Dodik: Cvijanovićeva će se sutra obratiti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN

GS
Dodik: Cvijanovićeva će se sutra obratiti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će se srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović obratiti sutra na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija gdje će biti održana debata o BiH, prenosi RTRS.

U rasporedu nije precizirano vrijeme početka debate, ali je navedeno da je početak planiran prije podne po lokalnom vremenu u Njujorku, odnosno rano poslije podne po centralnoevropskom računanju vremena.

Komentarišući izvještaj Kristijana Šmita Savjetu bezbjednosti UN, Dodik je rekao da on brani ustavni poredak, a da je u Šmitovom izvještaju pomenut više od 50 puta u negativnom kontekstu.

-Znaju svi da lažu. Republika Srpska od kada je ja vodim je mirna, stabilna i usmjerena ka razvoju. U Republici Srpskoj nema nasilja, kako oni to prikazuju - istakao je Dodik odgovarajući na pitanja novinara u Banjaluci.

On je ponovio da Šmit nije imenovan u Savjetu bezbjednosti UN, da je BiH neprihvatljiva ukoliko nije ustavna i da Republika Srpska neće ostati u BiH koja nije ustavna.

-Šta je tu retorički problematično? Šta treba da kažem, da ne postoji Ustav, da je on visoki predstavnik pa da budem dobar momak? Ja to nisam, naravno! - rekao je Dodik.

Zaključio je je da je „najveća prijetnja bezbjednosti u BiH Kristijan Šmit koji se lažno predstavlja, dodajući da je dobro što će se Željka Cvijanović sutra obratiti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN“.

Vlada Republike Srpske usvojila je 29. Izvještaj Savjetu bezbjednosti UN koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu i zemljama članicama Savjeta bezbjednosti.

Na internet stranici Vlade je u subotu, 29. aprila, objavljeno da se Izvještaj odnosi se na period od oktobra 2022. do maja 2023. godine, te da Vlada Republike Srpske u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, u cilju razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana