Zatvara se “RT Frans” zbog blokade računa

Srna
Zatvara se “RT Frans” zbog blokade računa

PARIZ - Francuski ogranak ruske državne televizije - “RT Frans” biće zatvoren, jer su računi televizije blokirani, saopšteno je večeras iz ove medijske kuće.

Iz “RT Frans” navode da je nastavak njihovih aktivnosti onemogućen nakon odluke Francuske da zamrzne račune ove televizije.

-Poslije pet godina istrajnosti, vlastodršci su postigli svoj cilj - zatvaranje „RT Frans“. Pod izgovorom devetog paketa sankcija Rusiji, u kojem se ne pominjemo mi, već naš akcionar u matičnoj kompaniji, Generalna uprava za trezor odlučila je da zamrzne bankovne račune „RT Frans“, čime onemogućava nastavak naših aktivnosti - navodi se u saopštenju.

Iz ove televizije podsjećaju da su “na meti vlasti od osnivanja”, kao i da EU traži cenzuru ovog kanala.

-Posebno su vlasti EU iskoristile krizu u Ukrajini, koju je naša televizija pokrila na izbalansiran način, da konačno ućutkaju „RT Frans“ - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je ovo politička odluka i da nije zasnovana na pravnoj presudi.

-To se zove cenzura - navodi se u saopštenju i dodaje da bi, nakon ove odluke, 123 zaposlena na “RT Frans” mogla da ostanu bez januarske plate i da se suočavaju sa gubitkom posla, što dovodi u sumnju budućnost nezavisnosti medija u Francuskoj.

-Zatvaranje „RT Frans“ uz zaglušujuću tišinu drugih francuskih medija i novinara samo je prvi, izuzetno opasan korak, nakon kojeg će se na meti naći i drugi ruski mediji - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana