Vatikan poziva na globalno razoružanje i eliminaciju nuklearnog oružja

Agencije
Vatikan poziva na globalno razoružanje i eliminaciju nuklearnog oružja

NjUJORK – Državni sekretar Vatikana Pjetro Parolin izjavio je danas da je za postizanje mira neophodno težiti opštem razoružanju, posebno iskorjenjivanju nuklearnog oružja.

- Težnja za mirom je cilj koji zahtijeva sprovođenje opšteg razoružanja i, posebno, potpunu eliminaciju nuklearnog oružja. Potrebno je ostaviti po strani uska geopolitička razmatranja i oduprijeti se snažnim ekonomskim lobijima kako bi se odbranilo ljudsko dostojanstvo i garantovala budućnost u kojoj sva ljudska bića mogu uživati u integralnom razvoju, i kao pojedinci i kao zajednice, poručio je on na Samitu budućnosti tokom 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, prenosi Vatikan njuz.

Parolin je naveo da se sadašnji samit odvija u pozadini očigledne krize koja je zahvatila planetu.

On je naglasio da je neophodno imati nadu, koja, prema riječima pape Franje, "ne bi trebalo da znači pretjerani optimizam".

Dodao je da se "ne mogu zatvarati oči pred tragedijom sa kojom se čovječanstvo suočava".

Predstavnik Vatikana je naglasio da je neophodno gledati u budućnost, koja treba da se gradi na principima poštovanja dostojanstva svake ličnosti i suverenog dostojanstva svih država.

Parolin je napomenuo da međunarodna zajednica treba da preispita svoje akcije za iskorjenjivanje siromaštva.

"Mirna i prosperitetna budućnost zahtijeva političku volju da se koriste sva moguća sredstva za postizanje održivog razvoja. To uključuje reformu međunarodnih finansijskih institucija, restrukturiranje duga i sprovođenje strategija za smanjenje duga", naveo je Parolin.

Takođe je naglasio da je neophodno stvoriti mehanizme za upravljanje vještačkom inteligencijom, zaštitu podataka o ličnosti, kao i minimiziranje posljedica vještačke inteligencije na zapošljavanje globalne populacije.

Dvodnevni Samit o budućnosti, uz učešće šefova država i vlada, kao i visokih predstavnika zemalja članica, počeo je u nedjelju u Njujorku u sjedištu UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana