Vašington šalje bezbjednosnu pomoć od 200 miliona dolara

GS/Agencije
Foto: Ministerstvo oboronы Rossiйskoй Federacii

MOSKVA/KIJEV – Specijalna operacija u Ukrajini ušla je u 537. dan.

SAD su saopštile danas da će poslati Ukrajini novu bezbjednosnu pomoć u vrijednosti od 200 miliona dolara.
Pomoć obuhvata municiju za protivvazdušnu odbranu, artiljerijsku municiju, protivoklopna sredstva i dodatnu opremu za čišćenje mina, rekao je u saopštenju američki državni sekretar Entoni Blinken.

Pentagon je u maju objavio da je greškom odredio veću vrijednost američkog oružja koje je obećano Kijevu i da na raspolaganju ima dodatnih 6,2 milijarde dolara za ovu vrstu pomoći.

Ukrajini je potrebno oružje koje se može isporučiti iz američkih zaliha za nekoliko dana ili sedmica bi mogla da nastavi da odbija rusku akciju.

Greška počinjena u računovodstvu ide u korist Kijeva jer Amerika sada može poslati više opreme.

Tokom noći sirene u Kijevu i više oblasti, eksplozije u Hersonu

U Kijevu i u više ukraijnskih oblasti tokom noći proglašena je bila vazdušna opasnost, a eksplozije su odjekivale i u Hersonu i Odesi. Ukrajina tvrdi da su ruske snage tokom protekla 24 sata bezuspješno pokušavale da napreduju u pravcu Kupjanska i da povrate izgubljene položaje u Donjeckoj oblasti i Zaporožju. Osuđuju akciju ruskog ratnog broda u Crnom moru. Moskva, sa druge strane, tvrdi da ukrajinske snage pokušavaju proboj u zapadnim dijelovima Donjecke oblasti. Kompanija "Kalašnjikov" je objavila da je u ratnoj zoni uspješno isprobala novi izviđački sistem i da će ga ponuditi na upotrebu ruskoj državi.

Najmanje tri osobe ranjene u ruskom napadu na Odesu

Najmanje tri osobe ranjene su u noćašnjem napadu na ukrajinski lučki grad Odesu, saopštio je guverner ukrajinskog crnomorskog regiona Oleh Kiper.

''Kao rezultat neprijateljskog napada na Odesu, izbilo je nekoliko požara, izazvanih dijelovima rakete koji su padali. Prozore na zgradama razbila je silina eksplozije'', napisao je Kiper na svom nalogu na Telegramu.

Iz Komande ukrajinskih oružanih snaga na jugu saopšteno je da su zbog dijelova projektila, koji su nasumice padali po gradu, oštećeni spavaonica i supermarket, a na jednoj lokaciji u gradu izbio je požar.

Odesa, najveća ukrajinska luka i pomorska baza, više puta bila je mjera ruskih napada dronovima i granatirana, od kako je Rusija napustila sporazum o izvozu žitarica Crnim morem.

Rusija raspisala potjernice za trojicom ukrajinskih generala

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je raspisalo potjernicu za trojicom ukrajinskih generala, uključujući zamjenika glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Jevgenija Mojsjuka, koji je osumnjičen za granatiranje Donbasa, ubistvo i ranjavanje više od 100 ljudi.

Na potjernici su i general-majori Oružanih snaga Ukrajine Igor Palagnjuk i Andrej Kovalčuk, prenosi Tas.

Ruski istražni komitet je krajem jula podigao optužnice u odsustvu protiv Igora Palagnjuka, Jevgenija Mojsjuka i Andreja Kovalčuka.

Kako je saopšteno, oni su komandovali jedinicama Oružanih snaga Ukrajine koje su granatirale naselja u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici 2016, 2017. i 2019. godine, kada je više od 100 ljudi poginulo ili povrijeđeno.

Kijev osudio akciju ruskog ratnog broda u Crnom moru
Kijev je osudio ono što je nazvao "provokativnim" ruskim potezima, dan nakon što je ruski ratni brod ispalio pucnje upozorenja na teretni brod u Crnom moru.

''Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine najoštrije osuđuje provokativne akcije koje je Ruska Federacija izvela 13. avgusta u Crnom moru u vezi sa turskim teretnim brodom 'Sukru Okan' koji je bio na putu za luku Izmail'', navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaju da je grubo prekršena Povelja UN, ali i Konvencija UN o pomorskom pravu.

''Ruska mornarica je grubo prekršila Povelju UN, Konvenciju UN o pomorskom pravu i druge norme međunarodnog prava. Ovi postupci su primjer smišljene politike Rusije ugrožavanja slobode plovidbe i bezbednosti komercijalnog brodarstva u Crnom moru'', kaže su saopštenju.

Patrolni brod ruske Crnomorske flote u nedjelju je prinudno zaustavio teretni brod u jugozapadnom delu Crnog mora, koji je bio na putu za Ukrajinu, a nije reagovao na upozorenje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Zelenski: Dim na Krimskom mostu dokaz da zločini Rusije neće ostati bez odgovora

Tokom noći sirene u Kijevu i više oblasti, eksplozije u Hersonu

U Kijevu i u više ukraijnskih oblasti tokom noći proglašena je bila vazdušna opasnost, a eksplozije odjekivale su i u Hersonu, saopštili su ukrajinski mediji.

Sirene za vazdušnu uzbunu u ukrajinskoj prijestonici su se oglasile oko jedan sat poslije ponoći, a zatim su se oglasile i u Odeskoj, Hersonskoj, Kijevskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Sumskoj, Černigovskoj, Nikolajevskoj, Čerkaskoj, Vinnjickoj, Kirovogradskoj i Harkovskoj oblasti, kao i na dijelu Zaporoške oblasti

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su spaljena ruska tehnika i dim na Krimskom mostu, dokazi da ni jedan zločin Rusije neće ostati bez odgovora.

"Svaki uništeni okupator, sva spaljena ruska tehnika, požari u njihovim štabovima i skladištima, veoma rečit dim na Krimskom mostu i ne samo to, sve je to dokaz da ni jedan zločin Rusije nećemo ostaviti bez odgovora", rekao je Zelenski u video poruci.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu da je Ukrajina pokušala da napadne Krimski most raketom S-200 prerađenom u udarnu verziju, da je raketa oborena i da nije bilo štete.

Rogov: Ukrajinske snage pokušavaju da probiju ruske linije u zapadnim dijelovima Donjecke oblasti

Vladimir Rogov, ruski zvaničnik u dijelovima Zaporožja koje kontroliše Moskva, rekao je da je bilo intenzivnih borbi južno od Velike Novosilke dok ukrajinske trupe pokušavaju da prođu kroz ruske linije i potisnu se do obale Azovskog mora kao dio kontraofanziva Kijeva.

"Neprijatelj je uspio da uđe i učvrsti se u sjevernom dijelu Urožajna poslije dve nedelje najtežih i najkrvavijih borbi za ovo naselje", rekao je Rogov, misleći na isti dio linije fronta.

On je rekao da ruski vojnici i dalje kontrolišu južni dio Urožajne, dodajući da ukrajinske snage očigledno imaju za cilj da preuzmu kontrolu nad gradom južnije, Staromlinovkom.

Ukrajina je započela kontraofanzivu u junu, pokušavajući da povrati dijelove teritorije koju je zauzela Rusija na jugu i istoku zemlje. Ponovo je zauzela nekoliko sela na jugu i neku teritoriju oko razorenog grada Bahmuta na istoku, ali do sada nije postigla veći uspjeh protiv dobro ukopanih ruskih trupa.

Generalštab Ukrajine: Rusi pokušavaju da povrate izgubljene položaje

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage tokom protekla 24 sata bezuspešno pokušavale da napreduju u pravcu Kupjanska i da povrate izgubljene položaje u Donjeckoj oblasti i Zaporožju. 

Pod jakom vatrom ruske avijacije i artiljerije, ukrajinske trupe nastavljaju da zadržavaju ofanzivu Rusa u oblasti Avdejevke i Marinke, navedeno je u izveštaju.

Tvrdi se da su ruske snage bezuspješno pokušale da povrate izgubljene pozicije na Bahmutskom, Šahtjorskom i Zaporoškom pravcu. 

Istovremeno, ukrajinske odbrambene snage nastavljaju napredovanje na pravcu Melitopolja i Berđansk, gde utvrđuju svoje pozicije, navodi generalštab.

Kijev: Najmanje tri osobe ranjene u ruskom napadu na Odesu

Najmanje tri osobe ranjene su u noćašnjem napadu na ukrajinski lučki grad Odesu, saopštio je načelnik ukrajinskog crnomorskog regiona Oleh Kiper.

''Kao rezultat neprijateljskog napada na Odesu, izbilo je nekoliko požara, izazvanih dijelovima rakete koji su padali. Prozore na zgradama razbila je silina eksplozije'', napiso je Kiper na svom nalogu na Telegramu.

Odesa je najveća ukrajinska luka i pomorska baza i više puta bila je mjera ruskih napada dronovima i granatirana, od kako je Rusija napustila sporazum o izvozu žitarica Crnim morem.

Ruski ratni brod ispalio je hice upozorenja na teretni brod u Crnom moru koji je plovio ka ukrajinskoj luci. Ovo je prvi put da je Rusija pucala na trgovački brod izvan Ukrajine od kada je prošlog mjeseca napustila dogovor o žitu uz posredovanje UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana