Dodik: Džaferović krši Ustav

Srna
Dodik: Džaferović krši Ustav

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Srbi u BiH žele da se poštuje ustavno pravo jer je BiH moguća isključivo kao ustavna zemlja.

Dodik je istakao da predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović krši Ustav BiH.

-Ukoliko nastave ovako, to je kraj BiH – istakao je srpski član Predsjedništva BiH koji podsjeća da su pravila jasna i da istupi članova Predsjedništva BiH i iznošenje stavova moraju da se utvrde u skladu sa odlukom ove institucije, te da se iznosi samo ono što je definisano na sjednici.

Dodik kaže da je na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH glasao protiv učešća Džaferovića na onlajn Samitu o međunarodnoj krimskoj platformi koji organizuje Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine, te da nije usaglašeno njegovo djelovanje.

-Po saznanju da je Džaferović dobio ovaj poziv, tražio sam vanredno sazivanje sjednice članova Predsjedništva BiH, koja je juče i održana. Ranije kada smo dobili najavu za takvo nešto, rečeno je da se obavezno mora održati sjednica i da se zauzme stav. Džaferović nije našao za shodno da to učini - rekao je Dodik za RTRS.

Dodao je da nema nijedne odluke za Džaferovićevo učešće na onlajn samitu. -On  krši Poslovnik o radu, krši Ustav BiH, nema ni zakona o Predsjedništvu. Sve to dovoljno govori o BiH - rekao je Dodik.

On je rekao da su mnogi muslimanski ambasadori usaglašavali sa drugima da treba uvesti sankcije Rusiji, ali je sve to ostalo na praznoj priči.

Dodik je podsjetio i da se na sastanku u Briselu visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj čudio zašto BiH nije uvela te sankcije, zbog čega mu je Dodik objašnjavao o čemu je tu riječ - da su to sve prazne priče.

On je istakao da u BiH koriste ukrajinsku krizu da bi se dodvorili strancima, a prije svega zapadnjacima, i da bi još više problematizovali situaciju u BiH. Ovo što je uradila SDA, tražeći mnoge promjene, dodao je on, predstavlja kontinuitet te politike.

-Oni su to formalizovali 2018. godine kada su rekli za šta se zalažu. Sada su vjerovatno izgubili živce pred izbore, tražeći veću podršku za svoje planove i pokušavaju dokumentima nametnuti drugima ono što žele. Sve to govori da je to antidejtonsko djelovanje. Ono što SDA traži je antidejtonsko - rekao je Dodik.

On je ukazao da je u Ustavu BiH predviđen Dom naroda u FBiH, ali ne i u Srpskoj - jer Vijeće naroda u Republici Srpskoj ima sasvim drugi karakter.

-U tom Domu naroda u FBiH Srbi nikada nisu bili na pravi politički način izraženi. Oni su osam godina, a četiri godine potpuno, bez političkog legitimiteta jer je tamo neki navodni Srbin koga bira Željko Komšić, koji je opet lažni Hrvat. Sve je tamo lažno i okuplja ih SDA oko sebe. To im se svidjelo i misle da to mogu nama da nametnu ovdje - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, politika Zapada više nisu međunarodno pravo ili norme pa "pobješnjeli Kristijan Šmit" može nešto da uradi, ali to Srpska neće prihvatiti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana