Rusija: Oborena dva ukrajinska drona u blizini Moskve

GS/Agencije
Rusija: Oborena dva ukrajinska drona u blizini Moskve

MOSKVA, KIJEV-Rat u Ukrajini ušao je u 532. dan. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je rano jutros oborilo dva ukrajinska drona u blizini Moskve. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se broj poginulih u ruskim napadima na Pokrovsk povećao na devet.

Zaharova: Izjave o bezbjednosnim garancijama - prazni izgovori

Saopštenja zapadnih zemalja u vezi sa davanjem bezbjednosnih garancija Ukrajini su prazni i neosnovani izgovori, istakla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

-Bezbjednosne garancije predviđaju riječi „garancije“ i „bezbjednost“ i, generalno, niz određenih karakteristika, ali njih ovdje nema. Niko ne može bilo šta da kaže o tome i stoga su to prazni i apsolutno neosnovani izgovori koji postaju sve brojniji - rekla je Zaharova za “Sputnjik radio”.

Ona je skrenula pažnju na jučerašnju izjavu portparola EU Petera Stana da Unija ne može da pruži bezbjednosne garancije Ukrajini “jer nije vojna organizacija”.

Prema riječima Zaharove, EU trenutno nije u mogućnosti da garantuje bilo šta, čak ni unutar samog bloka, zbog političkog i ideološkog ćorsokaka.

-Oni ne mogu sebi da garantuju bilo šta, uključujući stabilnu isporuku energetskih resursa, koja im je potrebna kao što je organizmu potrebna krv. Čak ni to ne mogu sebi da garantuju niti mogu da priušte istragu o tome ko je ugrozio njihovu energetsku bezbjednost. Postali su vazali jedne kolonijalne sile - naglasila je Zaharova.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrej Jermak izjavio je ranije da će Kijev u narednim sedmicama započeti konsultacije o bezbjednosnim garancijama sa zemljama koje su potpisale relevantnu deklaraciju tokom Samita NATO-a u Vilnjusu 11. i 12. jula.

On je u četvrtak, 3. avgusta, objavio početak konsultacija sa SAD, rekavši da će taj proces stvoriti model za druge partnere, podsjeća TASS.

Grupa sedam (G7) usvojila je na marginama Samita NATO-a u Vilnjusu deklaraciju o dugoročnim bezbjednosnim garancijama za Ukrajinu.

Sobjanjin:Ruska PVO oborila dva drona na putu ka Moskvi

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dva borbena drona koja su išla prema Moskvi, objavio je jutros gradonačelnik Sergej Sobjanjin.

-Potvrđen je pokušaj dva borbena drona da se probiju u grad. Oba je srušila protivvazdušna odbrana. Jedan u blizini Domodjedova (na jugu Moskve), drugi blizu autoputa prema Minsku - na zapadu Moskve, napisao je Sobjanjin na Telegramu, ne navodeći ko je odgovoran za napad.

Oglasilo se i rusko Ministarstvo odbrane, koje navodi da je "tokom noći osujećen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronovima iznad teritorije Moskovske oblasti", prenosi TASS.

Ministarstvo je saopštilo da taj "pokušaj terorističkog napada" nije doveo do žrtava i materijalne štete.

Ukrajina: Broj poginulih u ruskim napadima na Pokrovsk povećao se na devet

Broj poginulih u dva ruska raketna napada na grad Pokrovsk na istoku Ukrajine povećao se na devet, povrijeđene su 82 osobe, a srušeni su i apartmani i popularni hotel, izjavio je ukrajinski predjsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao u noćnom video obraćanju da su završene spasilačke akcije u Pokrovsku koji se nalazi oko 75 kilometara jugozapadno od Bahmuta u istočnom Donjecku.

Zelenski je istakao da je svima pružena neophodna pomoć i da među povrijeđenima ima dvoje djece, prenio je Rojters.

Tokom ruskog napada na Pokrovsk u noći na utorak dvije rakete su pogodile centar grada, rekli su svjedoci.

Fotografije, koje su na društvenim mrežama postavili zvaničnici, pokazuju da je hotel "Družba" direktno pogođen i da je srušeno nekoliko spratova.

Hotel je bio jedan od rijetkih koji su još radili u oblasti Donjecka, blizu linije fronta.

Svjedoci su kamermanu Rojtersa rekli da su u prvom napadu poginula dva radnika hitnih službi, a Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je povrijeđeno 29 policajaca i sedam spasilaca u drugom napadu.

„Rajnmetal“ kupio stare tenkove „leopard“ iz Belgije za Ukrajinu

Njemački odbrambeni koncern „Rajnmetal“ nabavio je 50 starih tenkova „leopard 1“ od Belgije, od kojih je većina namijenjena za prebacivanje u Ukrajinu, prenosi Handelsblat.

-Koncern Rajnmetal priprema još jedan kontingent borbenih tenkova za izvoz u Ukrajinu. U tu svrhu kompanija je nabavila 50 tenkova „leopard 1“  od belgijske kompanije OIP Land Sistems“, piše list, pozivajući se na izvore u njemačkom vojno-industrijskom kompleksu.

Od 50 tenkova, koncern namjerava da isporuči 30 Ukrajini, precizira se u članku.

„Rajnmetal“ je prvobitno namjeravao da ih kupi od Švajcarske, koja je, pozivajući se na svoju neutralnost, odbila da to učini, navodi list.

Belgijski mediji su ranije izvještavali o ovoj transakciji bez navođenja kupca.

„Leopard 1“ - glavni borbeni tenk, proizveden u Njemačkoj 1965-1984, do sredine 1980-ih bio je u službi Bundesvera, kao i armija Holandije, Belgije, Norveške, Danske, Australije i Italije.

U julu je objavljeno da će „Rajnmetal“ u naredna tri mjeseca otvoriti fabriku u Ukrajini za proizvodnju i popravku oklopnih vozila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana