Španska ministarka finansija kandidat za šefa Evropske investicione banke

Tanjug
Španska ministarka finansija kandidat za šefa Evropske investicione banke

MADRID - Španska vlada predložila je svoju ministarku finansija Nadiju Kalvino za kandidata za šeficu Evropske investicione banke (EIB), prenio je Rojters pozivajući se na neimenovani izvor iz španske vlade.

-Ona ima snažne rezultate i veliko iskustvo u relevantnim oblastima za ovu poziciju, kao što su finansije i budžetiranje, finansijska regulativa, ekonomska politika, digitalizacija, makroekonomske analize i predviđanja, politika konkurencije i trgovina -  saopštio je zvaničnik.

Kalvino obavlja funkciju ministarke finansija Španije od 2018, a takođe predsjedava i Međunarodnim monetarnim i finansijskim komitetom u okviru Međunarodnog monetarnog fonda, a prije nego što je postala članica vlade, 12 godina bila je viša menadžerka Evropske komisije.

Rojters navodi da njeno imenovanje za kandidaturu ima ''punu podršku'' španskog premijera Pedra Sančesa, a ako bude izabrana, ostaće ministarka do kraja godine.

Pored Kalvino, kandidatkinja je i šefica EU za antimonopolska pitanja Margaret Vestager, poznata po represivnim akcijama i ogromnim kaznama izrečenim velikim tehnološkim kompanijama zbog nekonkurentnih praksi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana