Berlin prijeti i krši protokole

Veljko Zeljković
Berlin prijeti i krši protokole

BANjALUKA - Bečka konvencija o diplomatskim odnosima je vrlo jasna i kaže da svaka država vrši samostalno prijem diplomatskog osoblja, odnosno ambasadora u svoju zemlju i nema nikakvu obavezu da daje bilo kakva obrazloženja ukoliko nekom eventualno ne izda agreman.

Kaže ovo za “Glas Srpske”, bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža, komentarišući neočekivanu reakciju njemačkog Ministarstva spoljnih poslova, da ukoliko u kratkom roku ne dobiju jasno objašnjenje od Predsjedništva BiH zašto predloženom ambasadoru, Tomasu Fitšenu nije dat agreman, njemačka strana “preispitati svoje dalje ponašanje i pomoć BiH, ali i kandidatski status zemlje”.

- Kao prvo, niko nema pravo da se na taj diplomatski neprimjeren način odnosi prema drugoj zemlji. Mislim da neko čitav ovaj slučaj pokušava ispolitizovati i pogrešno prikazati. Takođe, trebalo bi da se zna­ da procedura oko izdavanja agremana predloženom njemačkom ambasadoru Tomasu Fitšenu, još nije gotova. Znači agreman nije uskraćen, kako neki tvrde. Procedura je u toku - istakao je Kaluža.

Kako je pojasnio, Predsjedništvo BiH nije odbilo akreditovati imenovanog ambasadora već je procedura samo prolongirana do naredne sjednice, jer srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije bio saglasan iz proceduralnih i principijelnih razloga.

- Nikako nije riječ o namjernom blokiranju. Mislim da i Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke to veoma dobro zna. Ali, isto tako, mora se znati i da je legitimno pravo svake zemlje da odobri ili ne agreman ili uopšte se ne oglasi po pitanju akreditacije - rekao je Kaluža.

Pojašnjava i da ovo nije prvi put da se nešto ovako dešava i da se u prvom krugu odlučivanja iz nekog razloga ne postigne ova saglasnost. Često se čeka i do tri mjeseca da se nekom odobri agreman. Slična situacija bila je i sa agremanom za novog britanskog ambasadora u BiH Džulijana Rilija.

- Tada niko nije dizao prašinu. Uvjeren sam da će Fitšen na kraju, dok prođu sve procedure, sigurno dobiti zeleno svjetlo Predsjedništva BiH. Nema razloga da tako ne bude - naveo je on.

Ipak, ono što ga je u cijeloj ovoj priči najviše šokiralo jeste to što se službeni akt Ambasade BiH u Njemačkoj uopšte pojavio u javnosti. Radi se o, kako je rekao, službenoj zabilješci i izvještaju Ambasade BiH sa sastanka sa predstavnicima Ministarstva inostranih poslova Njemačke, koji je onda proslijeđen na adresu Ministarstva spoljnih poslova BiH.

- Kako je uopšte ovaj povjerljiv akt dospio u javnost. To je neviđeni skandal! Kako će to oni obrazložiti njemačkim kolegama? U tom izvještaju su navedeni stavovi institucija Njemačke koji su trebali da budu internog karaktera - upozorava Kaluža.

Na kraju dodaje i da bi u slučaju da, a u šta ne vjeruje, Predsjedništvo BiH ne odobri agreman trebalo otvoriti kanal komunikacije između dvije države kako bi se utvrdili razlozi zašto to nije učinjeno.

- Naša obaveza nije ni to, ali bi to trebalo uraditi jer je Njemačka dugogodišnja prijateljska zemlja BiH, koja se posebno iskazala za vrijeme mandata kancelarke Angele Merkel. Naravno ne treba zaboraviti i da je ova država jedna od najvećih privrednih partnera BiH - dodao je.

Upozorenje

Portal “Istraga” objavio je u petak “vrlo hitan” dopis Ambasade BiH u Berlinu upućen ministarki spoljnih poslova BiH Biseri Turković. U depeši se govori o hitnom sastanku u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova na koji je pozvana otpravnica poslova Hajra Delić. Sastanak je održan 25. avgusta. U dokumentu se prenosi da je njemačka strana “neprijatno iznenađena i razočarana informacijom da Predsjedništvo BiH nije dalo agreman Fitšenu i od Predsjedništva BiH očekuje da u roku od 48 časova objasni razloge i pozadinu ovakve odluke”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana