Sjeverna Koreja:Američki vojnik hoće utočište

Tanjug
Sjeverna Koreja:Američki vojnik hoće utočište

PJONGJANG - Sjeverna Koreja je saopštila da istražuje američkog vojnika Trevisa Kinga koji je prešao demilitarizovanu zonu (DMZ) prošlog mjeseca, navodeći da je on izrazio spremnost da potraži utočište u Sjevernoj Koreji ili u trećoj zemlji, preneli su sjevernokorejski državni mediji.

Kako prenosi južnokorejska agencija Jonhap, ovo je prva potvrda statusa američkog vojnika koji je prešao vojnu liniju razgraničenja tokom obilaska Zajedničke bezbjednosne zone 18. jula.

-Travis King je priznao da je odlučio da dođe u Sjevernu Koreju, jer se loše osećao zbog neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije u američkoj vojsci. On je takođe izrazio spremnost da traži izbjeglički status u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji ili trećoj zemlji, govoreći da je razočaran neravnopravnim američkim društvom - izjavio je zvaničnik iz Pjongjanga za Korejsku centralnu novinsku agenciju.

Pentagon je saopštio da ne može da potvrdi navodne izjave američkog vojnika Trevisa Kinga.

Iz Pentagona je navedeno da ostaju fokusirani na siguran povratak vojnika koji je prošlog mjeseca preko demilitarizovane zone prešao iz Južne u Sjevernu Koreju.

- Naš prioritet je da dovedemo redova Kinga kući i da s tim ciljem radimo kroz sve raspoložive kanale - kaže se u saopštenju.

Pre nego što je prešao granicu, King je odslužio dva mjeseca u zatvoru u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad, a pušten je 10. jula.

Trebalo je da odleti u SAD kako bi se suočio sa disciplinskim postupkom, ali je uspio da napusti aerodrom.

On je specijalista za izviđanje koji je bio u vojsci od januara 2021. godine i bio je u Južnoj Koreji u okviru rotacije američkih trupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana