SAD ukinula vize za hrvatske državljane

G.S.
SAD ukinula vize za hrvatske državljane

VAŠINGTON - Hrvatski državljani će najkasnije od 1. decembra moći putovati u SAD bez viza, objavio je u danas na svom Tviter profilu potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

“Zahvaljujem u ime Vlade RH Robertu Silversu, podsekretar Ministarstva za nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Američkih Država, koji me upravo obavijestio o službenom ulasku Republike Hrvatske u Program izuzetaka od viza. Svi hrvatski državljani će najkasnije od 1. decembra moći putovati u SAD bez viza. Ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak i jačanje strateškog partnerstva naših država”, objavio je Božinović.

Ministarstvo bezbjednosti SAD-a je ranije saopšilo da je ministar Alehandro Mahorkas u koordinaciji s američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom u utorak Hrvatsku uvrstio na popis država sudionica tzv. Programa izuzetaka od viza (VWP).

Hrvatska prošla stroge kriterije

Prema saopštenju, najkasnije 1. decembra, Elektronski sistem za odobravanje pasoša (ESTA) će omogućiti hrvatskim državljanima da se prijavljuju za poslovna ili turistička putovanja u trajanju do 90 dana bez ishodovanja vize, dodaje se u saopštenju.

“Današnje uvrštavanje Hrvatske u Program izuzetaka od viza važno je priznanje zajedničkih ekonomskih i bezbjednosnih interesa naših dviju zemalja”, izjavio je Mahorkas.

Mahorkas je čestitao Hrvatskoj što je postala 40. članica VWP-a nakon što je ispunila stroge kriterije prenosi Aldžazira Balkan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana