Cvijanović: Izjava Milanovića ne može narušiti odnose u BiH

Srna
Foto: Srna

ČELINAC - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića - da bi se tužbom Srbije protiv četvorice pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva mogli pogoršati odnosi Hrvata i Srba u BiH - ne može narušiti bilo kakve odnose u BiH.

”Ne znam zašto bi se narušili odnosi između Srba i Hrvata u BiH. U BiH trebamo raditi sve što je u našoj moći da popravljamo odnose između svih konstutitivnih naroda i ostalih građana koji pripadaju manjinama i praviti društvo koje će biti društvo boljeg razumijevanja i solidarnosti”, rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je naglasila da često pravda i put do pravde budu kontaminirani određenim političkim izjavama.

“Smatram da upravo pravda, pravosuđe i ono što je trebalo dođe na dnevni red pravosuđa bilo često osujećeno zbog toga što su uvijek slijedile političke izjave”, navela je ona.

Cvijanovićeva je rekla da svaki zločin treba procesuirati i svaki počinilac treba da odgovara za počinjeno djelo.

Ona je dodala da i prema žrtvama treba imati isti odnos i da ne može biti da je jedna žrtva vrednija, a druga manje vrijedna.

Cvijanovićeva je ocijenila da normalan čovjek, koji ima ljudski pristup, mora da ima i normalan politički pristup.

“To znači da počinioce treba goniti i kažnjavati, a one koji su žrtve treba poštovati i cijeniti, a ne gledati ko je ko. Nažalost, mi smo se u BiH nagledali mnogo puta da je put do pravde jako težak bez obzira da li se do nje nastojalo doći preko domaćih ili međunarodih pravosudih institucija”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da sve u BiH što je bilo brutalno i značilo ugrožavanje života - treba da bude procesuirano.

Cvijanovićeva je rekla da ne misli da bi izjava Milanovića mogla da naruši bilo kakve odnose u BiH.

“Treba da budemo usmjereni da gradimo dobre odnose, a da pravda, pravosuđe i pravosudne odluke posluže pomirenju. Nažalost, do sada su samo doprinijele nekom dodatnom haosu i nisu nam pomogle da izgradimo povjerenje. Nadam se da ćemo u budućnosti jednog dana konačno doći do toga”, dodala je Cvijanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana