Bećirović tražio smjenu uhapšenog ambasadora Memića

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO – Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pokrenuo je aktivnosti u vezi sa razrješenjem ambasadora BiH u Maleziji Senaida Memića, koji je juče uhapšen.

Ovu informaciju za N1 je potvrdila Bećirovićeva savjetnica za spoljnu politiku Hoda Dedić.

-Ove aktivnosti će se konkretizovati u narednih nekoliko sedmica. Konačnu odluku o razrješenju treba donijeti Predsjedništvo BiH. Važno je napomenuti da se taj cijeli proces vodi prema pravnim aktima - kazala je Dedićeva.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo su Memića, bivšeg načelnika opštine Ilidža, sloboe lišili zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlašćenja i on je predat  jutros u prostorije Tužilaštva Kantona Sarajevo gdje će se nastaviti vođenje postupka protiv njega.

Postupajući tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo predložili su Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog Memiću zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, saopšteno je iz kantonalnog Tužilaštva.

Memić je osumnjičen zbog nezakonite gradnje zgrada i objekata na području Ilidže gdje je izdavao dozvole kao tada aktuelni načelnik.

Bivši načelnika terete da je pogodovao investitorima za izgradnju objekata i parkinga zbog izmjena Regulacionog plana opštine Ilidža. Time je, prema sumnji Tužilaštva nanio štetu budžetu Ilidže u korist investitora i za ličnu korist.

Sumnjiče ga i za zloupotrebe prilikom davanja dozvola saudijskom investitoru "Malak Grup". Investitor je 2013. godine dobio dozvolu za gradnju objekta na području Ilidže koja uključuje prizemlje i četiri sprata.

Dvije godine kasnije, tačnije u februaru 2015. godine, investitoru se rješenjem Službe za prostorno uređenje Opštine Ilidža, dozvoljava da objekat ima sedam spratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana