Ambasada Ruske Federacije: Ne razumijemo servilnost Sarajeva prema Zapadu

Tanjug, RTRS
Ambasada Ruske Federacije: Ne razumijemo servilnost Sarajeva prema Zapadu

SARAJEVO - Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu saopštila je danas da su „izuzetno razočarani“ donesenom van konsenzusa neuravnoteženom odlukom pojedinih članova Predsjedništva BiH u vezi učešća na sastanku takozvane „Krimske platforme“.

-Rusija je više puta naglašavala da je zatvoreno pitanje državne pripadnosti Krima, a koje je rešeno u punom skladu sa normama međunarodnog prava i voljom naroda poluostrva - navedeno je u izjavi iz Ambasade na „Fejsbuku“.

Na takav način je, ističu, „Sarajevo odustalo od svog prošlogodišnjeg stava da ignoriše ovakav sumnjivi skup“.

-Takvu servilnost prema Zapadu ne razumijemo ne samo mi, već ni naši brojni sagovornici iz apsolutne većine islamskih država - saopštila je Ambasada Rusije.

Napomenuli su da nikakvi pokušaji, praćeni glasnom propagandom, ne mogu promijeniti svršeni čin.

-Stav određenih političara iz BiH koji se deklarišu kao antifašisti je nelogičan, budući da oni ne vide nacističku komponentu u djelovanju zvaničnog Kijeva – smatraju u ambasadi.

Iz Ambasade ističu da Rusija u svojstvu garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma nije zainteresovana za destabilizaciju BiH i da priče o takozvanom malignom uticaju Moskve raspiruju zapadni oponenti koji nastoje da zadrže BiH u potlačenom stanju.

Navodeći da Moskva djelima pokazuje koje prednosti mogu izvući i privredni subjekti i obični građani BiH od ravnopravne i obostrano korisne saradnje sa Rusijom, iz ruske Ambasade napominju da su svi partneri Rusije iz BiH pozvani da budu razumni i uravnoteženi.

- U suprotnom, odgovornost za sve posljedice hipotetičkog pogoršanja bilateralnih odnosa snosiće oni koji se rukovode ne osnovnim interesima svojih naroda i građana, nego nalozima spoljnih mentora - poručuju iz Ambasade Rusije u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se juče bez saglasnosti u Predsjendištvu obratio na onlajn samitu „krimske platforme“ na kojem je rekao da „BiH“ daje potpunu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana