Stoltenberg: Ukrajinski upad u Kursku oblast u Rusiji je legitiman akt samoodbrane

Tanjug
Stoltenberg: Ukrajinski upad u Kursku oblast u Rusiji je legitiman akt samoodbrane

BRISEL- Upad ukrajinskih trupa u Kursku oblast u Rusiji je legitiman na osnovu prava Ukrajine na samoodbranu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u svojoj prvoj reakciji na ulazak  ukrajinske vojske u Kursku oblast u Rusiji.

Stoltenberg je rekao za njemački nedjeljnik "Velt am zontag" da Ukrajina ima pravo da se brani i da, na osnovu međunarodnog prava, to ne prestaje na ukrajinskoj granici, prenosi Rojters.

Šef NATO-a je naveo da Alijansa nije bila unaprijed obaviještena o planovima Ukrajine za upad na rusku teritoriju i da nije imala nikakvu ulogu u tome.

Stoltenberg je ocijenio da Ukrajina rizikuje napredovanjem na ruskoj teritoriji, kao što postoji rizik u svim vojnim operacijama, ali je istakao da je na Kijevu da odluči na koji način će da se brani.

-(Ukrajinski) predsjednik (Volodimir) Zelenski rekao je da operacija ima za cilj stvaranje tampon zone za sprečavanje daljih ruskih napada preko granice - naveo je Stoltenberg.

Ukrajina je 6. avgusta pokrenula prekogranični upad u Kursku oblast u Rusiji, a o toj vojnoj operaciji razgovaralo se i na sastanku Savjeta NATO-Ukrajina u srijedu, što je zatražio Kijev nakon najnovijeg talasa ruskih vazdušnih napada.

Rusija je ukrajinski upad u Kursku oblast nazvala "velikom provokacijom" i najavila da će odgovoriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana