Dodik i Cvijanović: Niko nema koristi od sprečavanja realizacije razvojnih projekata

Srna
Dodik i Cvijanović: Niko nema koristi od sprečavanja realizacije razvojnih projekata

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da ne vidi razlog da bilo ko u BiH sprečava realizaciju razvojnih projekata, među kojima su i oni koji se odnose na gasne interkonekcije.

-Republika Srpska nije sprečavala razvojne projekte u FBiH i očekujemo da se tako i FBiH ponaša. Sprečavanje projekata govori o nemogućnosti BiH i to se neće mnogo trpjeti - rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da se posljednjih 12 godina pokušava obezbijediti istočna gasna interkonekcija.

-Formalno-pravno gledano oni su od toga napravili mit, iako je riječ o tehničkoj odluci. Zašto da ne gradimo gasovod, pa do sada je mogao biti završen. Da li znate kolike gubitke imamo zato što nemamo gasovod za privredu i stanovništvo i koliko je važan za energetsku stabilnost? Ništa nismo uradili zato što neko u Sarajevu izmišlja neke razloge - rekao je Dodik.

Ponovio je da Republika Srpska nema ništa protiv južne gasne interkonekcije, ali da će imati ako bude uslovljavana istočna.

- Ako ovo pitanje bude na dnevnom redu Savjeta ministara podržaćemo ga. Energetika je u nadležnosti entiteta, a ne BiH, i donošenje zakona o gasu na nivou BiH nije u skladu sa Ustavom.

Razvojna komponenta je u nadležnosti entiteta i zašto se u tome sprečavamo, odnosno zašto je neko skontao da nam blokira izgradnju „Buk bijele” i aerodroma u Trebinju. Vrijednost naših projekata je skoro četiri milijarde KM - rekao je Dodik.

Napominje da Republici Srpskoj nikada nije palo na pamet da zatvori gas Sarajevu zato što joj se sprečavaju razvojni projekti.

-Ako neko smatra da treba zaustaviti Srpsku, onda će biti zaustavljena cijela BiH - zaključio je Dodik.

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da blokada projekata gasnih interkonekcija, koju najavljuju dva člana Predsjedništva, nikome neće donijeti bilo kakvu korist, ali hoće štetu i to najveću upravo BiH.

Na pitanje Srne da prokomentariše najave Željka Komšića i Denisa Bećirovića da će u Predsjedništvu blokirati projekte gasne interkonekcije, Cvijanović je rekla da je žalosno to što su pokušaji blokade energetskih projekata i ekonomskog razvoja Republike Srpske postale tema koja ujedinjuje političke aktere iz Sarajeva, uključujući i njene kolege iz Predsjedništva.

- Ako je nekome stalo da građane Republike Srpske odvrati od BiH i uruši i samu pomisao o mogućnosti zajedničkog života, onda je ovo najbolji mogući način. Jasno je da se politički ne slažemo oko mnogih važnih pitanja, ali svjesno nanositi ekonomsku štetu Srpskoj i njenim građanima je odraz krajnje zlonamjernosti i neprijateljski čin koji ozbiljno dovodi u pitanje sam smisao postojanja BiH - ukazala je Cvijanović.

Poručila je da će Republika Srpska biti prinuđena da se zaštiti od nasrtaja iz Sarajeva, ne birajući pravna i politička sredstva, a oni koji danas blokiraju njen razvoj snosiće punu odgovornost za sve posljedice koji bi mogle da uslijede.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da Predsjedništvo BiH zvanično daje odobrenje o otvaranju pregovora, pa onda Savjet ministara radi manje više tehnički posao.

- Nije to nebitan tehnički posao. Onda to ponovo dolazi na Predsjedništvo. U tri navrata se pojavljuje ta vrsta predmeta i na kraju taj treći put je ratifikacija međunarodnog ugovora. Predsjedništvo je ovdje ključno. Bez zakona o gasu ja za to neću glasati nikad - poručio je Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana