Ukrajinske snage gađaju Harcisk "hajmarsima"

GS/Agencije
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 328
Foto: RG.ru | Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 328

MOSKVA/KIJEV - Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 328. tokom noći je na istoku Ukrajine objavljena vazdušna uzbuna. Ukrajinske snage gađale su Harcisk u DNR iz višecjevnih raketnih sistema. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu obišao je grupu trupa u zoni specijalne operacije. Ukrajinske trupe počele su da grade liniju odbrane u Zaporoškoj oblasti.

Sud u Kijevu odobrio hapšenje Janukoviča u odsustvu

Sud u Kijevu odobrio je hapšenje bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča u odsustvu, a u slučaju "Evromajdana", saopštila je danas Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine, prenosi RIA novosti.

Kako je saopšteno iz kancelarije državnog tužioca, Januković je sa čelnicima Službe bezbjednosti i Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, ministrom odbrane i drugim visokim funkcionerima pravosudnih organa, od 18. do 20. februara 2014. godine "bez pravnog osnova organizovao upotrebu specijalnih sredstava, vojne opreme, vatrenog oružja za nasilno suzbijanje i rasterivanje demonstranata" tokom Evromajdana, masovnih demonstracija koje su počele u novembru 2013. godine, a nakon što je ukrajinska vlada odbila da potpiše sporazum o bližoj integraciji s EU.

Glavni kijevski trg – Majdan Nezaležnosti (Trg nezavisnosti), zauzele su pristalice evrointegracija 21. novembra 2013. godine, odmah nakon vladinog saopštenja o suspenziji potpisivanja sporazuma sa EU.

Kasnije je Majdan postao epicentar sukoba snaga bezbjednosti i radikala, koji je odneo više desetina žrtava.

U februaru 2014. Vrhovna rada je smijenila predsjednika Viktora Janukoviča, koji je bio prinuđen da napusti Ukrajinu, a kasnije je za predsednika izabran Petro Porošenko.

Odgovornost za smrt više od 100 ljudi nove ukrajinske vlasti "svalile su" na svog političkog protivnika Janukoviča i specijalnu jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova "Berkut", koji negiraju umiješanost u ubistva, prenijela je ruska agencija.

Ukrajinske snage gađaju Harcisk "hajmarsima".

Ombudsman DNR o marševima udovica u Ukrajini: Zelenskom je sve teže da sakriva gubitke

Vladimiru Zelenskom je sve teže da sakriva gubitke koje trpi ukrajinska vojska, broj nestalih vojnika će nastaviti da raste, izjavila je ombudsman DNR Darja Morozova, komentarišući marševe udovica u Ukrajini koji se, kako je rekla, sve češće održavaju u u ukrajinskim oblastima.

Žene izlaze na skupove da bi od vlasti dobili odgovore o nestalim vojnicima.

Ombudsman smatra da će od ukrajinskih vlasti teško dobiti odgovore, jer će Kijev i dalje nastaviti da zataškava ovu temu na sve načine.

Morozova je dodala da je još 2015. godine na sednici minske humanitarne podgrupe predložila da se oformi zajednički mehanizam za potragu za nestalima, ali da su ukrajinske vlasti odbile prijedlog i zato će se ovaj problem sada samo produbljivati.

„Ranije se broj nestalih izražavao u stotinama, a sada u hiljadama ", napisala je ona.

Zelenski prihvatio ostavku savjetnika šefa kabineta

Kabinet predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog prihvatio je ostavku Alekseja Arestoviča sa mjesta savjetnika, piše list „Ukrajinska pravda" pozivajući se na portparola Zelenskog Sergeja Nikiforova.

„Kancelarija predsjednika razrješila je Arestoviča dužnosti vanrednog savjetnika", navodi se u saopštenju na Telegramu lista.

Savjetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič objavio je ranije na društvenim mrežama da je pripremio svoju ostavku.
 

Sankcije SAD protiv 25 lica zbog podrivanja demokratije u Bjelorusiji

Sjedinjene Države uvode vizna ograničenja protiv 25 osoba zbog podrivanja demokratije u Bjelorusiji, navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

„Stejt department objavljuje vizna ograničenja za 25 osoba kao odgovor na kršenje ljudskih prava i učešće u podrivanju demokratije", navodi se u saopštenju.

Arestovič podnio ostavku

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič podnio je ostavku nakon negodovanja javnosti zbog njegovih komentara da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila ruski projektil od čije je eksplozije, navodno, poginula 41 osoba u Dnjepru.

Arestovič je na društvenim mrežama objavio da podnosi ostavku nakon što je uputio javno izvinjenje i povukao je svoje komentare sa "Telegrama", javio je Rojters.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je stambeni kompleks u Dnjepru pogodio ruski projektil "KH-22" za čije presretanje Kijev tvrdi da nema opremu.

"Upućujem iskreno izvinjenje žrtvama i rodbini, stanovnicima Dnjepra i svima koji su pogođeni mojim preuranjenim komentarom o razlogu udara ruskog projektila u stambenu zgradu", naveo je Arestovič.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko sastao se u Davosu sa njemačkim vicekancelarom i ministrom ekonomije Robertom Habekom, sa kim je razgovorao o vojnoj pomoći Ukrajini.

„Sreo sam se u Davosu sa vicekancelarom - njemačkim ministrom privrede Robertom Habekom. Razgovarali smo o daljoj podršci i pomoći. Konkretno, o predaji naoružanja. Donijete su pozitivne odluke. Uskoro će stići dobre vijesti!", napisao je Kličko na svom Telegramu.

Ukrajinske trupe pripremaju grad Zaporožje za ulične borbe, izjavio je član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„U predgrađu su u toku radovi na stvaranju utvrđenih područja, a u samom gradu miniraju se infrastrukturni objekti. Plus, trenutno se u nekoliko fabrika mašina izvode ozbiljni inženjerski radovi na stvaranju skloništa za borce, skladišta municije i vojne tehnike", objasnio je Rogov za Sputnjik.

UN: U ratu poginulo preko 7.000 civila, stvaran broj "znatno veći"

Više od 7.000 civila je poginulo je u Ukrajini od početka rata prošlog februara, saopštila je Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR) u ponedeljak.

"Većina zabilježenih civilnih žrtava uzrokovana je upotrebom eksplozivnog oružja koje može da utiče na široko područje, a uključuje granatiranje iz teške artiljerije, višecjevne raketne sisteme i udare iz vazduha", navodi se u saopštenju OHCHR-a.

Kancelarija UN za prava saopštila je da je potvrdila 7.031 smrt civila, ali vjeruje da je stvarni broj žrtava "znatno veći" s obzirom da je neophodno potvrditi mnoge izvještaje i prići područjima u kojima se vode intenzivne borbe.

Većina zabilježenih smrtnih slučajeva civila dogodila se u oblastima koje drži vlada u Ukrajini - 6.536 u poređenju sa 495 zabilježenih u oblastima pod kontrolom ruskih snaga. OHCHR nije pripisao odgovornost za smrt.

Ukrajina kaže da bi broj ubijenih civila mogao da dostigne desetine hiljada. Obje strane negiraju da su ciljale civile.

Šojgu obišao ruske vojnike na frontu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je ruske trupe uključene u borbe u Ukrajini.

Šojgu je zahvalio vojnicima koji, kako je istakao, hrabro izvršavaju zadatke u zoni "specijalnih vojnih operacija" i uručio im državna priznanja za njihovu posvećenost i herojstvo, navodi se u saopštenju Ministarstva u svojoj aplikaciji za razmenu poruka Telegram

U Dnjepru se traga za još 25 osoba

Ukrajinske službe za hitne slučajeve saopštile su da se 25 osoba i dalje vodi kao nestalo nakon raketnog napada na stambeni blok u Dnjepru tokom vikenda u kojem je poginulo najmanje 40 ljudi, uključujući troje djece.

Navodi se da je 39 osoba spaseno, uključujući šestoro djece. 

Poginulo je 40 ljudi, uključujući troje djece. Povrijeđeno je 79 osoba, među kojima 16 dece.

Kako je dodaje, prijavljen je nestanak 47 osoba, od kojih je 18 pronađeno mrtvo, četiri su žive kod rodbine ili u bolnicama, a traga se za još 25.

U Marjinki su očišćene sve višespratnice i njih kontrolišu jedinice Oružanih snaga Rusije, saopštio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin.

Prema njegovim riječima, Marjinka će u najskorije vrijeme preći pod kontrolu ruskih snaga.

Pušilin je dodao i da je željeznička stanica Sol u oblasti Soledara prešla pod punu kontrolu ruskih snaga.

Soledar je potpuno oslobođen, potvrdio je štab teritorijalne odbrane DNR.

Načelnik generalštaba Velike Britanije Patrik Sanders smatra da će isporuka tenkova „čelendžer 2"Ukrajini privremeno oslabiti britansku vojsku, prenosi „Radio tajms".

Osim toga, britanski vojskovođa smatra da će slanje tenkova Kijevu „ostaviti prazninu" u britanskim rezervama i otežati Londonu ispunjavanje obaveza u NATO-u. Sanders je takođe napomenuo da postoji zabrinutost u britanskim oružanim snagama u vezi sa ovom odlukom.

„Sigurno je da će nas predaja ovih sredstava privremeno oslabiti kao armiju", rekao je Sanders.

„Tajms" napominje da se u britanskim vojnim krugovima takve izjave načelnika generalštaba smatraju kao poziv Ministarstvu odbrane da popuni sredstva koja se predaju Ukrajini, a Ministarstvu finansija da izdvoji sredstva za popunjavanje zaliha.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana