Skržipčak: Ruse više nije moguće vojno pobijediti

Srna
Skržipčak: Ruse više nije moguće vojno pobijediti

VARŠAVA - Bivši komandant poljskih kopnenih snaga general Valdemar Skržipčak smatra da je Ukrajina propustila šansu da vojno pobijedi Rusiju i da više nije moguće savladati Ruse.

"Postojala je šansa da se dobije rat u Ukrajini, ali je tokom prošlog ljeta ta prilika propuštena. U avgustu sam rekao: 'Pobijedite Ruse, jer drugu šansu nećete imati' " - navodi on.

Skržipčak napominje da je bilo ukrajinskih ofanzivnih dejstava na jugu i sjeveru, ali nije bilo odlučnog udarca koji bi slomio rusku vojsku.

Ali, sada su stigle posljedice, objašljava on, jer "Rusi ponovo formiraju svoj potencijal".

Poljski general smatra da se Rusija više ne može pobijediti vojno u Ukrajini, već samo, kako je naveo, "zadaviti" politički i ekonomski.

"Ukrajina nema vojne šanse da pobIJedi u ovom ratu. Sto /zapadnih/ tenkova neće promijeniti tok rata" – ocjenjuje Skržipčak, a prenose analitički portali.

On predlaže zemljama EU da mobilišu Ukrajince koji su unutar njihovih granica.

"Moramo započeti obuku novih formacija ukrajinske vojske – u Poljskoj, Njemačkoj i Francuskoj. Treba obučiti i one građane Ukrajine koji su ovdje – mobilisati ih, obučiti i poslati na front, jer je Ukrajini sve teže", zaključuje on.
 

i

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana