Poljska formira koaliciju država spremnih da Kijevu pošalju "leoparde"

GS/AGENCIJE
Poljska formira koaliciju država spremnih da Kijevu pošalju "leoparde"

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 334 dana. Njemačka šefica diplomatije poručuje da se Berlin ne bi protivio tome da Varšava pošalje Kijevu svoje tenkove "leopard 2“. Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je da će njegova zemlja tražiti od Njemačke zvaničnu dozvolu da pošalje tenkove te da Poljska formira koaliciju država spremnih da ih pošalju.

Lavrov: Ukrajinci krivi za štetu na civilnim infrastrukturnim objektima

Rusija ne gađa ukrajinsku civilnu infrastrukturu i sva šteta je rezultat kriminalnih postupaka Kijeva, koji razmješta teško naoružanje i sisteme protivvazdušne odbrane u naseljenim područjima, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

-Ne gađamo civilnu infrastrukturu i za to postoje brojne potvrde. Sve što se dešava u smislu štete na civilnoj infrastukturi u Ukrajini je usljed kriminalnih postupaka režima u Kijevu, koji već mjesecima namjerno postavlja teško naoružanje i sisteme protivvazdušne odbrane u naseljena područja  rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Južnoafričke Republike Naledijem Pandorom u Pretoriji.

S tim u vezi, Lavrov je pomenuo bivšeg pomoćnika predsjednika Ukrajine Alekseja Arestoviča, koji je priznao da je projektil ukrajinske protivvazdušne odbrane izazvao djelimično rušenje stambene zgrade u Dnjepropetrovsku, u kojem je poginulo nekoliko ljudi, javio je TASS.

-U zapadnim medijima je tek nekolicina slučajeva u kojima smo optuženi za namjernu upotrebu oružanih snaga protiv civilne infrastrukture. Ali svaki takav slučaj se koristi za stalne višednevne, a ne višesedmične spekulacije o tome koliko su Rusi loši - dodao je Lavrov.

 

Beč neće isporučiti smrtonosno naoružanje

Austrija ne učestvuje u isporuci smrtonosnog oružja Ukrajini, rekao je danas austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

-Mi, Austrija, kao neutralna zemlja, ne možemo da učestvujemo u ovome, ali ne sprečavamo druge - rekao je Šalenberg novinarima u Briselu.

On je dodao da Austrija veoma pažljivo prati debatu između Njemačke i Francuske i isporuci teškog naoružanja Kijevu, prenio je "Sputnjik".

Nariškin: Ukrajinci prave zalihe naoružanja u nuklearkama

Postoje pouzdani dokazi da ukrajinska vojska na teritorijama nuklearnih elektrana pravi zalihe naoružanja i municije koje je dobila od Zapada, rekao je izjavio direktor ruske Spoljne obavještajne službe (SVR) Sergej Nariškin.

On je rekao da to obuhvata sisteme HIMARS I MLRS, protivvazdušnu odbranu, kao i artiljerijsku municiju velikog kalibra, prenio je "Sputnjik".

Komanda ukrajinske armije krije municiju i naoružanje na teritoriji atomskih centrala jer shvata da ruske oružane snage neće napadati teritorije nukelranih elektrana zbog straha od nuklearne katastrofe, dodao je ovaj zvaničnik.

Poljska će tražiti od Njemačke dozvolu da Kijevu pošalje „leoparde“

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je danas da će njegova zemlja  tražiti od Njemačke zvaničnu dozvolu da pošalje tenkove „leopard“ u Ukrajinu, prenosi Rojters.

Moravjecki nije precizirao kada će biti upućen ovaj zahtjev, ali je rekao da Poljska formira koaliciju država spremnih da pošalju njemačke tenkove.

Ako ne bude imala dozvolu Berlina, Varšava će donijeti sopstvene odluke, rekao je on, ne iznoseći više detalja, navodi britanska agencija.

-Čak i ako, na kraju, ne dobijemo ovu dozvolu, mi, unutar ove male koalicije, čak i bez Njemačke u njoj, predaćemo naše tenkove Ukrajini, zajedno sa ostalima - naglasio je Moravjecki.

Borelj se nada usvajanju nove vojne pomoći Kijevu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da se nada da će članice Unije usvojiti dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 500 miliona evra na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova.

Borelj je po dolasku na sastanak u Briselu rekao da se nada da će 27 članica postići dogovor o sredstvima iz Evropskog mehanizma za mir.

Mađarsko Ministarstvo spoljnih poslova i vladin portparol nisu odgovorili na pitanja o izvještajima od prošle sedimice u kojima se navodi da je Budimpešta unaprijed blokirala ovaj potez.

Diplomatski izvori su rekli da zemlje EU rade na desetom paketu sankcija Rusiji, koje bi trebale da stupe na snagu sljedećeg mjeseca, ali se odluka o tome ne očekuje danas.

Ministri će razgovarati i o upotrebi zamrznute ruske imovine u Evropi, uključujući 300 milijardi evra rezervi Centralne banke Rusije, za obnovu Ukrajine od ratnih razaranja.

Očekuje se da će ministri dodati još pojedinaca na listu sankcionisanih lica u Iranu zbog kršenja ljudskih prava.

Rjabkov: Nova ambasadorka SAD u Rusiji dolazi u Moskvu narednih dana

Nova ambasadorka SAD u Rusiji, Lin Trejsi, doputovaće u Moskvu narednih dana, izjavio je danas zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Rjabkov je rekao da trenutna situacija nije pogodna za određivanje novog datuma za sjednicu rusko-američke konsultativne komisije o Sporazumu o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja Novi START.

-Trenutna situacija je obeshrabrujuća za određivanje novog datuma, posebno imajući u vidu trend eskalacije u akcijama i retorici SAD - naglasio je Rjabkov, prenio je TASS.

Prethodni ambasador SAD u Rusiji Džon Saliven, napustio je Moskvu nakon što mu je 4. septembra prošle godine završen mandat, a imenovan je za ambasadora u Rusiji u decembru 2019. godine. Posljednji sastanak konsultativne komisije o Novom START-u održan je u oktobru 2021. godine.

Rusija je početkom avgusta prošle godine saopštila da otkazuje američke inspekcije, predviđene na njenim vojnim lokacijama u okviru ugovora Novi START, navodeći da je to odgovor na američko sprečavanje sličnih ruskih inspekcija u SAD.

 Ugovor Novi START potpisan je 2010. godine i ograničava arsenale dvije zemlje na maksimum od po 1.500 nuklearnih bojevih glava, što je smanjenje od gotovo 30 odsto u odnosu na prethodni limit, određen 2002. godine.

Ugovorom se ograničava i broj raketa i teških bombardera na 800.

Ruski predjsednik Vladimir Putin produžio je u januaru 2021. ugovor na pet godina, do 2026.

Mišel: EU da utvrdi način korišćenja sredstava ruske banke za obnovu Ukrajine

Predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je lidere zemalja članica EU da se angažuju u razgovorima o korišcćenju oduzetih sredstava ruske centralne banke, u vrijednosti od 300 milijardi dolara, za obnovu Ukrajine, objavio je danas Fajnenšel tajms.

Mišel je rekao da treba utvrditi način upravljanja zamrznutim sredstvima ruske centralne banke, radi ostvarivanja profita koji bi zatim mogao da bude namijenjen za obnovu Ukrajine, navodi list.

-To je pitanje pravde i pravičnosti i to se mora učiniti u skladu sa pravnim principima - rekao je Mišel, prenosi Rojters.

EU blokirala je 300 milijardi evra rezervi ruske centralne banke lani u novembru, u okviru uvođenja sankcija prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Berbok: Nemačka neće sprečavati Poljsku da pošalje tenkove Ukrajini

Njemačka neće stajati na putu Poljskoj, ukoliko Ukrajini pošalje tenkove njemačke proizvodnje "leopard", izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Upitana da prokomentariše šta će se desiti ako Poljska pošalje tenkove "lepoard" bez odobrenja Njemačke, Berbok je za francusku televiziju "LCI" rekla da za sada to pitanje nije postavljeno, ali da, ukoliko se Berlin bude pitao, neće stajati na putu, prenio je "Dojče vele".

-Znamo koliko su važni ti tenkovi i zato o tome razgovaramo sa partnerima. Potrebno je da omogućimo da se sačuvaju ljudski životi i da se oslobodi ukrajinska teritorija - dodala je Berbok.

Prethodnih dana vodila se debata između Njemačke i SAD oko toga da li će se slati zapadni tenkovi u Ukrajinu, a Vašington je tražio od Berlina da dozvoli NATO zemljama koje posjeduju "leoparde" da da dozvolu za slanje.

Sa druge strane, izvor iz vlade u Berlinu je rekao da će Njemačka to učiniti ukoliko Vašington prvo pošalje svoje tenkove Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana