Tri godine pod istragom: Spremaju tužbu protiv Vise

G.S.
Foto: Ilustracija

BOSTON – Američko ministarstvo pravosuđa planira da podigne tužbu protiv Vise, tvrdeći da je nezakonito monopolisala tržište debitnih kartica u SAD, izvjestio je Blumberg Njuz.

Odsjek ministarstva za suzbijanje monopola sprema se da preda tužbu saveznom sudu već danas, pozivajući se na neimenovane izvore, a prenosi Indeks.

Prošle godine ministarstvo pravosuđa zatražilo je od kartičnog džina da mu dostavi dokumente i informacije o praksi vezanoj uz poslovanje s debitnim karticama u SAD i o nadmetanju s drugim platnim mrežama.

Istraga je pokrenuta 2021. godine i trebala je da utvrdi služi li se Visa metodama koje štete slobodnom tržišnom nadmetanju na tom tržištu. Platna kompanija tada je isticala da veruje da je njeno poslovanje u segmentu debitnih kartica u skladu s važećim zakonima, prenosi B92.

Sredinom juna ogranak DisKover Fajnenšl Servis Puls Netvork nagodio se s Visom i povukao tužbu koju je pre deset godina bio podigao u Teksasu, tvrdeći da kartična firma ometa konkurenciju na tržištu usluga mreže debitnih kartica, vrijednom više milijardi dolara. Takva praksa rezultirala je većim naknadama za trgovce, tvrdili su.

I Visin konkurent Masterkard bio je svojevremeno predmet slične antimonopolske istrage zbog poslovne prakse u segmentu plaćanja debitnim karticama u SAD i potiskivanja konkurentskih platnih mreža, podsjeća Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana