Šojgu: Jačamo snage na zapadnoj granici

Agencije
Šojgu: Jačamo snage na zapadnoj granici

Rusija će pojačati snage na svojoj zapadnoj granici nakon pristupanja Finske NATO savezu, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je u uvodnom obraćanju Kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije rekao da je Poljska, kao članica NATO-a, već najavila planove za jačanje svoje vojske i da očekuje da će značajne snage i naoružanje Alijanse biti raspoređeni u Finskoj, čije je uključivanje u ovaj savez gotovo udvostručilo dužinu ruske kopnene granice sa Alijansom.

- Kolektivni Zapad vodi posredno rat protiv Rusije - istakao je Šojgu i ukazao na "neviđenu podršku" Ukrajini u isporuci oružja vrijednog desetine milijardi dolara da bi se pomoglo Kijevu da odbije ruske snage.

Zapad je u blizini granice Rusije i Belorusije rasporedio oko 360.000 vojnika, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, dodavši da će Moskva takođe povećati prisustvo svojih trupa na zapadnim granicama.

Šojgu je ulazak Finske u NATO i buduće pristupanje Švedske nazvao "ozbiljnim faktorom destabilizacije".

- Na finskoj teritoriji će vjerovatno biti raspoređeni dodatni vojni kontingenti i udarno oružje NATO-a, sposobno da pogodi ključne ciljeve na sjeverozapadu Rusije na značajnoj dubini - naveo je Šojgu.

Precizirao je da će biti razmotrena pitanja u vezi sa stvaranjem Lenjingradske i Moskovske vojne oblasti, uz istovremeno jačanje grupacija trupa Oružanih snaga Ruske Federacije na zapadnoj granici.

Šojgu je dodao da je Poljska objavila namjeru da izgradi najmoćniju vojsku na kontinentu i da je postala "glavni instrument antiruske politike SAD".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana