Talibani obilježili drugu godišnjicu povratka na vlast, ženama i dalje zabranjeno obrazovanje

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

KABUL- U Avganistanu su talibani obilježili drugu godišnjicu povratka na vlast nakon što su se strane snage predvođene SAD povukle poslije 20 godina rata.

Talibani su ušli u glavni grad Kabul 15. avgusta 2021. godine, pošto je predsjednik Ašraf Gani, koji je imao podršku SAD, pobjegao, a avganistanske bezbjednosne snage, koje su postavljene uz dugogodišnju podršku Zapada, se raspale.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid saopštio je povodom godišnjice preuzimanja vlasti da nacija treba da "zahvali Alahu na toj velikoj pobjedi".

Mudžahid je istakao da je sada u zemlji osigurana bezbjednost i da islamskim sistemom upravlja jedinstveno vođstvo.

U Kabulu su u utorak bilo povećane mjere bezbjednosti, a vojnici su pojačali provjere, prenio je Rojters.

Nekoliko ministarstava, uključujući i ministarstvo obrazovanja, održala su proslave. 

Zamjenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Amina Mohamed saopštila je da su tokom dvije godine preokrenuti životi avganistanskih žena i djevojaka, njihova prava i budućnost.

Iako međunarodna zajednica nije formalno priznala talibane, oni su izbjegli unutrašnje podjele tako što su složno stali iza svog ideološki nepokolebljivog vođe Hibatulaha Akundžade, a održali su ekonomiju, koja je u teškom stanju, dijelom vodeći i pregovore o investicijama sa bogatim zemljama u regionu, navodi AP.

Agencija dodaje da su talibani takođe poboljšali bezbjednost nakon što su  razbili oružane grupe kao što je Islamska država.

Tokom druge godine vladavine, talibani su zabranili avganistanskim djevojkama da pohađaju univerzitete, a takođe su ženama zabranili obavljanje najvećeg broja poslova.

Ženama je zabranjeno i da koriste usluge kozmetičkih i frizerskih salona, teretana, kao i boravak u parkovima, zbog toga što, navodno, nisu pravilno nosile hidžab ili su prekršile pravila rodne segregacije.

Ove naredbe su uslijedile nakon prethodne zabrane izdate u prvoj godini vladavine talibana da djevojčice ne pohađaju školu poslije šestog razreda.

Talibani ne planiraju da ukinu zabranu obrazovanja žena

Talibani vide svoju vladavinu Avganistanom kao neograničenu, jer crpe legitimitet iz islamskog zakona i ne planiraju da ukinu zabranu obrazovanja žena, rekao je njihov glavni portparol Zabihulah Mudžahid.

On je, govoreći povodom druge godišnjice povratka talibana na vlast u Avganistanu, odbacio sva pitanja o ograničenjima za djevojke i žene, rekavši da nema ništa novo da kaže po tom pitanju, prenio je AP.

Zabrana djevojčicama da pohađaju školu nakon šestog razreda bila je prva mjera u talasu ograničenja koja su uveli talibani, a ženama je potom zabranjeno i da obavljaju većinu poslova.

Talibani su preuzeli vlast 15. avgusta 2021. godine, nakon što su se snage SAD i NATO-a povukle iz Avganistana poslije dvije decenije rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana