Ruske PVO snage oborile još jednu ukrajinsku raketu u blizini Krimskog mosta

GS/Agencije
Foto: Sputnjik

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 535 dana. Ruske snage zauzele su četiri uporišta Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Tvrdi i da je rano jutros osujećen pokušaj Ukrajine da napadne Krim. Ukrajina, sa druge strane tvrdi da Rusija bezuspješno pokušava da napreduje u pravcu Bahmuta i Kupjanska.

Ruske PVO snage oborile su još jednu ukrajinsku raketu u blizini Krimskog mosta

Ruske PVO snage oborile su još jednu ukrajinsku raketu u blizini Krimskog mosta, saopštio je putem Telegrama šef Krima Sergej Aksjonov.

„Još jedna raketa je oborena iznad Kerčkog moreuza. Hvala našim PVO snagama na visokom profesionalizmu“, napisao je on.

Prethodno je Ministarstvo odbrane saopštilo da su PVO snage oborile dve ukrajinske rakete i nazvalo pokušaj napada na most terorističkim aktom.

Giler uvjeren u sposobnost  Erdogana da uspješno ubijedi Rusiju da obnovi prehrambeni sporazum

Ministar odbrane Turske Jašar Giler izjavio je za televiziju „Ahaber“ da je uvjeren u sposobnost turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da uspješno ubijedi Rusiju da obnovi prehrambeni sporazum.

Prema njegovim riječima, očigledno je koliko ozbiljne mogu da budu posljedice prekidanja isporuka žita iz Ukrajine i Rusije, kao i da postoji rizik od gladi.

„Naš predsjednik ima odgovornost da riješi ovaj problem. Zahavaljujući njegovoj inicijativi, poznatoj kao prehrambeni koridor, više od 33 miliona tona žita isporučeno je siromašnim zemljama. Kako je rekao generalni sekretar UN, svi svjetski lideri prate ovaj problem i vjeruju da samo naš predsjednik može da ga riješi. Naš predsjednik ulaže intenzivne napore da pronađe rješenja problema. I ja lično verujem da je naš predsjednik u stanju da riješi ovaj problem“, rekao je ministar.

Turski predsjednik Erdogan u utorak je izjavio da Ankara nastavlja kontakte za obnovu prehrambenog sporazuma. Prema njegovim riječima, rješenje problema zavisi od ispunjavanja obećanja koje su dale zapadne zemlje.

Ukrajina minira teritoriju oko Rovenske nuklearke i jača drugu liniju odbrane

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

Nastavlja se ofanziva ruskih snaga u kupjanskom pravcu, jurišne jedinice grupe „Zapad“ poboljšale su svoje položaje. Za protekla 24 sata u tom pravcu 

Ukrajina je izgubila do 70 vojnika. Takođe, u tom pravcu uspješno je odbijeno i osam kontranapada ukrajinskih snaga u mestima u Luganskoj Narodnoj Republici;

Na južnodonjeckom pravcu ruske snage odbile su dva napada protivnika, a Kijev je u njima izgubio preko 130 vojnika. Ruske snage su se branile artiljerijama i avijacijom, a u blizini Urožajnog odbijen je i pokušaj napada ukrajinske jurišne grupacije;

Na zaporoškom pravcu ruske snage odbile su tri napada protivnika, a Kijev je u njima izgubio više od 40 vojnika. Riječ je o ukrajinskoj 46. motorizovanoj brigadi, a pored ljudstva, Kijev je u borbama izgubio i dva oklopna vozila, dva automobila i jednu haubicu „Msta-B“;

Ruska vojska je na krasnolimanskom pravcu odbila tri napada ukrajinske vojske i to u blizini mesta Sergejevka i Serebrjanskog. U napadu je poginulo do 90 ukrajinskih vojnika, a uništena su i dva oklopna vozila, dva pikapa i haubica D-20;

Ruska vojska je u Zaporoškoj oblasti uništila skladište ukrajinskog raketno-artiljerijskog naoružanja i tehničke opreme za potrebe vojske. Pored toga, pogođen je i komandni centar 10. vojnog korpusa oružanih snaga Ukrajine;

Ruske PVO snage su za protekla 24 časa oborile 29 ukrajinskih bespilotnih letjelica. Dronovi su oboreni na teritoriji Luganske Narodne Republike, Donjecke Narodne Republike, Belogorovke, Uljanovke, Zaporoške oblasti, Heronske oblasti, kao i nad akvatorijom Crnog mora.

Mediji: Kijev jača drugu liniju odbrane

Ukrajinska vojska jača drugu liniju odbrane u oblasti Rivne u blizini granice sa Bjelorusijom, popunjavajući je zamkama protiv pješadije i vozila, kao i postavljajući mine u blizini nuklearne elektrane Rivne, javili su danas ukrajinski mediji.

Trenutno nema vidljive prijetnje iz Bjelorusije, ali se povećava gustina minskih polja kako bi bila spremna za svaki razvoj događaja, javio je Kanal pet.

Visoki zvaničnik za odbranu Bjelorusije Valerij Revenko rekao je 21. februara da je velika grupa ukrajinskih vojnika raspoređena u blizini bjelorusko-ukrajinske granice, prijeteći da će eskalirati situaciju do graničnih sukoba.

U novembru 2022. bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je rekao da ne planira da šalje bjeloruske trupe u Ukrajinu.

Ukrajina: U vazdušnom napadu na Orehovo poginuo policajac, eksplozije u Krivom Rogu

U napadu ruskih snaga navođenom avio-bombom na Orehovo u Zaporoškoj oblasti jedan policajac je poginuo, a 12 ljudi povređeno, uključujući četiri policajca, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

- Jutros je neprijatelj napao Orehovo navođenom avio-bombom. U napadu je poginuo policajac. Povrijeđeno je 12 osoba, među kojima četiri policajca. Poginuo je 31-godišnji kapetan policije - napisao je Klimenko na Telegram kanalu.

Naveo je da je nekoliko ranjenih u teškom stanju, prenosi Interfaks Ukrajina.

Istovremeno, načelnik gradske uprave Krivog Roga Oleksandar Vilkul saopštio je da su se u gradu čule eksplozije.

Ukrajina: U ruskom granatiranju Harkova poginula jedna žena

U jutrošnjem ruskom granatiranju Harkova, grada na istoku Ukrajine, poginula je jedna starija žena, potvrdio je lokalni zvaničnik.

- Jutros, oko 5.10, neprijatelj je granatirao naselje Kupjansk-Vuzlovij u okrugu Kupjansk. Poginula je 72-godišnja žena i oštećena je jedna stambena zgrada - objavio je guverner Oleh Sinehubov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, ali Rojters nije mogao nezavisno da provjeri tačnost ovih tvrdnji.

Istočni dijelovi Harkovske oblasti su u neposrednoj blizini linije fronta i ukrajinske snage prijavile su da je tokom proteklih dana evidentiran veći broj ruskih napada.

Regionalne vlasti Harkova saopštile su ranije ovog mjeseca da je obavezna evakuacija civila iz naselja najbližih liniji fronta u okrugu Kupjansk.

Šojgu izvršio inspekciju arktičkih garnizona Sjeverne flote

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je danas inspekciju udaljenih arktičkih garnizona Sjeverne flote i provjerio organizaciju službenih aktivnosti na arhipelagu Nova Zemlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Šojgu je provjerio ispunjavanje zadataka za potrebe specijalnih jedinica i jedinica stacioniranih na Novoj Zemlji, uključujući spremnost za zaštitu i odbranu posebno važnih objekata, prenosi list Izvestija.

Kako se navodi, ministar odbrane Rusije je, zajedno sa šefom Rosatoma Aleksejem Lihačovim, obletio objekte centralnog poligona, na kojem su od 1954. do 1990. godine izvršena 132 testiranja nuklearnog oružja, a sada je glavni zadatak poligona priprema i testiranje perspektivnih modela naoružanja i vojne opreme. Šojgu je izvršio provjeru spremnosti socijalne infrastrukture u naselju Belušja Guba na Novoj zemlji, uključujući i najsjeverniju školu u Rusiji.

Generalštab OS Ukrajine: Rusija bezuspješno pokušava da napreduje u pravcu Bahmuta i Kupjanska

Ruske snage su tokom proteklog dana pokušavale da izvedu  ofanzivne operacije u pravcu Bahmuta i Kupjanska, ali bez uspjeha, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U pravcu Limana, Avdejevke, Zaporožja i Hersona ruske snage su izvele vazdušne i artiljerijske napade, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodaje se da ukrajinske snage nastavljaju da zadržavaju napredovanje Rusa u oblasti grada Marinke u Donjeckoj oblasti.

Istovremeno, ukrajinske snage nastavljaju da izvode ofanzivnu operaciju u pravcu Melitopolja i Berdjanska i konsoliduju položaje.

Rusija obavijestila IAEA da je normalan nivo radijacije u NE Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da ju je ruska strana obavijestila da je normalan nivo radijacije u Nuklearnoj elektrani u Zaporožju.

Ruska misija pri međunarodnim organizacijama sa sjedištem u Beču takođe je obavijestila agenciju da NE Zaporožje ima dovoljno rezervi dizel goriva za rad svojih agregata za hitne slučajeve za 23 dana, prenosi TASS.

Fabrika ima dovoljno zaposlenih za obavljanje rutinskih popravki, a i dalje se nastavlja regrutovanje kadrova.

Smještena u gradu Energodar, NE Zaporožje je najveća nuklearna elektrana u Evropi i ima šest energetskih blokova ukupnog kapaciteta od šest GV. Ruske snage preuzele su kontrolu nad objektom u februaru 2022.

Novi napad na Krimski most

Aksjonov: Ruski PVO oborio dvije ukrajinske rakete, Krimski most neoštećen

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je danas dvije ukrajinske rakete u oblasti Kerčkog moreuza, napisao je na Telegramu guverner Krima Sergej Aksjonov i dodao da Krimski most nije pogođen.

- PVO sistem je oborio dvije neprijateljske rakete u oblasti Kerčkog moreuza - naveo je on, prenio je TAS S.

Aksjonov je dodao da Krimski most nije pogođen.

Ukrajina: Prvi put od izbijanja sukoba u Odesi zvanično otvorene plaže

Nekoliko plaža u ukrajinskom crnomorskom gradu Odesi zvanično je otvoreno za kupače, prvi put od izbijanja sukoba sa Rusijom, ali kupanje nije dozvoljeno za vrijeme uzbune zbog vazdušnog napada, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Odesa, najveća ukrajinska luka i pomorska baza, više puta je bila meta ruskih napada raketnim projektilima i bespilotnim letjelicama, a u more je postavljen veliki broj podvodnih mina, prenosi Rojters.

Zbog bezbjednosti lokalnog stanovništva, a nakon incidenata sa minama koje su eksplodirale na plažama, obala je bila zatvorena za javnost.

Odluku o otvaranju plaža u periodu od osam do 20 časova zajednički su donijeli čelnici gradske civilne i vojne uprave, objavio je na svom Telegram kanalu guverner Odese Oleh Kiper.

Aleksandar, bivši ronilac zaposlen kao spasilac na plaži u Odesi, kaže da je duž plaže postavljena protivminska mreža kako bi se sprečilo da plivači nehotice nastradaju od mina postavljenih blizu obale.

Moskva: Osujećen ukrajinski napad dronovima na Krim

Ruske snage su osujetile pokušaj Ukrajine da napadne Krim, navodi se u jutrošnjem saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

-Ruske snage su noćas osujetile pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad na poluostrvo Krim sa 20 bespilotnih letjelica. Spriječeni teroristički napad nije izazvao žrtve ili materijalnu štetu - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, 14 ukrajinskih dronova je uništila ruska PVO, a još šest je neutralsano ometanjem sistemima za elektronsko ratovanje.

Prethodni napad dronom na Krim, u kojem je učestvovalo 25 bespilotnih letjelica, dogodio se 30. jula.

Zibinski: Ruske trupe zauzele četiri uporišta Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska

Ruska vojska je zauzela četiri uporišta i pet osmatračnica Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, izjavio je šef pres-centra grupe „Zapad” Sergej Zibinski.

-U toku borbenih dejstava u pravcu Kupjanska, jurišne grupe šeste kombinovane armije zauzele su četiri uporišta i pet osmatračnica i porazile više od jednog pješadijskog voda kod sela Olšana -rekao je Zibinski za RIA Novosti.

Dodao je da Kijev pokušava da zauzme položaje u oblasti naselja Sinkovka i Novoselovskoje. Rusija je prethodnih dana saopštavala da njene snage napreduju u pravcu Kupjanska, grada na istoku Ukrajine.

Zelenski: Ukrajina zadržava preuzetu inicijativu u ratu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Ukrajina preuzela i zadržala inicijativu u ratu koji je pokrenula Rusija.

-Preuzeli smo inicijativu u ovom ratu i zadržavamo je. Ukrajinski koraci su važni. Naši koraci napravljeni sa vama. Koraci cijelog naroda Ukrajine, svakog od vas. I svi žele da čuju odgovor na pitanje kada će se rat završiti i kako da gradimo život kada je rat bjesni - rekao je Zelenski obraćajući se ukrajinskoj omladini povodom Međunarodnog dana mladih, prenosi Ukrinform. Napomenuo je da Ukrajinci svakodnevno prolaze kroz teške trenutke usljed sirena upozorenja o vazdušnim napadima, ruskih udara i brutalnih borbi na linijama fronta.

Predsjednik Ukrajine je 2021. godine ustanovio da se Dan mladosti u Ukrajini obilježava 12. avgusta, što odgovara Međunarodnom danu mladih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana