Đurđevdanske zvjezdice spremne da zasijaju i zapjevaju

M. V.
Đurđevdanske zvjezdice spremne da zasijaju i zapjevaju

BANjALUKA - Najveća i najbolja smotra dječije pjesme na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi “Đurđevdanski festival” u Banjaluci željno očekuje 21 izvođača i 18 novih kompozicija, koje će sutra biti premijerno izvedene.

Izvođači dolaze iz osam zemalja: Letonije, Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i, naravno, Republike Srpske i BiH.

- Ovogodišnja konkurencija je jaka i pred žirijem je težak posao. Imamo tematski i stilski različite kompozicije. Iz tog razloga smo ove godine uveli i posebnu nagradu za najbolju kompoziciju prilagođenu nižem školskom uzrastu, pored standardnih nagrada - kažu iz organizacije 29. “Đurđevdanskog festivala” i dodaju da je sve spremno za ovaj televizijski i muzički spektakl.

Ističu da će se većina djece prvi put pojaviti na velikoj bini sa specijalnim efektima i opremom, na crvenom tepihu, okružena kamerama i foto-objektivima i bar na ta dva-tri dana, koliko su gosti Redakcije “Đurđevdanskog festivala” i RTRS-a, biće prave zvijezde bez obzira na takmičarski ishod i pobjednike festivala.

Osim standardnih nagrada za najbolju kompoziciju, interpretaciju, aranžman, tekst, scenski nastup, o kojima odlučuje stručni žiri, o nagradi publike odlučuju navijači i simpatizeri đurđevdanskih zvjezdica. Novina u odnosu na prethodni sistem glasanja za nagradu publike je ta da se glasa na zvaničnoj “Fejsbuk” stranici festivala.

- Naš festival već 29 godina sjajna je prilika za druženje i prve muzičke korake, ali ima i značajnu obrazovnu ulogu jer su neke đurđevdanske kompozicije našle svoje mjesto u udžbenicima muzičke kulture za osnovne škole. To je znak trajanja i kvaliteta ovih pjesama - kažu organizatori.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana