Seizmolog: Nije isključena mogućnost zemljotresa jačine šest stepeni na Svetoj gori

Tanjug
Seizmolog: Nije isključena mogućnost zemljotresa jačine šest stepeni na Svetoj gori

ATINA - Profesor seizmologije Kostas Papazahos ocijenio je da, poslije serije zemljotresa do kojih je došlo u nedjelju na grčkom poluostrvu Halkidiki, a čiji je epicentar bio kod Svete gore, da nema razloga za zabrinutost i da su zemljotresi te jačine svakodnevna pojava u Grčkoj.

 On je, međutim, ukazao da nije isključena mogućnost zemljotresa jačine 6 stepeni po Rihteru u tom specifičnom rasjedu i

savjetovao stanovništvo i monahe Svete gore da budu na oprezu.

 Papazahos jeza portal Halkidikinjuz rekao da je juče bio „seizmički niz na lokaciji koja je bila poslednjih sedmica stimulisana“ i da bi taj niz mogao da se prekine posle nekoliko mjeseci, ali da bi moglo da dođe i do zemljotresa koji bi premašio 5,5 i dostigao blizu 6 stepeni po Rihteru.

 „Najbliža područja kao što su Uranopolis, sve do Amuljanija i Nea Rode i naročito Sveta gora trebalo bi da budu oprezni i da se ne koriste stari objekti“, dodao je Papazahos.

 Epicentar jučerašnjeg najjačeg zemljotresa od 4,2 stepena Rihterove skale bio je na 19 kilometara od Nea Rode na Atosu, a ostali zemljotresi u toj seriji imali su snagu od 2,4 do 2,8 stepeni, prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC).

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana