Đurđević Stamenkovski: Višegrad će naredne godine biti mjesto promovisanja porodičnih vrijednosti

Srna
Đurđević Stamenkovski: Višegrad će naredne godine biti mjesto promovisanja porodičnih vrijednosti

VIŠEGRAD - Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije Milica Đurđević Stamenkovski rekla je danas u Višegradu da će 2025. godine ovo biti mjesto promovisanja porodičnih vrijednosti kao domaćin velike manifestacije "Dani porodice Srpske i Srbije" u Republici Srpskoj.

-Predložila sam kao ministar načelniku opštine Mladenu Đureviću da Višegrad sledeće godine bude domaćin ove velike manifestacije. Ideja je prihvaćena i započećemo sve neophodne organizacione i logističke pripreme kako bi ova manifestacija bila dostojna teme kojom se bavi - istakla je ona.

Stamenkovski je rekla da Višegrad zaslužuje da ne bude opština sa malim brojem stanovnika, kada je dušom tako velika.

-Želimo da u Višegradu bude više onih koji ovde stanuju, rade, imaju svoje porodice i da na ulicama pored mnogobrojnih turista imamo i one koji ovde ostaju i nakon turističke sezone -  rekla je Stamenkovski.

Naglasila je da žele različitim populacionim mjerama da pomognu da Višegrad bude mjesto po mjeri porodice i da su Vlada Srbije i resorno ministarstvo zainteresovani da daju podstrek različitim projektima koji su tu da unaprijede život članova porodica.

-Razgovarali smo o populacionim merama Višegrada, dali određene ideje i konstruktivne predloge šta možemo zajednički raditi u narednom periodu. Predstavili smo i zakon koji je u skupštinskoj proceduri, kojim se povećava roditeljski dodatak, čime Srbija postaje zemlja sa najvećim roditeljskim dodatkom na Balkanu - rekla je ona.

Slične poruke, kako ističe, stižu i od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se opredjeljuju sredstva za kupovinu nekretnine za višečlane porodice.

-To pokazuje da smo bili u pravu kada smo na Sverpskom saboru poručili da su Srbija i Srpska jedna porodica. U tom duhu „Dani Srbije i Srpske“ će u Višegradu okupiti, ne samo predstavnike Vlade, nego naše porodice, naš narod iz cele Srbije, Republike Srpske i sa svih strana gde žive naši ljudi -, poručila je Stamenkovski.

Ona je napomenula da je Višegrad bez sumnje više od grada - simbol mostova koje su gradili na Drini, simbol zajedništva srpskog naroda, zajedničkog kulturnog prostora i duhovnih vrijednosti.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da su sa Stamenkovskom dogovorili konkretne aktivnosti za naredni period, a uglavnom u vezi sa pronatalitetnom politikom.

-Raduje nas da će Višegrad imati priliku da u narednoj godini započne sa konkretnim projektima vezanim za natalitet i da će ti projekti poslati poruku da smo opredijeljeni za opstanak na ovim prostorima -  istakao je Đurević.

Milica Đurđević Stamenkovski je u pratnji predsjednika Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljka Eleka i predstavnika opštine Višegrad posjetila i Hram Svetog cara Lazara u Andrićgradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana