SAD će rusku Vagner grupu proglasiti međunarodnom kriminalnom organizacijom

Tanjug
SAD će rusku Vagner grupu proglasiti međunarodnom kriminalnom organizacijom

VAŠINGTON - SAD će sljedeće nedjelje uvesti dodatne sankcije ruskoj privatnoj vojnoj Vagner grupi, za koju američki zvaničnici kažu da je pomagala ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini, saopštila je danas Bijela kuća.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbejdnost Džon Kirbi

rekao je da će Ministarstvo finansija SAD označiti Vagner grupu kao značajnu transnacionalnu kriminalnu organizaciju, preneo je Rojters.

-U skladu s takvom kvalifikacijom mi ćemo nametnuti dodatne sankcije sljedeće nedjelje protiv Vagnera i njegove mreže podrške na više kontinenata. Tim djelovanjem Vagner će biti prepozata kao transkontinentalna prijetnja i kroz svoj tekući obrazac ozbiljnih kriminalnih aktivnosti - rekao je Kirbi novinarima na brifingu u Bijeloj kući.

Proglašavanjem Vagnera transnacionalnom kriminalnom organizacijom

prema američkoj izvršnoj naredbi 13581 zamrzava se cjelokupna američka imovina Vagnera i zabranjuje Amerikancima da obezbjeđuju sredstva, robu, ili da pružaju usluge toj grupi.

-Ovim akcijama i mnogima koje će uslijediti, naša poruka svakoj kompaniji koje razmatra da pruži podršku Vagneru glasi: Vagner je kriminalna organizacija koja čini rasprostranjena zlodjela i krši ljudska prava, i radićeno neumoljivo da identifikujemo, ometemo, razotkrijmo i usmjerimo naše djelovanje na one koji pomažu Vagneru - rekao je Kirbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana