Žena se bacila na "papamobil" zbog borbi sa bikovima

Tanjug
Žena se bacila na "papamobil" zbog borbi sa bikovima

LUKSEMBURG - Tri aktivistkinje neprofitne organizacije Ljudi za etičko postupanje prema životinjama (PETA) uhapšene su nakon što se jedna od njih bacila ispred vozila pape Franje u Luksemburgu protestujući zbog povezanosti Vatikana sa borbama sa bikovima.

Do incidenta je došlo dok je konvoj vozila, među kojima je bio papamobil 87-ogodišnji pape Franje, prolazio Luksemburgom u četvrtak, kada je jedna učesnica protesta preskočila barikadu i bacila se ispred vozila pape.

Na snimku incidenta koji je objavila PETA, kao i na snimcima lokalnih medija, vidi se kako se aktivistkinja baca na koljena, držeći transparent i, kako prenosi Politiko, poručujući papi da “prestane da muči bikove”.

Aktivistkinju PETA ubrzo je odvukla bezbjednosna služba pape, zajedno sa još dvije aktivistkinje, koje su takođe pokušale da dopru do papamobila.

Sve tri su uhapšene. PETA je u saopštenju navela da su učesnice protesta zadobile povrede prilikom privođenja, ali je navela da to “nasilje” nije “ništa u poređenju sa okrutnošću prema životinjama u arenama za bikove”.

Ova organizacija za prava životinja pozvala je papu da okonča povezanost Rimokatoličke crkve sa “okrutnim, nehrišćanskim borbama s bikovima”.

Borbe sa bikovima, tokom kojih se bik ubija pred publikom, praktikuju se u Španiji, Portugaliji i južnoj Francuskoj, kao i u dijelovima Latinske Amerike. Papa Franja doputovao je u četvrtak u jednodnevnu posjetu Luksemburgu, a danas će boraviti u Belgiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana