Ruski PVO uništio i treći ukrajinski dron u Belgorodu

GS/Agencije
Foto: Agencije

MOSKVA/KIJEV – Specijalna operacija u Urajini je ušla u 536. dan.

Reznikov: Na teritoriji Ukrajine najveći broj mina na svijetu, potrebna pomoć

 Na teritoriji Ukrajine nalazi se najveći broj mina na svijetu, a nedostaje joj oprema za deminiranje zbog čega je Kijevu preko potrebna pomoć, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Reznikov je istakao za "Gardijan" da ukrajinskoj vojsci nedostaju ljudstvo i oprema da očisti od mina prve linije fronta na kojima se nalaze milioni eksplozivnih naprava na jugu i istoku Ukrajine.

Reznikov je uputio saveznicima apel za pomoć, navodeći da ukrajinski vojnici otkopavaju po pet mina na svakom kvadratnom metru, koje su postavile ruske trupe u pokušaju da osujete kontraofanzivu Ukrajine.

Ministar je istakao da je od ključne važnosti da saveznici prošire i ubrzaju obuku ukrajinskih vojnika za deminiranje koju već pružaju neke zemlje, uključujući Veliku Britaniju.

Reznikov je naglasio da zemlje koje ne žele da Ukrajini šalju pomoć u oružju, kao što je Japan, mogu da pruže pomoć u opremi i obuci za deminiranje.

Neke od mina postavile su ukrajinske snage da bi zaštitile svoje odbrambene linije, ali veliku većinu mina postavili su Rusi.

Ukrajinski predsmednik Volodimir Zelenski rekao je da je odlaganje početka ovogodišnje kontraofanzive omogućilo Rusiji da postavi milione mina da bi zaštitila svoje pozicije.

Na sastanku u julu u Ramštajnu u Nemačkoj saveza 54 zemlje koje podržavaju Ukrajinu, Litvanija, Finska, Island, Norveška, Švedska i Danska su se dogovorile da pruže obuku i opremu za ukrajinske jedinice za deminiranje, a druge zemlje su pozvane da se pridruže.

Ruski PVO uništio i treći ukrajinski dron u Belgorodu

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su danas treći ukrajinski dron u ruskoj oblasti Belgorod, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
"Danas oko 13.30 časova po moskovskom vremenu osujećen je još jedan pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letjelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

Ni u ovom napadu, kao ni u prethodna dva nema žrtava.

Dvije druge ukrajinske bespilotne letjelice čija je meta bila Belgorodska oblast presretnute su i uništene danas u 4.00 i 11.00 časova.  

Moskva: Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštila je Rusija. Kijev, sa druge strane, tvrdi da je ruska vojska tokom noći dva puta granatirala Nikopoljsku oblast. Njemački „Rajnmetal“ najavio isporuke dronova nove generacije Ukrajini.

Zelenski: Razminiranje u Ukrajini trebalo bi da traje godinama, a ne decenijama

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da bi čišćenje ukrajinske zemlje od ruskih mina trebalo da traje godinama, a ne decenijama.

Zelenski je u video poruci rekao da je za deminiranje potrebna oprema od partnera, ali da je veoma važno i da se stvori proizvodna baza u Ukrajini, prenosi Interfaks Ukrajina.

„Svakodnevno naši stručnjaci otkrivaju stotine eksplozivnih predmeta. Što budemo imali više vozila i specijalnih dronova za čišćenje mina, to ćemo aktivnije moći da vratimo bezbjednost“, ukazao je Zelenski.

Njemački „Rajnmetal“ najavio isporuke dronova nove generacije Ukrajini

Njemačka kompanija „Rajnmetal“ isporučiće Ukrajini do kraja godine sisteme bespilotnih letelica nove generacije Luna, prenio je ugledni njemački nedeljnik Bilt am Zontag, pozivajući se na izvore u kompaniji.

Ukrajina očajnički nastoji da poveća svoj arsenal oružja za borbu protiv ruskih snaga, od bespilotnih letjelica do municije za tenkove.

Sistem bespilotnih letjelica Luna sastoji se od zemaljske kontrolne stanice sa nekoliko dronova, lansirnog katapulta i vojnih kamiona, piše njemački nedeljnik, dodajući da bi sistem dronova mogao da se koristi za operacije izviđanja, namenskog uspostavljanja 4G mreže i presretanje ili ometanje komunikacija.

Njemačka kompanija nije do sada bila dostupna za komentar informacije koje je prenio nedeljnik Bilt am Zontag.

Lisak: Tokom noći granatirana Nikopoljska oblast

Ruska vojska je tokom noći dva puta granatirala Nikopoljsku oblast.

Desetak granata je ispaljeno na okružni centar i opštinu Červonogrigorivsk, saopštio je na Telegramu načelnik Dnjepropetrovske regionalne vojne uprave Sergej Lisak.

Lisak je naglasio da nije bilo žrtava.

Moskva: Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je spriječen napad ukrajinskog 
drona na objekte u Rusiji i da je bespilotna letjelica oborena iznad Belgorodske oblasti.

”Jutros oko četri sata osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije“, navedeno je u saopštenju Ministarstva, prenosi Interfaks.

Dodaje se da su ruski sistemi PVO otkrili i uništili dron iznad Belgorodske oblasti.

Nije bilo žrtava ni štete.

Belgorodska oblast nalazi se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

Žestoke borbe vode se oko Bahmuta, gde traje ukrajinska kontraofanziva. Odbijeni su napadi ruske pešadije u Donjeckoj oblasti. Na meti ruskih projektila su bili Zaporožje i oblast blizu Kijeva.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelovao je na vojnike da idu na front, ističući da je Ukrajina preuzela inicijativu u ratu.

Rusija je spriječila drugi napad na Krimski most. Moskva je najavila odgovor na, kako tvrdi, teroristički napad.

Da bi umirio američke konzervativce, koji se protive vojnoj i finansijskoj pomoći Kijevu, poljski predjsednik Andžej Duda insistira da Rusija bude zaustavljena u Ukrajini.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana