SZO: Proizvođači treba da prate primjer „AstraZeneke“ i drugima daju licencu za tehnologiju

Tanjug
SZO: Proizvođači treba da prate primjer „AstraZeneke“ i drugima daju licencu za tehnologiju

ŽENEVA - Više proizvođača vakcina protiv kovida-19 trebalo bi da prate primjer „AstraZeneke“ i daju licencu za tehnologiju drugim proizvođačima, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus, dok je kontinuiranu nejednakost u raspodjeli vakcina po zemljama sveta opisao kao "grotesknu".

Vakcina „AstraZeneke“, za koji su novi američki podaci u ponedjeljak pokazali da je bezbedna i efikasna, uprkos tome što su neke zemlje obustavile vakcinaciju zbog zdravstvenih razloga, proizvodi se na različitim lokacijama, uključujući južnokorejsku „SKBioSajens“ i indijski Institut „Serum“, navodi Rojters.

Tedros je pozvao još proizvođača da usvoje ovaj model kako bi povećali zalihe, uključujući i program razmjene vakcina Kovaks koji ima za cilj da ubrza distribuciju vakcina u zemljama u razvoju.

- Jaz između broja vakcina u bogatim zemljama i broja administriranih putem Kovaksa raste i postaje sve groteskniji svakog dana - rekao je Tedros na konferenciji za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana