Rusi spremni: Stižu "Terminatori"

GS
Foto: TASS

MOSKVA - Ruski holding "Helikopteri Rusije" će proizvesti i isporučiti Ministarstvu odbrane Rusije helikoptere Mi-8AMTŠ-V "Terminator".

Dopunski sporazum državnom ugovoru je na forumu "Armija 2023" uručio načelnik Glavne uprave naoružanja vojske Ruske Federacije general Anatolij Guljajev zamjeniku direktora holdinga "Helikopteri Rusije" Olegu Guljajevu.

Guljajev je uručio državni ugovor generalnom direktoru kompanije "Elektroautomatika" Viktoru Sidorovu za pripremu i isporuku nove komandne mašine R-177M.

Mi-8AMTŠ-V predstavljaju modifikovane helikoptere Mi-8AMTŠ "Terminator" koji su u vojsci počeli da se primjenjuju od 2009. godine, a koji je proizvela fabrika za proizvodnju aviona iz Ulan Udenska.

Na helikopter su postavljeni novi gasno-turbinski motori "Klimov" VK-2500-03, snažniji je i pomoćni motor TA-14 i modernizovan je komplet elektronskih sistema, prenosi "b92".

Najveća masa uzlijetanja Mi-8AMTŠ iznosi 13 tona. Njegova maksimalna brzina iznosi oko 260 km/h, a operativni radijus je 610 km.

Helikopter može ponijeti do 4 tone različitog tereta. U njega stane 26 vojnika (desantna pješadija) ili 12 ranjenika na nosilima u pratnji medicinskog osoblja. Posadu čine zapovjednik, drugi pilot (koji ujedno upravlja oružjem) i letni tehničar (koji je ujedno nišandžija na mitraljezima).

Helikopteri Mi-8 su ranije dobili zaštitni sastav "Vitebsk" koji prije svega štiti helikopter od neprijateljskih raketa s infracrvenim navođenjem.

Zahvaljujući spomenutom zaštitnom sastavu može se otkriti lansiranje rakete i pratiti njen let u radijusu od nekoliko stotina kilometara, i pomoću ovog sastava se ta raketa može zavarati i usmjeriti na drugu stranu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana