Đokić: Dati doprinos ukupnoj energetskoj tranziciji

Srna
Đokić: Dati doprinos ukupnoj energetskoj tranziciji

MOSKVA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je Ruska energetska nedjelja u Moskvi prilika da učesnici razmijene informacije i iskustva u oblasti energetike, kako bi se dao doprinos ukupnoj energetskoj tranziciji, koja se na svjetskom nivou odvija već duže vrijeme.

Đokić je istakao značaj učešća Republike Srpske na ovako prestižnom energetskom forumu, koji se organizuje na svjetskom nivou, jer prisustvuje 55 predstavnika država, te više od 200 različitih kompanije iz svijeta.

"Forum je prilika da se razmotre globalna energetska pitanja, te utvrde smjernice za budući razvoj ove oblasti u svijetu, kako bi se energetske aktivnosti isplanirale na najbolji način", izjavio je Srni Đokić.

On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da sa predstavnicima različitih država i kompanija iz svijeta razgovara i razmjeni informacije i iskustva, koja će doprinijeti poboljšanju energetske efikasnosti Srpske.

"Ali i smanjenju štetnih uticaja koji se danas dešavaju u energetskom svijetu, kao i doprinijeti nastojanjima da prepoznajemo nove tehnološke trendove i da se u njih Srpska na vrijeme uključuje", rekao je Đokić.

On je istakao značaj činjenice da je Rusija država koja, iako se nalazi u izolaciji od jednog dijela zapadno-evropskih država, svjesna svoje energetske važnosti u svijetu.

"Ona je lider u pogledu proizvodnje ukupne količine energenata iz različitih izvora, i kao takva, nastoji da da svoj doprinos energetskoj tranziciji, posebno u kontekstu podsticaja zelene energije, ali istovremeno i tranziciji koja doprinosi smanjenju štetnih uticaja koja dolaze iz oblasti energije, a koja utiču negativno na klimatske promjene", rekao je Đokić.

Đokić je u okviru Ruske energetske nedjelje prisustvovao plenarnoj sjednici na kojoj se obratio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prethodno se sastao sa predstavnicima kompanije "Zarubežnjeft", sa kojima je razgovarao o mogućnostima poslovanja ove kompanije u Republici Srpskoj, a prisustvovao je i sjednici koju je vodio potpredsjednik Vlade Rusije Aleksandar Novak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana