Zelenski: Ukrajina mora da se bori da dobije moderne tenkove

G.S.
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 331. dan
Foto: Agencije | Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 331. dan

MOSKVA/KIJEV - Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 331. dan. Ukrajinske snage granatiraju Gorlovku projektilima velikog kalibra. Na inicijativu Rusije u Savjetu bezbjednosti UN biće održana neformalna sednica na temu rata koji Kijev vodi protiv stanovnika Donbasa od 2014. godine.

Njemačka šalje vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 1,08 milijardi dolara

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus  najavio je danas, na marginama sastanka u američkoj vojnoj bazi Ramštajn, paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti 1,08 milijardi dolara, saopštio je portparol njemačkog ministarstva odbrane.

Portparol njemačkog ministarstva je to rekao za CNN, ali nije iznio detalje o tome šta će paket pomoći uključivati.

U međuvremenu, holandska agencija ANP prenijela je da će Holandija poslati Ukrajini dvije lansirne rampe za protivvazdušne sisteme i rakete Patriot, prenio je Rojters.

Tokom današnjih razgovora u Ramštajnu dominantna tema bilo je da li će Njemačka odobriti izvoz tenkova "Leopard" koje koristi vojska NATO, ali nije došlo do pomaka po tom pitanju.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak rekao je da na sastanku nije donijeta odluka o isporuci tenkova "leopard 2" Ukrajini, ali da je optimista da će dogovor ipak biti postignut.

Zelenski: Ukrajina mora da se bori da dobije moderne tenkove

Ukrajina će i dalje morati da se bori da obezbijedi savremeno teško naoružanje, izjavio je danas predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon što savezničke nacije nisu uspele da se dogovore da li će poslati tenkove njemačke proizvodnje "Leopard".

-Svaki dan činimo sve da postane očiglednije da nema alternative donošenju odluke o tenkovima -rekao je on u večernjem video obraćanju, prenio je Rojters.

Zelenski je rekao da će sastanak u Ramštajnu ojačati otpor Ukrajine i izrazio uvjerenje da će saveznici podržati Kijev koliko god je to moguće.

Na sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj ranije danas nije donijeta odluka o slanju tenkova "Leopard 2" u Ukrajinu, izjavio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

EU traži pravni način za konfiskovanje zamrznute ruske imovine

EU još nije odlučila na koji način može da konfiskuje zamrznutu imovinu Ruske Federacije, kako bi ta sredstva preusmerila u obnovu Ukrajine, rekao je danas novinarima u Briselu neimenovani evropski zvaničnik i dodao da se raspravlja o pravnim pitanjima.

- Razgovara se o zakonskim mogućnostima na temu oduzimanja zamrznute imovine. Ovdje imamo mnogo pitanja, ovo je složen proces - rekao je on, prenijela je agencija RIA novosti.

Evropski parlament je u četvrtak usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na korišćenje ruske državne imovine "za reparacije" Kijevu.

Američki general: Ukrajina će teško ove godine protjerati sve ruske trupe

Američki general Džordž Braun izjavio je danas na samitu vojnih čelnika NATO i država saveznika u vojnoj bazi SAD Ramštajn u Njemačkoj, da će Ukrajina ove godine teško protjerati ruske trupe sa svoje teritorije, a Njemačka je iznijela stav da će brzo preduzeti potrebne korake kako bi omogućila  saveznicima da prebaci njemački borbeni tenk u Ukrajinu ako o tome dođe do konsenzusa među saveznicima.

-'Sa vojnog stanovišta, ove godine će biti jako teško da Ukrajina protjera sve ruske snage iz okupiranih dijelova teritorije - rekao je Braun, prenosi Rojters.

Bauer: Odluku o slanju tenkova mora donijeti svaka država koja podržava Kijev

Šef vojnog komiteta NATO admiral Rob Bauer izjavio je danas da odluke o slanju tenkova Ukrajini mora doneti svaka država pojedinačno koja podržava Kijev, kao i da te odluke moraju biti donijete blagovremeno.

-To je suverena odluka suverene države kakva je i Njemačka - rekao je Bauer na konferenciji za novinare u Lisabonu, prenio je Rojters.

Bauer je istakao da je važno da Ukrajina dobije rat i da zbog toga zemlje saveznice treba ozbiljno da razmotre šta je Kijevu potrebno i da to i pošalju, ukoliko je moguće.

Stoltenberg: Brzo povećati proizvodnju naoružanja i municije

Članice NATO moraju brzo da povećaju proizvodnju naoružanja i municije da bi popunile svoje zalihe, o čemu će diskutovati ministri odbrane u februaru, rekao je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

-NATO saveznici trebaju da povećaju proizvodnju oružja i municije i da brzo popune zalihe - rekao je Stoltenberg na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u njemačkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, prenio je “Sputnjik”.

Stoltenberg je naglasio da će Alijansa razgovarati o pitanju nabavke naoružanja na sastanku ministara odbrane u februaru.

Devet evropskih država obećalo Ukrajini nove pakete naoružanja

 Grupa od devet evropskih država obećala je da će isporučiti više oružja Ukrajini, a pored ostalog poslaće joj borbene tenk

Erdogan razgovarao se Zelenskim, ponudio posredništvo izmedju Moskve i Kijeva

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan se u današnjem telefonskom razgovoru sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim ponovo ponudio kao posrednik u pregovorima između Moskve i Kijeva, saopštila je kancelarija predsjednika Turske.

Erdogan je izjavio saučešće Zelenskom zbog stradalih u padu helkoptera 18. januara, dodaje se u saopštenju.

U nesreći blizu Kijeva je poginulo 14 ljudi, a medju njima je bio i ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski, preneo je Rojters.

UN: Spore inspekcije ukrajinskih brodova sa žitom dovode do kašnjenja isporuka

Inspekcije brodova, koji prevoze ukrajinsko žito i druge poljoprivredne proizvode iz crnomorskih luka, usporile su rad na gotovo polovinu dovodeći do kašnjenja u isporukama zemljama u razvoju u kojima ljudi gladuju, rekli su zvaničnici Ujedinjenih nacija i Ukrajine.

Pojedini američki i ukrajinski zvaničnici optužuju Rusiju da namjerno usporava inspekcije, što je ruski zvaničnik negirao, prenio je  AP.

Prema podacima koje je Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu dostavio američkoj agenciji, od kada je u avgustu počelo  sprovođenje sporazuma o žitu u prosjeku je bilo 4,1 inspekcija svakog dana brodova koji su išli u i napuštali Ukrajinu.

Inspekcijski timovi iz Rusije, Ukrajine, UN i Turske osiguravaju da brodovi prevoze samo poljoprivredne proizvode, a ne i oružje.

Broj inspekcija se povećao u septembru na 10,4 dnevno, a zatim na 10,6 u oktobru, da bi počeo da opada na 7,3 u novembru, 6,5 u decembru i 5,3 do sada u januaru.

 

Berlin traži konsenzus saveznika o isporuci tenkova Ukrajini

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus negirao je danas na sastanku vojnih lidera u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn da Berlin jednostrano blokira isporuku tenkova Leopard Ukrajini i dodao da će njemačka vlada biti spremna da brzo reaguje po tom pitanju ako se postigne konsenzus među saveznicima.

''Ima dobrih razloga za isporuku, kao i dobrih razloga protiv, a imajući u vidu cjelokupnu situaciju, i da rat traje skoro godinu dana, svi razlozi za i protiv moraju biti pažljivo izvagani'', rekao je Pisotrijus, prenosi Rojters.

Ranije danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Madridu da su pojedine evropske zemlje spremne da pošalju teške tenkove Ukrajini i izrazio očekivanje da će odluka o tome biti donijeta danas na sastanku ministara odbrane u vazdušnoj bazi SAD Ramštajn u Nemačkoj.

"Špigl": Njemačka zabrinuta zbog „ogromnih gubitaka" ukrajinskih snaga kod Artjomovska

Njemačka obaveštajna služba (BND) objavila je izvještaj u kojem se navodi da se gubici ukrajinske vojske u borbama za Artjomovsk dnevno mjere trocifrenim brojkama što može negativno da se odrazi na čitavu liniju odbrane, piše „Špigel".

„Federalna obaveštajna služba je u okviru tajne sjednice ove nedelje informisala poslanike o situaciji u Ukrajini. Ono što su mogle da saopšte specijalne službe izaziva zabrinutost: na frontu kod Bahmuta (ukrajinski naziv za Artjomovsk) Ukrajinci imaju velike gubitke, a na brifingu BND navedene su trocifrene brojke poginulih", piše dnevnik.

Duž cijele kontakt linije u Zaporoškoj oblasti intenzivirane borbe, ukrajinski vojnici prelaze na stranu Rusije

Praktično na cijeloj liniji razdvajanja u Zaporoškoj oblasti došlo je do intenziviranja borbi, saopštio je za Sputnjik predsjednik pokreta „Zajedno sa Rusijom" i član glavnog administrativnog odbora regiona Vladimir Rogov.

Prema njegovim riječima, u odnosu na jesen prošle godine, veoma su opali moral i borbeni duh ukrajinske vojske.

Rogov je takođe naglasio da su na zaporoškom delu linije fronta učestali slučajevi prelaska pripadnika ukrajinskih odreda teritorijalne odbrane na stranu Rusije.

On je dodao da je sam proces intenziviran prije oko mjesec dana.

Stoltenberg: Usredsrediti se na municiju i održavanje

Zemlje koje podržavaju Ukrajinu ne treba da se usredsrede samo na slanje novog oružja Kijevu, nego da obrate pažnju i na municiju za starije sisteme i pomognu u njihovom održavanju, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Predstavnici NATO-a i lidera državne odbrane iz oko 50 zemalja sastali su se danas u Avio-bazi "Ramštajn" na najnovijoj konferenciji o slanju oružja Ukrajini.

"Treba da zapamtimo i to da ne treba da se usredsredimo na nove platforme, već i da osiguramo da sve platforme koje već postoje funkcionišu onako kako bi trebale", rekao je Stoltenberg Rojtersu na marginama sastanka u "Ramštajnu".

On je naglasio da je su potrebna municija i rezervni dijelovi, kao i održavanje i obuka.

SAD su juče predstavile novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 2,5 milijardi dolara, uključujući dodatna oklopna vozila i municiju.

Borelj: Pojedine zemlje spremne da pošalju tenkove Kijevu

Pojedine evropske zemlje spremne su da pošalju teške tenkove Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

On je novinarima u Madridu rekao da se nada da će odluke o isporuci tenkova biti donesene tokom razgovora ministara spoljnih poslova u Avio-bazi "Ramštajn" u Njemačkoj.

"To je diskusija koja će se danas održati u žRamštajnuž, gdje će biti zastupana EU. Moramo da damo Ukrajini oružje neophodno ne samo za odbijanje, što trenutno radi, već i za zauzimanje teritorije", istakao je Borelj govoreći o borbi Ukrajine usljed ruske specijalne vojne operacije u toj zemlji.

Borelj je naveo da smatra da su Ukrajini potrebni borbeno naoružanje i teški tenkovi koje je tražila i da su pojedine evropske zemlje spremne da ih isporuče, javio je Rojters.

Zelenski: Nema vremena za gubljenje, Ukrajini potrebno stotine tenkova

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se danas zvaničnicima NATO-a i drugih zemalja na sastanku u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj i apelovao da Ukrajini pošalju stotine tenkova kako bi se odbranila od ruske invazije.

Zelenski se, putem video linka, zahvalio na podršci koju su poslali njegovi saveznici i u zapadne zemlje, ali je rekao da ne može da gubi vrijeme na razgovore,  prenosi Bi-Bi-Si.

"Rat koji je započela Rusija ne dozvoljava odlaganja. Stotine zahvalnica nisu stotine tenkova. U vašoj je moći da nam obezbjedite artiljeriju koja nam je potrebna", rekao je on Zelenski ministrima odbrane iz oko 50 zemalja okupljenih u Ramštajnu.

Tokom svog obraćanja Zelenski je pozvao delegate da ne dozvole svjetski poredak "gdje će vladati mržnja" i zamolio ih da udvostruče svoje napore kako bi pomogli Ukrajini da se odupre Ruskim nasrtajima.

"Rusija želi da uništi univerzalne ljudske vrijednosti. Rusija koncentriše svoje poslednje snage pokušavajući da ubjedi sve da mržnja može biti jača od sveta. Zato moramo da djelujemo brzo", rekao je Zelenski.

Lideri NATO-a i predstavnici iz oko 50 zemalja sastali su se danas u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, u poslednjem u nizu sastanaka na kojima se dogovaraju paketi oružane pomoći Kijevu.

Ministarstvo odbrane SAD objavilo je danas novi paket pomoći Kijevu u vrijednosti od oko 2,5 milijardi dolara, koja će uključiti oklopna borbena vozila tipa "Bredli" i oklopna borbena vozila pešadije tipa "Strajker".

Ipak, glavni fokus sastanka je na tome da li će Njemačka poslati borbene tenkove tipa "Leopard" u Ukrajinu ili će barem odobriti njihov transfer iz trećih zemalja.

"Leopard" tenkovi se smatraju posebno pogodnim za slanje Kijevu jer su u širokoj upotrebi, što znači da bi nekoliko zemalja moglo da ih pošalje Ukrajini u okviru vojne pomoći.

UN: Prvi konvoj pomoći stigao u blizini ukrajinskog Soledara

Portparol Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova Jens Lerke saopštio je danas da su tri kamiona humanitarne pomoći za oko 800 ljudi dopremljena blizu Soledara u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka.

Zalihe hrane, vode, higijene i lijekova se nalaze u prvom konvoj pomoći koji su UN poslale do područja koje je bilo izloženo intenzivnim borbama između ukrajinskih i ruskih snaga, prenosi Rojters.

Lerke je rekao je da su vozila, koja su krenula iz Dnjepra, istovarena u petak ujutro u oblastima koje kontroliše ukrajinska vlada, ne navodeći tačnu lokaciju.

Rusko Ministarstvo odbrane je 13. januara objavilo da su ruske snage prethodnog dana prezuele kontrolu nad gradom Soledar, koji se nalazi u blizini Bahmuta, važnog saobraćajnog čvorišta preko koga se snabdjevaju ukrajinske trupe u Donbasu.

Peskov: Odnosi sa SAD na najnižoj tački u istoriji

Odnosi Rusije i SAD su na istorijski najnižoj tački i nema nade za njihovo poboljšanje, ocijenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Bilateralni odnosi su sada, nažalost, vjerovatno na istorijski najnižoj tački. Nema nade za poboljšanje u doglednoj budućnosti", rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

Prema mišljenju Peskova, sukob u Ukrajini je na uzlaznoj liniji, a Zapad je privržen zabludi da Kijev može da ostvari uspjeh na bojnom polju.

"On (sukob) se zaista razvija uzlaznom linijom. Vidimo sve veću indirektnu, a ponekad i direktnu umješanost zemalja NATO-a u ovaj sukob", rekao je Peskov.

Dodao je da će zbog te dramatične zablude Zapad zažaliti.

Prema riječima Peskova, Kremlj smatra da ne treba preuveličavati značaj moguće isporuke NATO tenkova Kijevu.

Grosi: Nuklearka u Zaporožju i dalje u opasnosti

Nuklearna elektrana u Zaporožju i dalje je u opasnoj situaciji, rekao je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Grosi je za Bi-Bi-Si rekao da pokušava da pregovara o bezbjednoj zoni oko elektrane, ali po njegovim rečima, rizik ostaje.

"Mi smo pod ogromnom opasnošću. Postoji nešto što možemo da uradimo u vezi sa tim. To bi bio veliki korak napred jer je potreban visok nivo političke posvećenosti da se ne napadne elektrana", rekao je Grosi i dodao kako je veoma važno da se elektrana ne koristi kao "platforma za vojsku".

Grosi je nedavno najavio plan za stalno prisustvo IAEA u svim ukrajinskim nuklearnim elektranama.

Ruske snage su zauzele elektranu u martu prošle godine i ona je više puta bila pod vatrom, što je dovelo do velikog straha od nuklearne katastrofe.

Ruske snage tvrde da drže Kleščejevku, južno predgrađe Bahmuta

Proruske snage u istočnoj Ukrajini saopštile su danas da su preuzele kontrolu nad selom Kleščejevka, koje je predgrađe Bahmuta.

Kleščejevka, sa populacijom od 400 stanovnika prije rata, nalazi se devet kilometara južno od Bahmuta, gdje paravojne ruske jedinice Vagner mjesecima vode iscrpljujuće borbe sa ukrajinskim snagama, prenosi Rojters.

"Od 20. januara 2023. godine ruske trupe su u oslobođenoj Kleščejevki na teritoriji Donjecke Narodne Republike", navele su na Telegramu vlasti samoproglašene DNR, koju je pripojila Rusija nakon referenduma koji Kijev i većina zemalja ne priznaje.

Dan ranije je osnivač Vagner grupe Jevgenij Prigožin saopštio da je naselje prešlo pod kontrolu ruskih jedinica, a Kleščejevku je nazvao važnim predgrađem Artemovska, što je ruski naziv za ukrajinski grad Bahmut.

Po riječima Prigožina, oko njega se vode žestoke borbe, prenosi RIA Novosti.

Ukrajinske snage granatirale četiri grada pod ruskom kontrolom

Ukrajinska vojska granatirala je objekte civilne administracije u tri grada Hersonske oblasti na lijevoj obali Dnjepra, kao i Gorlovku u Donjeckoj oblasti.
Na grad Kazačji lager ispaljeno je 17 projektila, na Kahovku pet, a na grad Gola Pristanj deset projektila, saopštio je predstavnik vanrednih službi regiona.

Utvrđuje se šteta i broj žrtava, prenosi "Sputnjik".

Ukrajinske snage od jutros granatiraju i Gorlovku projektilima velikog kalibra.

Vojni stručnjak, penzionisani potpukovnik LNR-a Andrej Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore, rekao je da je za prethodna četiri dana u zoni odgovornosti jedinica Narodne milicije Luganske Narodne Republike /LNR/ u borbama ranjeno oko hiljadu i po ukrajinskih vojnika.

Prema njegovim riječima, od tog broja umrlo je gotovo 70 procenata. /kraj/dad

Zelenski očekuje snažne odluke na sastanku saveznika Kijeva u Nemačkoj

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova vlada očekuje "snažne odluke" lidera odbrane NATO-a i drugih zemalja koji se sastaju kako bi razgovarali o jačanju sposobnosti Ukrajine da se suoči sa ruskim snagama savremenim borbenim tenkovima.

Sastanak u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj poslednji je u nizu otkako je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini prije 11 meseci, i na kojem će se razgovarati o budućim isporukama oružja, posebno njemačkih tenkova "leopard 2" koje koriste vojske širom Evrope.

Berlin ima pravo veta na bilo koju odluku o izvozu tenkova, a izgleda da vlada kancelara Olafa Šolca do sada nije voljna da to odobri iz straha da ne provocira Rusiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana