetske gasne kompanije u svijetu.

Istakao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” šef Predstavništva Srpske u Rusiji Duško Perović, ističući da je sa moćnim “Gaspromom” postignut dogovor o svim narednim koracima na realizaciji projekta gradnje kraka gasovoda “Balkanski tok” kroz Republiku Srpsku.

- Verujem da će već narednog meseca doći do potpisivanja mape puta, a kojom će tačno biti definisane obaveze i dinamika na realizaciji ovog kapitalnog projekata za Republiku Srpsku. Sve je utanačeno i sa kompanijom “Gasprom SPG”, koja bi trebalo da u Zvorniku napravi jednu fabriku za ukapavanje gasa. Radi se o projektu vrijednom oko 75 miliona evra. Znači sve ključne stvari za nas ovom prilikom su dogovorene te je odlučeno da svi pripremni radovi budu maksimalno ubrzani s obe strane. Oprema je već gotova, ali zbog situacije u vezi sa pandemijom nije bilo mogućnosti da ona bude dovezena te se sada obavljaju pripreme za njen transport - rekao Perović.

GLAS: Da li je realno da do prvih radova dođe već u prvoj polovini naredne godine te šta će ovaj gasovod značiti za Srpsku?

PEROVIĆ: Mislim da nije. Korona je sve poremetila. Realnije je da se s prvim radovima krene u drugoj polovini 2022. godine. A šta će on značiti za Srpsku? Kao prvo, gas kao energent će značajno pojeftiniti, ali ćemo učvrstiti i našu energetsku stabilnost. Ne treba zaboraviti i da je gas ekološko gorivo. Dobićemo prirodni energent koji gori 99,8 odsto. Benefiti gasovoda za našu privredu, ali i građane, su nemjerljivi.

GLAS: A kada su u pitanju drugi projekti koji su bili predmet razgovora?

PEROVIĆ: Prvi put smo posetili kompaniju “Tehnopark”, s kojom će biti uspostavljena saradnja. Mislim da će Vlada Republike Srpske uskoro doneti odluku o potpisivanju zajedničkog protokola sa ovom ruskom kompanijom, ali i mape puta. Posjetili smo i “REP holding”, koji posluje u sastavu “Gasproma”. Oni proizvode gasne turbine. Naša delegacija je bila jako zadovoljna onim što je tamo videla, jer se radi o najsavremenijoj tehnologiji. I oni su spremni za saradnju, ne samo da obezbede neophodnu opremu, već i da investiraju u gradnju gasnih elektrana u Srpskoj. Zavod “Nevski” se čak ponudio da izradi idejno rješenje za gasnu elektranu u Zvorniku.

GLAS: Razgovarano je i sa predstavnicima farmaceutske kompanije “Biokad”, koja već jedno izvjesno vrijeme pokazuje interesovanje za tržište BiH, ali ne ide sve predviđenom dinamikom. O čemu se radi?

PEROVIĆ: Ne ide jer ih blokiraju razni sarajevski lobisti, kojima ne odgovara da ruska farmaceutska kompanija “Biokad” uđe na naše tržište, jer oni imaju daleko jeftinije lijekove od konkurencije. Iz sada nepoznatih razloga nadležni su im oduzeli izdatu registraciju za lekove koji se primenjuju prilikom lečenja onkoloških bolesnika, a koji su vrlo kvalitetni, a tu se posebno ističe lek za lečenje raka pluća. On je vrlo efikasan, ali i mnogo jeftiniji od onih sa zapada. I ljudi to treba da znaju, da vide kako se pojedine službe i institucije sa nivoa BiH odnose prema životima i zdravlju običnih građana.

Nabavka vakcina

GLAS: Da li su planirane i dogovorene nove isporuke vakcine “sputnjik” Srpskoj?

PEROVIĆ: Uzimajući u obzir sve okolnosti mogu slobodno reći da je saradnja Srpske i Rusije i na ovom polju bila odlična. Do kraja ovog meseca treba da bude realizovana još jedna isporuka novih količina vakcina. Mi smo njima uvek bili prioritet za isporuke vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana