Polovina stanovnika devet članica EU za mir uz kompromise Kijeva

Srna
Foto: AP

BRISEL- Gotovo polovina stanovnika devet članica EU podržava brzo okončanje sukoba u Ukrajini, čak i ako bi to značilo da Kijev mora da odustane od polaganja prava na dio bivše teritorije, pokazale su ankete udruženja agencija za ispitivanje javnog mnjenja "Evroskopija".

 


Ispitivanje je sprovedeno u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Portugaliji i Španiji, "Evroskopija" je danas objavila rezultate.

Oko 48 odsto svih ispitanika navelo je da podržava brzo rješavanje sukoba, čak i ako to za Ukrajinu znači gubitak teritorije radi postizanja tog cilja, a 32 odsto se protivi ideji da se Kijev učini bilo kakve ustupke za mir.

Ukrajinski zvaničnici obećali su da će se boriti sve dok njihove snage ne vrate kontrolu nad svim teritorijama koje Ukrajina smatra svojim, a lideri EU obećali su da će pomagati Kijevu dokle god bude potrebe za tim, podsjeća "Raša tudej".

Skepticizam javnosti EU posebno je naglašen u Australiji i Njemačkoj, gdje je 64, odnosno 60 odsto ispitanika podržalo "prečicu za mir". "Evroskopija" ističe da se mišljenje javnosti kosi sa zvaničnim stavom Vlade Njemačke, koja je jedna od država u EU koje najviše podržavaju slanje vojne pomoći Kijevu.

Ispitanici u Holandiji /27 odsto/ i Poljskoj /28 odsto/ najmanje su podržali kompromis radi postizanja mira.

Većina ljudi u devet zemalja EU, odnosno 56 odsto, želi da se nastavi isporuka oružja, ali treba naglasiti da ipak postoji i nezadovoljna manjina. Ukupno 60, odnosno 50 odsto ispitanika u Grčkoj i Italiji je protiv slanja vojne pomoći, dok 38 odsto u obje zemlje pojedinačno podržava vojnu pomoć.

Grci i Italijani su i među onima koji najmanje podržavaju sankcije EU Rusiji. Dok 51 odsto svih ispitanika podržava sankcije Rusiji, udio Grka i Italijana u tome je tek 29, odnosno 38 odsto. U Austriji je 38 odsto ispitanika podržalo sankcije Moskvi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana