CIK sa mjesec zakašenjenja imenovao predsjednike biračkih odbora

GS
CIK sa mjesec zakašenjenja imenovao predsjednike biračkih odbora

SARAJEVO - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine sa više od mjesec dana zakašnjenja imenovala je predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora.

CIK je imenovao 5753 predsjednika i 4.439 zamjenika predsjednika biračkih odbora, međutim ostalo je još da se imenuju 44 predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora. Prethodno, postavljeni rok za imenovanje predsjednika i zamjenika predsjednika bio je 22. avgust.

Odluka o imenovanju nije donesena jednoglasno jer su Vanja Bjelica Prutina i Željko Bakalar, članovi CIK-a bili protiv. 

Prethodno, Bakalar je predložio da se pojedinci koji su predloženi kao predsjednici imenuju kao zamjenici, a ti zamjenici kao predsjednici jer su oni označeni kao oni koji mogu biti povezani sa političkim partijama. 

Ova odluka o imenovanju biće objavljena na veb stranici i u roku od 72 sata moguće je podnijeti žalbu na tu odluku.

Na sjednici je bilo govora i o provjerama imenovanih u smislu da li pripadaju političkim strankama, a istaknuto je da je to bilo nerealno i nemoguće provjeriti. Kako su rekli pojedini članovi CIK-a, izvršene su provjere koje su moguće, a to je da nije bio kandidat na prošlim ili na izborima prije njih.

"Imali smo malo vremena za analizu", rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednik CIK-a. 

Na sjednici je naglašeno i da će se na sam dan izbora pratiti rad predsjednika i zamjenika biračkih odbora, i u slučaju bilo kakvih nepravilnosti, biće moguće ih smjeniti, a kako je rekla Hadžiabdićeva, ne treba oklijevati da se to uradi ukoliko se od posmatrača dobiju informacije da neko ne obavlja svoj posao profesionalno, prenose Nezavisne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana