Premijer Poljske: Zapad se umorio od Ukrajine; Kijev hoće da zabrani kanonsku crkvu

GS/Agencije
Premijer Poljske: Zapad se umorio od Ukrajine; Kijev hoće da zabrani kanonsku crkvu

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 330 dana. Misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ukrajinske ratne zločine tvrdi da su ukrajinske oružane snage granatirale u posljednja 24 sata veći broj civilnih naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici 41 put, ispalivši 274 projektila. Ukrajina je danas apelovala na zapadne saveznike da požure sa isporukom tenkova i protivvazdušne odbrane.

Premijer Poljske Mateuš Moravecki priznao je da je Zapad “umoran” od Ukrajine, ali Poljska želi da oživi ovu temu.

„Vidim u zapadnom svijetu pad interesovanja za ono što se dešava van naše istočne granice. Mi Poljaci treba da oživimo diskusiju o Ukrajini, o tome koliko je bitna borba protiv Rusije, jer se Zapad sve više zamara od onoga što je dešava tamo”, rekao je Moravecki novinarima.

On je dodao da je „veoma važno da javno mnjenje na Zapadu razumije ta da se ovdje odlučuje o budućnosti Evrope, ako ne i svijeta”.

Moravjecki je dan ranije već primjetio da su zapadne zemlje umorne od pomoći Ukrajini.

Vlada Ukrajine podnijela je parlamentu zakon koji je pripremljen na zahtjev predsjednika Vladimira Zelenskog i koji ima za cilj zabranu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve ako ukrajinske vlasti pronađu da da je povezana sa Rusijom, navodi se na sajtu Vrhovne rade.

Inicijator prijedloga zakona, registrovanog u Radu u četvrtak je premijer Ukrajine Denis Šmigal.

Predstavnik vlade u Vrhovnoj radi Taras Meljničuk napisao je na svom Telegram kanalu da predloženi zakon predviđa izmjene i dopune važećeg zakonodavstva zemlje, koje „onemogućavaju rad vjerskih organizacija u Ukrajini, čiji centar ( uprava) se nalazi van Ukrajine u državi koja vrši oružanu agresiju protiv Ukrajine” (ukrajinske vlasti zvanično nazivaju Rusiju „zemljom agresorom”).

U Zaporoškoj oblasti ruska vojska je preuzela operativnu kontrolu nad 4 naselja u blizini grada Orehovo, rekao je Vladimir Rogov, član administracije oblasti, napominjući da je ovo „lokalni uspjeh”.

Litvanija namjerava da Ukrajini isporuči desetine protivavionskih topova L-70 sa desetinama hiljada municije, helikoptere Mi-8, navodi se u zajedničkom saopštenju više Zemlje NATO-a nakon sastanka predstavnika alijanse u estonskom gradu Tapa.

Ukupna vrednost paketa vojne pomoći biće 125 miliona evra.

Ministri odbrane Estonije, Velike Britanije i Litvanije, kao i vojni predstavnici Španije, Holandije, Letonije, Poljske, Nemačke, Slovačke, Danske i Češke razgovarali su u četvrtak u estonskom gradu Tapa o isporukama naoružanja Ukrajini.

Šef vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer podržao je isporuku tenkova Ukrajini „za rješavanje postavljenih zadataka”.

„Ukrajini su potrebni tenkovi za rješavanje postavljenih zadataka, svako oružje je korisno u ratu”, rekao je on poslije sastanka vojnog komiteta NATO-a na nivou načelnika Generalštabova.

Sa svoje strane, komandant združenih snaga NATO-a u Evropi Kristofer Kavoli, odgovarajući na pitanje o važnosti snabdjevanja Ukrajine tenkovima zapadne proizvodnje, primjetio je da je, po njegovom mišljenju, „važna ravnoteža sistema naoružanja”, a ne sistemi neke određene proizvodnje ili tipa.

Handelsblat: Koncern Rajnmetal spreman je da preda Ukrajini tokom ove godine više od 100 tenkova “leopard”

Šef vojnog komiteta NATO-a admiral Rob Bauer izjavio je da opasnost od sukoba između NATO-a i Rusije ostaje, bez obzira na ishod sukoba u Ukrajini.

„Vjerujem da se svi slažu sa činjenicom da će Rusija, bez obzira na ishod sukoba, imati iste ambicije... dakle, prijetnja ne nestaje”, rekao je Bauer, odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka Vojni komitet NATO-a, da li opasnost od sukoba ostaje savezništvo sa Rusijom.

Britanija šalje Ukrajini 600 raketa „brimston”

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Voles je izjavio da će Velika Britanija poslati Ukrajini 600 visokopreciznih raketa „brimston”.

„Planiramo da pošaljemo još 600 raketa ‘brimston’, što je veoma važno za Ukrajinu”, rekao je Voles nakon sastanka sa ministrom odbrane Estonije Hano Pevkurom. On smatra i da će konflikt u Ukrajini dugo trajati, kao i da NATO zemlje moraju biti spremne da planiraju vojnu podršku za naredne godine.

Ruska vojska prešla u lokalnu ofanzivu u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska prešla je u lokalnu ofanzivu u oblasti grada Orehov u Zaporoškoj oblasti, izjavio je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

„Naše snage prešle su u lokalnu ofanzivu u oblasti grada Orehov, koji su privremeno okupirale ukrajinske snage”, rekao je Rogov.

Prema njegovim riječima, linija fronta na orehovskoj dionici neznatno je pomjerena, a ukrajinske snage su bile primorane da se povuku na rezervne položaje.

„Naša vojska zadržava zauzete pozicije. Teritorija Zaporoške oblasti, koja je oslobođena od ukrajinskih militanata, postepeno se povećava”, naglasio je Rogov.

On je ove sedmice rekao za Sputnjik da je ukrajinska vojska, koja se nedavno pripremala za ofanzivu u Zaporoškoj oblasti, počela da se priprema za odbranu i da ubrzano gradi utvrđenja.

Patrijarh Kiril: Pokušaji uništenja Rusije mogu dovesti do svjetske katastrofe

Bilo kakvi pokušaji da se uništi Rusija mogli bi da donesu katastrofu cijelom svijetu, izjavio je partijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.
On je nakon liturgije povodom Bogojavljenja rekao da su i Rusija i međunarodna zajednica izložene "ogromnim prijetnjama".
Prema riječima patrijarha, korijen problema je što pojedini "bijesni ljudi" vjeruju da Rusija, koja ima moćno oružje i naseljena je ekstremno snažnim ljudima koji se nikada ne predaju neprijatelju i uvijek budu pobjednici, može biti pobijeđena u trenutnim okolnostima.
Kiril je naveo da nije moguće Rusima nametnuti određene vrijednosti koje se ne mogu ni nazvati vrijednostima kako bi bili kao svi drugi i poštovali one koji imaju moć da kontrolišu veći dio svijeta, javila je "Raša tudej".
-Molimo se Gospodu da prosvijetli te bijesne ljude i pomogne im da razumiju da će bilo kakva želja da se uništi Rusija značiti kraj svijeta - istakao je patrijarh Kiril.

EP traži formiranje specijalnog međunarodnog tribunala za zločine Rusije u Ukrajini

Evropski parlament (EP)  usvojio je danas rezoluciju kojom se poziva na „formiranje specijalnog međunarodnog tribunala za navodne ruske zločine u Ukrajini“.

U rezoluciji poslanici traže da „rusko političko i vojno rukovodstvo bude pozvano na odgovornost za zločin agresije na Ukrajinu“.

EP navodi da „zločini koje su počinile ruske snage u Buči, Irpinu i mnogim drugim ukrajinskim gradovima otkrivaju brutalnost rata i naglašavaju važnost koordinisane međunarodne akcije kako bi se oni koji su odgovorni doveli pred lice pravde po međunarodnom pravu“.

Poslanici pozivaju EU da, „u bliskoj saradnji sa Ukrajinom i međunarodnom zajednicom, podstakne stvaranje specijalnog međunarodnog suda za krivično gonjenje ruskog političkog i vojnofg rukovodstva i saveznika Moskve“.

Osnivanje tribunala bi, tvrde poslanici EP, „popunilo vakuum u međunarodnom krivičnom pravosuđu i dopunilo istražne napore Međunarodnog krivičnog suda, jer trenutno ne može da istražuje zločin agresije kada je u pitanju Ukrajina, a političko i vojno rukovodstvo u Rusiji i Belorusiji, kako se navodi, moraju da odgovaraju“.

Napominjući da tačni modaliteti i sastav specijalnog tribunala tek treba da se utvrde, poslanici naglašavaju da on mora imati nadležnost da istražuje ne samo Vladimira Putina i političko i vojno rukovodstvo Rusije, već i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i njemu bliske.

Orban: Sankcije EU prema Rusiji povećavaju energetsku krizu u Evropi

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da sankcije EU prema Rusiji nastavljaju da povećavaju energetsku krizu u Evropi i da Vlada Mađarske mora u vezi sa tim da preduzme mjere da zaštiti domaćinstva od inflacije.

-Sankcije samo pogoršavaju energetsku krizu, ali ćemo učiniti sve da zaštitimo mađarska domaćinstva od rasta cijena. To je bila glavna tema sastanka vlade u srijedu - napisao je Orban na Tviteru.

Rusija zabranila ulaz za još 31 osobu sa Novog Zelanda

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je spisku osoba sa Novog Zelanda kojima je zabranjen ulaz u Rusku Federaciju dodato još 31 ime, među kojima su novinari, javne ličnosti, uključujući i partnera aktuelne premijerke Novog Zelanda Džasinde Ardern.

-Kao odgovor na nove sankcije protiv ruskih fizičkih i pravnih lica, koje je uvela vlada Novog Zelanda, u okviru rusofobične kampanje „kolektivnog Zapada“, ulazak u našu zemlju na neodređeno vrijeme zatvoren je za još 31 Novozelanđanina koji promovišu antirusku agendu i podržavaju režim u Kijevu - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kuleba: Deset odraslih i šestoro djece ostaju u bolnici nakon pada helikoptera

Guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba rekao je da je 10 odraslih i šestoro djece ostalo u bolnici zbog povreda zadobijenih juče u padu helikoptera u gradu Brovari u Ukrajini.

-Mkesto gdke je helikopter pao je očišćeno. Na oštećenom objektu u bliskoj budućnosti biće popravljeni prozori i vrata. Dkeca iz oštećenog vrtića sada su prebačena u obližnje predškolske ustanove, uvažavajući želje roditelja - napisao je Kuleba u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Najmanje 14 osoba, uključujući i jedno dijete, poginulo je juče kada se helikopter srušio u blizini vrtića u kijevskom predgrađu Brovari.

U padu helikoptera poginuli su i ministar unutrašnjih poslova Monastirsk i njegov prvi zamjenik.

Švedska šalje artiljarijske sisteme Arčer i 50 oklopnih vozila Ukrajini

Zamjenica premijera Švedske Eba Buš, saopštila je danas da je vlada te zemlje odobrila novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će uključivati oklopna borbena vozila pješadije, kao i isporuku artiljerijskog sistema “Arčer”.

Švedska će poslati oko 50 oklopnih borbenih vozila pješadije tipa “CV90”, rekla Buš na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Vlada nije precizirala koliko će artiljerijskih sistema “Arčer” isporučiti Ukrajini.

Medvedev: Poraz Rusije u Ukrajini bi mogao da izazove nuklearni rat

Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev izjavio je danas da bi poraz Rusije u Ukrajini mogao da izazove nuklearni rat koji je u skladu sa ruskom nuklearnom doktrinom.

-Sutra, u NATO bazi „Ramštajn“ u Njemačkoj, veliki vojni lideri će razgovarati o novim taktikama i strategijama, kao i o snabdijevanju Kijeva novim teškim naoružanjem i raketnim sistemima. To će se sve desiti nakon Foruma u Davosu, gdej su slabašni politički zabavljači ponavljali, kao mantru – „Da bi se postigao mir, Rusija mora da izgubi'“ - naveo je Medvedev na Telegramu, prenosi “Gardijan”.

On je dodao da nijednoj velikoj sili na pamet nije pala jedna misao.

-Niko od njih nije došao do osnovnog zaključka: poraz nuklearne sile u konvencionalnom ratu može da izazove nuklearni rat. Nuklearne sile nisu izgubile velike konflikte od kojih zavisi njihova sudbina. Ovo bi trebalo da je jasno svima. Čak i zapadnim političarima koji su zadržali neki trag inteligencije. Ruska nuklearna doktrina ograničava korišćenje oružja samo u određenim situacijama. Ali, ako ako stvari postanu kritične po nacionalnu bezbednost Ruske Federacije, onda imamo upravo jednu takvu situaciju - poručio je Medvedev.

Peskov: Nove isporuke oružja Ukrajini mogu dovesti do podizanja nivoa sukoba

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da nove isporuke oružja Ukrajini ne idu u korist panevropskoj bezbjednosti i mogle bi dovesti do podizanja nivoa sukoba.

Peskov je to rekao, komentarišući izjavu ambasadora Rusije u Vašingtonu, Anatolija Antonova, koji je ranije kazao da Vojska Rusije neće ostaviti bez odgovora eventualne napade na rusku teritoriju, uključujući i Krim, prenosi RIA.

"Naravno, ova rasprava se odnosi i na prihvatljivost snabdijevanja Ukrajine oružjem koje će joj omogućiti da udari na rusku teritoriju, iako Ukrajina i pored toga ima oružje kojim neprestano, svakodnevno udara na rusku teritoriju. To je potencijalno izuzetno opasno, to će značiti dovođenje sukoba na novi kvalitativni nivo, što, naravno, neće slutiti na dobro u smislu globalne i panevropske bezbjednosti", rekao je Peskov.

Antonov je ranije rekao da će Rusija uništiti svako oružje koje Amerikanci i njihovi saveznici isporuče Ukrajini i da će snabdijevanje Ukrajine oružjem samo dovesti do više civilnih žrtava.

Kako navodi RIA, prema pisanju američkih medija, Vašington bi ovog petka mogao da usvoji još jedan veliki paket vojne pomoći Ukrajini.

Nove isporuke oružja vjerovatno će najaviti i druge zapadne zemlje, čiji će se vojni lideri sutra sastati u vojnoj bazi "Ramštajn" u Nemačkoj.

Rojters je ranije prenio da će jedna od tema razgovora tokom sastanka biti i potencijalna isporuka njemačkih tenkova tipa "Lepard" Ukrajini.

Ukrajina: Zapad da požuri sa slanjem tenkova, nemamo vremena

Ukrajina je danas apelovala na zapadne saveznike da požure sa isporukom tenkova i protivvazdušne odbrane, navodeći da se odlaganje isporuke plaća ukrajinskim životima.

-Nemamo vremena, svijet nema vremena ovog puta - naveo je na Telegramu šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

Zapadni saveznici će se sutra sastati u vojnoj bazi "Ramštajn" u Njemačkoj, kako bi razgovarali o tome da li će Berlin dozvoliti da se nemački tenkovi "leopard" isporuče Ukrajini, prenio je Rojters.

-Pitanje isporuke tenkova za Ukrajinu mora da se riješi što prije. Kao i pitanje isporuke dodatnih protivvazdušnih sistema. Tu sporost plaćamo životima ukrajinskog naroda, ne bi trebalo da bude tako - rekao je Jermak.

Antonov: Vašington navodi Kijev na teroristička djela

Američki Stejt department svojim izjavama o Krimu, zapravo, navodi ukrajinske vlasti da sprovedu teroristička djela u Rusiji, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

On je prokomentarisao saopštenja portparola Stejt departmenta Neda Prajsa u vezi sa stvarnom mogućnošću da Oružane snage Ukrajine gađaju Krimsko poluostrvo američkim oružjem.

-Primjećujemo da retorika američkih zvaničnika postaje sve militantnija. Stejt department, kroz saopštenja koja su lišena realnosti da je Krim Ukrajina i da Oružane snage Ukrajine mogu da koriste američko oružje za odbranu teritorije, zapravo, navodi vlasti u Kijevu da vrše teroristička djela u Rusiji - rekao je Antonov.

Prema njegovim riječima, “kriminalci u Kijevu” će, kada čuju takve izjave iz Vašingtona, ponovo osjetiti potpunu popustljivost, a rizik od eskalacije sukoba će samo biti veći, prenio je TASS.

Antonov je naglasio da američki novinari “podržavaju takav stav administracije SAD i opravdavaju napade kijevskog režima na Krim”.

-Rečeno je da bi američki sistemi višecijevnih raketnih bacača HIMARS i, u budućnosti, borbena pješadijska vozila “bredli“ mogli biti uključeni u ofanzivu u pravcu Krima. Komentatori naivno vjeruju da Rusija neće odgovoriti na napade na svoju teritoriju - dodao je Antonov.

Bajden izrazio saučešće porodicama poginulih u padu helikoptera u Ukrajini

Predsjednik SAD Džozef Bajden izrazio je saučešće porodicama žrtava helikopterske nesreće u Ukrajini i dodao da će SAD odati počast poginulom ministru unutrašnjih poslova Denisu Monastirskom koji je, kako je rekao, ''u kontinuitetu bio posvećen očuvanju demokratije u Ukrajini''.

Rojters prenosi da je Bajden „pohvalio napore Monastirskog u borbi protiv ruske agresije i zalaganju za jačanje ukrajinske demokratije“.

- Poštovaćemo to nasljeđe kroz napore da ojačamo ukrajinske institucije, kao i našem partnerstvu sa narodom Ukrajine da zajedno održimo plamen slobode -  naveo je Bajden.

Najmanje 14 osoba, uključujući i jedno dijete, poginulo je juče kada se helikopter srušio u blizini vrtića u kijevskom predgrađu Brovari, preneo je ranije Rojters.

U padu helikoptera poginuli su i ministar unutrašnjih poslova Monastirsk i njegov prvi zamenik.

UNHCR: Gotovo osam miliona ljudi iz Ukrajine stiglo u Evropu od početka rata

Gotovo osam miliona izbjeglica iz Ukrajine stiglo je u zemlje Evrope otkako je prošlog februara ta zemlja ušla u vojni sukob sa Rusijom, saopštio je Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).

U saopštenju se navodi da se tokom prethodne sedmice taj broj povećao za 10.571, prenosi TASS.

UNHCR je saopštio da je od 24. februara 2022. do 17. januara 2023. najviše ljudi utočište potražilo u Rusiji, odnosno njih 2.852.395. Na drugom mjestu je Poljska sa 1.563.386 ljudi, a na trećem Njemačka sa 1.021.667 ljudi.

Tačan broj ljudi koji su napustili Ukrajinu od početka rata, prema navodima UNHCR-a, iznosi 7.977.980.

TASS navodi da je u Češku stiglo 482.049 ljudi, u Italiju 167.925, Španiju 161.012, a u Veliku Britaniju 155.500 ljudi.

Misija DNR:  Ukrajinske snage ispalile 274 projektila na naselja

Ukrajinske oružane snage granatirale su u posljednja 24 sata veći broj civilnih naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici 41 put, ispalivši 274 projektila različite vrste municije, saopštila je Misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ukrajinske ratne zločine (JCCC).

U saopštenju se navodi da je artiljerijska paljba vršena iz cijevne artiljerije kalibra 152 i 155 milimetara, ukupno 274 projektila i da je u ukrajinskim napadima ranjen stanovnik naselja Gorlovka, prenosi TASS.

Kako se navodi, pod vatrom su bila naselja Aleksandrovka, Dokučajevsk, Donjeck, Gorlovka, Kesten, Makejevka, Mineralnoe, Pantelejmonovka, Staromihajlovka, Jakovlevka, Jasinovata.

Logvinov. U saopštenju se ističe da su od artiljerijske paljbe oštećene 23 kuće u Dokučajevsku, Donjecku i Gorlovki.

Logvinov :Novi stalni predstavnik Rusije pri EU biće imenovan kad Evropa pokaže spremnost

Vršilac dužnosti stalnog predstavnika Ruske Federacije pri EU Kiril Logvinov izjavio je da će vrijeme imenovanja novog stalnog predstavnika Rusije pri EU zavisi od spremnosti Brisela za politički dijalog na zadovoljavajućem nivou.

-Što se tiče imenovanja novog predstavnika, to zavisi prije svega od toga kada će EU pokazati spremnost za politički dijalog, čiji bi nivo i sadržaj podrazumijevao od nas da imenujemo stalnog predstavnika za komunikaciju s Briselom - rekao je Logvinov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u septembru 2021. godine razriješio Vladimira Čižova sa dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri EU, a od tada Rusija nije imenovala novog stalnog predstavnika, prenosi TAS S.

MSP Kanade pozvalo ambasadora Rusije zbog napada u Dnjepru

Ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Džoli izjavila je da je njeno ministarstvo pozvalo ruskog ambasadora u Otavi da izrazi protest i osudi ruske napade na civile u Ukrajini, uključujući i napad izveden u Dnjepru u kojem je poginulo najmanje 45 ljudi.

Ministarka Džoli je u razgovoru sa novinarima u Torontu istakla da je ruski ambasador pozvan kako bi mu se "jasno, u oči" prenijela poruka da Kanada ne prihvata ogoljenu brutalnost nedavnih ruskih napada na civile u Dnjepru, navodi Rojters.

-Kanada je tom prilikom osudila i antisemitske komentare šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova - rekla je Džoli.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana