Arestovič: Ukrajina neće moći da pobijedi Rusiju

GS/Agencije
Foto: Ria Novosti

MOSKVA/KIJEV - Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 332. dan. U poslednja 24 sata ruska vojska je u pravcu Zaporožja napredovala sedam kilometara. Za to vrijeme ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Donjeck. Rusi napreduju u Zaporoškoj oblasti, oboreni Su-24 i Mi8 (FOTO,VIDEO)

Arestovič: Ukrajina neće moći da pobijedi Rusiju

Bivši savjetnik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Oleksij Arestovič izjavio je u danas objavljenom intervjuu na svom Jutjub kanalu da Ukrajina neće moći da pobijedi u sukobu sa Rusijom.

-Ja sam već nezvanična osoba, mogu da govorim šta hoću. Ako svi misle da ćemo garantovano dobiti rat, onda je od 14. januara to prestalo da bude sigurno - rekao je Arestovič.

Prema rečima Arestoviča, ukrajinske vlasti na čelu sa Zelenskim, treba da poslušaju upozorenja poljskog predsjednika Andžeja Dude o mogućnosti skorog nestanka Ukrajine, prenose RIA Novosti.

-Istorija se već vrti, a mi je ne kontrolišemo - dodao je bivši savjetnik Zelenskog .

Arestovič je takođe priijetio da je u njegovoj zemlji počela borba za vlast koja će u najkraćem roku dovesti do poraza Ukrajine.

Ove izjave Arestoviča su potpuno suprotne njegovim ranijim tvrdnjama dok je bio na visokoj funkciji kada je redovno širio optimizam i najavljivao “skoru pobjedu Oružanih snaga Ukrajine”, navode RIA Novosti.

Arestovič je 17. januara podnieo ostavku na mesto savjetnika šefa kabineta predsjednika Ukrajine nakon izjave da je ukrajinska PVO 14. januara pogodila rusku raketu, koja je potom pala na stambenu zgradu u gradu Dnjepar i tako izazvala tragediju u kojoj su poginule 44 osobe.

Kasnije je zvaničnik u kabinetu Zelenskog izjavio da je zgrada u Dnjepru uništena ruskom krstarećom raketom tipa X-22 i da „nijedna raketa PVO nije mogla da izazove ni pola takvog razaranja”.

Suočen sa velikom kritikom, Arestovič je prvo povukao izjavu, a nakon toga podnio ostavku.

Ruske snage oborile ukrajinski avion i helikopter

Ruske Vazdušno-kosmičke snage oborile su avion ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Lovački avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su avion žsu-24ž vazdušnih snaga Ukrajine u blizini sela Vladimirovka u Donjeckoj Narodnoj Republici", rekao je Konašenkov.

On je dodao da su ruski PVO sistemi oborili helikopter "mi-8" ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u oblasti Harkov.

"Sistemi PVO oborili su helikopter 'mi-8' ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u blizini sela Lozovaja, Harkovska oblast", rekao je Konašenkov, prenio je TASS.

Prema njegovim riječima, ruske snage uništile su i skladište artiljerijske municije oružanih snaga Ukrajine, kao i više od 35 neprijateljskih vojnika.

"Avijacija i artiljerija Zapadnog vojnog okruga nanijeli su štetu jedinicama 103. brigade teritorijalne odbrane u rejonu naselja Berestovoje u Harkovskoj oblasti u pravcu Kupjanska", rekao je Konašenkov.

On je dodao da je ubijeno više od 35 ukrajinskih vojnika, dok je uništeno jedno oklopno borbeno vozilo i dva druga vozila.
 

Baltičke zemlje apeluju na Njemačku da pošalje tenkove Ukrajini

Baltičke države poručile su Nemačkoj da “odmah” pošalje tenkove “leopard 2” u Ukrajinu, što vlada u Berlinu okleva da učini, prenosi Gardijan.

„Mi, ministri spoljnih poslova Letonije, Estonije i Litvanije, pozivamo Nemačku da Ukrajini odmah obezbedi tenkove “leopard”. Ovo je potrebno da bi se zaustavila ruska agresija, pomoglo Ukrajini i brzo se uspostavio mir u Evropi. Njemačka kao vodeća evropska sila ima posebnu odgovornost u tom pogledu”, napisao je na Tviteru letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič.

U Poljskoj se održava miting protiv umešanosti u ukrajinski sukob

U Varšavi se održava miting protiv umješanosti Poljske u borbena dejstva u Ukrajini.

Mitingu koji održava patriotska organizacija „Sunarodnici – Kamradi“, prisustvuje nekoliko stotina ljudi.

Organizatori mitinga u saopštenju izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što „političari koji govore poljskim jezikom i mediji na poljskom jeziku proratnom propagandom udaraju Poljake u glavu i srce“.

Poljske vlasti zvanično saopštavaju da je Varšava druga po isporuci vojne pomoći Kijevu.

Ruska artiljerija uništila je osmatračnicu ukrajinske vojske na desnoj obali Dnjepra u selu Lavovo u Hersonskoj oblasti, a tom prilikom likvidirano je 8 neprijateljskih vojnika koji su se tamo nalazili, saopštio je novinarima predstavnik eksternih službi regiona.

Saljdo: Putin drži situaciju u novim regionima pod kontrolom

Ruski predsjednik Vladimir Putin u čestom je kontaktu sa liderima novih regiona i drži situaciju u njima pod kontrolom, izjavio je za Sputnjik v.d. vršioca dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Hersonska oblast, zajedno sa Zaporoškom, kao i Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom postala je subjekat Ruske Federacije na osnovu referenduma održanog u septembru 2022. godine.

Prva linija odbrane ukrajinske vojske na različitim delovima fronta u Zaporoškoj oblasti je razbijena i nastavljaju se aktivne borbe, rekao je član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prethodno je saopšteno da je ruska vojska prešla u ofanzivu u oblasti oko grada Orehov i da su preuzela kontrolu nad četiri naselja na jugo-zapadu i jugo-istoku grada.

U petak je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruska vojska oslobodila selo Lobkovo, 25 kilometara od Orehova.

Bivši francuski državni sekretar: Izuzev Njemačke, ostale evropske zemlje sve bliže da postanu „učesnice u ratnim dejstvima”

Snabdjevajući Ukrajinu oružjem, Zapad dovodi do zaoštravanja sukoba, umjesto da doprinosi njegovom okončanju, smatra francuski političar Pjer Leluš, bivši državni sekretar za vreme nekadašnjeg predsjednika Francuske Nikole Sarkozija.

U članku za „Mond”, Leluš je istakao da je američki plan pomoći Ukrajini od 3 milijarde dolara koji je objavljen 6. januara, kao dopuna uz već izdvojenih 25 milijardi za oružje, isporuke PVO sistema „patriot”, oklopnih vozila u najskorije vrijeme, najvjerovatnije, teških tenkova, ne označava ništa drugo, nego „prelazak sa pomoći Ukrajini u odbrani ka ofanzivnim dejstvima”.

Prema njegovom mišljenju, u Evropi samo se nemački kancelar Olaf Šolc sve češće suprotstavlja uticaju SAD, budući da je svestan realnih rizika od prelaska na otvorenu konfrontaciju i odbija da preda Ukrajini tenkove „leopard 2”, „kako bi izbjegao potencijalno opasan korak ka eskalaciji sa Rusijom.Istovremeno, ostale evropske zemlje sve su bliže tome da postanu „učesnice u ratnim dejstvima”.

Holandija ove godine planira da obuči još 400 ukrajinskih vojnika u sklopu programa “Interfleks” u Velikoj Britaniji, rekla je ministar odbrane Kajsa Olongren.

“U periodu od januara do aprila ove godine 65 holandskih marinaca će obučiti dve grupe od po 200 ukrajinskih regruta”, navodi se u pismu Olongren donjem domu holandskom parlamenta.

U pismu se takođe navodi da Holandija namjerava da isporuči Kijevu dva sistema “Patriot” i rakete.

Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Donjeck.

Izvor: Strani snajperisti poslati na područje Hersona kako bi ubijali civile

Na ostrvu Veliki Potemkin na Dnjepru u Hersonskoj oblasti nalaze američki i britanski plaćenici kojima je naređeno da pucaju u civile kako bi se oni zatim mogli prikazati kao žrtve ruskih vojnika, saopštio je za Sputnjik službenik bezbjednosnih struktura prema informacijama iz ukrajinskih redova.

„Prema informaciji dobijenoj od izvora u Oružanim snagama Ukrajine, na ostrvo Veliki Potemkin u Hersonskoj oblasti stigla je američko-britanska grupa plaćenika, uglavnom snajperista, čiji je cilj da terorišu stanovništvo koje govori ruskim jezikom. Žrtve plaćenika trebalo bi da budu predstavljene kao one koje je ubila ruska vojska”, rekao je sagovornik Sputnjika.

„Rosenergoatom”: Aktivizirani pokušaji Kijeva da vrbuje zaposlene Zaporoške nuklearne elektrane

Ukrajina sve aktivnije pokušava da vrbuje zaposlene u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, zastrašuje i članove njihovih porodica, izjavio je u intervjuu za Sputnjik savjetnik generalnog direktora „Rosenergoatoma” Renat Karčaa.

On je objasnio da je postojao period kada su se specijalne službe Ukrajine relativno umirile po ovom pitanju, ali da je sada nastupio period aktivizacije. 

Prema njegovim riječima, vrbovanje se vrši raznim metodama, uključujući preko telefona.

Karčaa ocjenjuje da sve ovo stvara teškoće u radu sa zaposlenima i da je za sada rano govoriti o tome da su popunjena sva radna mjesta.

U poslednja 24 sata ruska vojska je u pravcu Zaporožja napredovala sedam kilometara, rekao je član glavnog savjeta lokalne administracije Vladimir Rogov. U toku je konačno oslobađanje najmanje sedam naselja, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana