Čarter letovi za migrante čekaju donatore

Marijana Miljić Bjelovuk
Čarter letovi za migrante čekaju donatore

BANjALUKA - Deportacija migranata čarter letovima iz BiH očekuje se uskoro, a nadležni za taj vid transporta stranih državljana čekaju da donatori odobre novac, kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Savjetnik ministra bezbjednosti BiH Saša Kecman naveo je da ima pozitivnih pomaka po pitanju deportacije migranata iz BiH čarter letovima prema Pakistanu, Maroku i Bangladešu, ali i drugim zemljama.

- Ne mogu reći da će na taj način migranti iz BiH biti deportovani sutra, ali biće uskoro. Nismo od toga odustali. Čekamo donatorska sredstva. To dogovaramo bilateralno sa zemljama članicama Evropske unije. Na mnogim adresama smo pokrenuli te razgovore, a pojedini obećavaju novac - kazao je “Glasu Srpske” Kecman.

Naglasio je da su dva Pakistanca početkom ovog mjesece deportovani komercijalnim letom na osnovu sporazuma o readmisiji sa tom zemljom.

Kecman je naveo da je i dalje u BiH nešto više od 2.000 migranata, kako u kampovima tako i izvan njih.

- Pojedini dolaze na teritoriju BiH iz Srbije, dok sa druge strane imamo i odlaske prema zemljama EU kroz Hrvatsku. Tako da i dalje imamo nešto više od 2.000 migranata u zemlji. Nema nikakvih velikih pomaka, niti smanjenja po pitanju broja migranata u BiH - rekao je Kecman.

Ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić je još u aprilu najavio da će Austrija finansirati čarter letove za readmisiju migranata ali ta pomoć očigledno još nije stigla.

U migracionom profilu BiH za 2021. godinu, kojeg je objavilo Ministarstvo bezbjednosti, navedeno je da opada i broj nezakonitih migranata te da ih je lani Službi za poslove sa strancima prijavljeno 15.812 što je za 2,33 odsto manje nego godinu ranije. Od ukupno 15.812 prijavljenih nezakonitih migranta, namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazalo je 14.688 osoba. Zahtjev za azil podnijelo je 167 osoba ili 1,14 odsto osoba od ukupnog broja koji su iskazali namjeru za to. Analizom podataka za posljednje četiri godine uočeno je da je daleko najveći broj nezakonitih migranata iz Pakistana i Avganistana i to 42.624 osobe i oni čine polovinu od ukupnog broja nezakonitih migranata u tom periodu.

Konferencija

Saša Kecman rekao je da će na temu migranata u BiH 19. i 20. septembra biti održana konferencija “Sarajevo Migration Dialogdže”.

- Isti događaj održan je i prošle godine u Sarajevu, samo u novembru, a na toj konferenciji učestvovali su ministri iz regiona, Evropske unije i predstavnici međunarodnih organizacija - naveo je Kecman.

Tada je poručeno da bi migracije trebalo zaustaviti na spoljnim granicama Evropske unije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana