Brnabić: Srbija cijeni stav BiH o nepriznavanju Kosova

Srna
Brnabić: Srbija cijeni stav BiH o nepriznavanju Kosova

MOSTAR - Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Mostaru da Srbija cijeni stav BiH o nepriznavanju takozvanog Kosova.

Ona je navela da zna za zvaničan stav iz BiH, a to je da je BiH jedna od zemalja koja nije priznala takozvano Kosovo.

"Mi to cenimo i smatramo normalnim i logičnim s obzirom na to da je BiH zemlja koja se bori i zastupa nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država članica UN", rekla je Brnabićeva novinarima u Mostaru.

Ona je naglasila da joj nije jasno glasanje BiH po pitanju članstva takozvanog Kosova u Savjetu Evrope zato što to znači i uzdržanost povodom teritorijalnog integriteta jedne međunarodno priznate države.

"Ne mislim da je to u interesu BiH, ali mislim da je to pitanje koje treba da se reši u BiH. Stav BiH je, ipak, jasan i očekivala sam jasno glasanje protiv jer ne može biti uzdržana po pitanju članstva u Savetu Evrope nepostojeće države", rekla je Brnabićeva.

Govoreći o današnjem sastanku u Briselu predstavnika Beograda i Prištine, ona je navela da nema nikakva očekivanja i da ne vidi da će se po tom pitanju išta promijeniti nakon više od 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma.

"Ne vidim bilo kakvu spremnost Prištine. Oni su već nagrađeni zato što nisu sproveli Briselski sporazum", izjavila je Brnabićeva.

Ona je istakla da je još veći problem što samoproglašeno Kosovo i u prošloj i ovoj godini direktno kršila slovo Briselskog sporazuma, time što je uskratilo pravo Srbima da glasaju na izborima, dok EU nisu ni pokušale da to spriječe.

"Nemam nikakva očekivanja, pokušavamo da nastavimo da budemo tolerantni i da čuvamo mir i kakvu-takvu stabilnost uprkos naporima Prištine da izazovu nešto drugo", navela je Brnabićeva.

Brnabićeva je istakla da je tokom boravka u Mostaru sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto razgovarala o mogućnostima organizovanja zajedničke sjednice Vlade Srbije i Savjeta ministara, kao i o konkretnim projektima.

"Razgovarali smo o konkretnim projektima. Inicirala sam razgovore o energetskim projektima zato što smatram da BiH ima mnogo potencijala i da zajedno možemo to da iskoristimo. Ne mislim samo na nas, već i sve u regionu, da svi budu uključeni, i Hrvatska i Crna Gora zato što se svi na jedan ili drugi način pitaju da li takav projekat ima prekogranični efekat. To nam je svima u interesu. Prvenstveno je to u interesu BiH jer to znači dodatne strane investicije i doprinos BDP-u", rekla je Brnabićeva u Mostaru i dodala da i Srbiji to znači dodatnu sigurnost.

Ona je naglasila da je danas energetska bezbjednost pitanje nacionalne bezbjednosti."Voljela bih da na to ne gledamo kao na političko pitanje, nego kao na investiciono pitanje koje će doprineti svima nama u budućnosti", rekla je Brnabićeva.

Komentarišući napad na dvojicu Srba u Mostaru, ona je rekla da žali zbog napada na mladiće iz Srbije u ovom gradu, navodeći da ne vjeruje da je "to Mostar već da je riječ o incidentu koji je mogao svuda da se desi".

"Uvek se lepo osećam u Mostaru i imam veoma lep odnos sa gradonačelnikom Mostara", kaže Brnabićeva.

Dva muškarca iz Zemuna napadnuta su u nedjelju, 30. aprila, u Mostaru, a jedan od njih S.N. /33/ teško je povrijeđen.

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić rekao je Srni da su mladiće napale dvije nepoznate osobe u Ulici Kuluk u Starom gradu, da je povrijeđeni mladić zadobio prelom vilice, a njegov prijatelj je rekao da su napadnuti zbog natpisa "Zemun" na majicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana