AgroLife i meteo stanice pružile 620.500 preporuka za radove na njivama

PR
AgroLife i meteo stanice pružile 620.500 preporuka za radove na njivama

Prve meteo stanice koje su postavljene u Bosni i Hercegovini i Srbiji, kreirale su 620.500 preporuka za efikasnije radove na njivi i mjere prevencije od pojave 117 bolesti i štetočina. Savjeti su formirani na osnovu aktivnosti koje su poljoprivrednici bilježili u AgroLife aplikaciji, koja im je pomogla da prate sva dešavanja i organizuju svoju proizvodnju.

Dok su meteo stanice u svijetu uveliko dio svakodnevnog života farmera, kod nas su još uvijek novina, zbog čega su BFC SEE mreža i kompanija Telegroup, uz podršku Njemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ, pokrenuli trogodišnje pilotiranje ovog sistema u zemljama Zapadnog Balkana, kroz projekat „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem”.

Praksa je pokazala da je, usljed nedostatka informacija, nepravilna obrada parcela koje se daju u zakup dovela do opadanja kvaliteta njiva. Iz tog razloga, putem projekta je postavljeno 73 meteo stanice, koje su uvezane sa AgroLife aplikacijom, sa ciljem da se prikupi veći broj podataka o upotrebi državnog zemljišta i spriječi dalja degradacija obradivih površina.

Trebinje, Prijedor, Brod, Ljubuški i Srbac su prve lokalne samouprave u BiH koje su u okviru projekta primile donaciju u vidu vrijedne računarske opreme namjenjene modernizaciji njihovih poljoprivrednih službi, kao i licencu za korišćenje digitalne platforme za upravljanje poljoprivrednim zemljištem – AgroLife.

Za nešto više od dvije godine registrovano je ukupno 3.500 korisnika aplikacije, a više od trećine čine zakupci opštinskog zemljišta, koji sada putem ove platforme dobijaju korisne preporuke kada je vrijeme za izlazak na njivu, đubrenje, navodnjavanje i zaštitu od štetočina, što doprinosi očuvanju kvaliteta zemljišta i zadovoljstvu budućih korisnika, jer je istorija aktivnosti dostupna i do godinu dana unazad.

AgroLife aplikacija dostupna je i besplatna i za sve vlasnike privatnih gazdinstava kao i veb stranica sa pregledom podataka koje ove meteo-stanice obrađuju. Za svaku parcelu koju obrađuju, poljoprivrednici mogu jednostavno da unose i prate podatke o zasadima, i imaju preglednu sliku o rasporedu poljoprivrednih radova. Na primjer, u aplikaciji je moguće vrlo lako napraviti bilješku u vidu foto, video ili pisanog zapisa i prikupljati izvještaje o pojavi štetočina, bolesti, nepogoda i sl.

Za uzvrat, na raspolaganju su im svi podaci o parcelama, infrastrukturi, kulturama, satelitski snimci i poljoprivredni indeksi koji omogućavaju praćenje usjeva i kvaliteta zemljišta iz sezone u sezonu. Značajan benefit koji donose meteo stanice jesu lokalizovane informacije o temperaturi i vlažnosti vazduha i zemljišta, lista, količini padavina, mrazu, jačini vjetra i vanrednim situacijama, u realnom vremenu i to sa preciznošću od čak 90%.

Projekat „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem” je podržan od strane develoPPP programa Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i regionalnog je karaktera. Prve meteo stanice postavljene su u Srbiji, zatim u još pet lokalnih samouprava u Bosni i Hercegovini, a proces digitalizacije opštinskog upravljanja zemljištem implementiran je i u Crnoj Gori. Projekat je sproveden u sve tri zemlje u saradnji sa partnerima iz Mreže za povoljno poslovno okruženje (BFC mreža), koju čine NALED, Privredna komora Republike Srpske, REDAH i Privredna komora Crne Gore.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana