Pri kraju prvi proces protiv optuženog za nesreću sa autopilotom u vozilu

Tanjug
Pri kraju prvi proces protiv optuženog za nesreću sa autopilotom u vozilu

LOS ANĐELES - Krivični postupak protiv vozača automobila „Tesl“a u Los Anđelesu mogao bi da se završi sljedećeg mjeseca, u slučaju za koji se vjeruje da je prvi koji su američki tužioci pokrenuli za krivično djelo protiv vozača koji je koristio delimično automatizovani sistem vožnje.

Bilo kakav ishod procesa protiv vozača automobila „Tesla“, Kevina Aziza Rijada, pružiće malu utjehu Loreni Očoa, čiji je suprug bio jedan od dvoje poginulih u nesreći koja se 2019. godine dogodila u predgrađu Los Anđelesa, navodi AP.

Ona vjeruje da bi i kompanija „Tesla“ i optuženi Kevin Aziz Rijad trebalo da se suoče sa teškim posljedicama.

Aziz Riad je koristio sistem autopilota.

Slučaj je pokrenuo pravna i etička pitanja u vezi sa novom tehnologijom, posebno u trenutku kada prodaja „Tesla“ vozila raste, a sve veći broj proizvođača automobila oprema vozila sličnim sistemima.

Porodice žrtava su odvojeno podnele građanske tužbe protiv Aziza Rijada i „Tesle“, koje su u toku.

Kompanija „Tesla“ je na svojoj veb stranici objavila da njeni automobili zahtijevaju ljudski nadzor i da nisu autonomni, ali kritičari upozoravaju da ovaj proizvođač električnih vozila nastavlja da obmanjuje javnost marketinškm kampanjom,  koja implicira da vozila koja koriste autopilot mogu da se kreću bez kontrole vozača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana