Pojačane tenzije između Ankare i Stokholma nakon paljenja Kurana

Srna
Pojačane tenzije između Ankare i Stokholma nakon paljenja Kurana

STOKHOLM - Tursko Ministarstvo inostranih poslova pozvalo je Švedsku da preduzme neophodne mjere protiv lica koja su na današnjim antiturskim protestima u Stokholmu zapalila Kuran i pozvalo sve države da preduzmu konkretne korake protiv islamofobije.

-Najoštrije osuđujemo ovaj podli čin prema našoj svetoj knjizi. Odobrenje ovog antislamskog čina, koji vrijeđa muslimane i naše svete vrijednosti, pod plaštom slobode izražavanja, potpuno je neprihvatljivo - navode iz turskog Ministarstva inostranih poslova.

Saopštenje je objavljeno nakon što je krajnje desničarski danski političar Rasmus Paludan tokom protesta nedaleko od turske Ambasade u Stokholmu zapalio primjerak Kurana.

Paludan, koji ima i švedsko državljanstvo, i ranije je organizovao paljenje Kurana.

On je dobio od policije odobrenje da održi “proteste protiv islama i pokušaja predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da utiče na slobodu izražavanja u Švedskoj”.

Osim ovog održana su još dva protesta u Stokholmu, a na jednom od njih istaknuta je podrška Kurdima i protivljenje aspiraciji Švedske za ulazak u NATO. Sva tri skupa imala su uredne dozvole policije.

Na protestima podrške Kurdima i protiv članstva u NATO, govornici su se obraćali ispred velikog transparenta na kome je pisalo “Svi smo mi PKK”, odnosno Radnička partija Kurdistana.

-Nastavićemo da se protivimo ulasku Švedske u Alijansu -  rekao je Tomas Peterson, portparol Alijanse protiv NATO, koja je jedan od organizatora protesta.

Policija je saopštila da je situacija na sva tri skupa bila mirna.

Švedska i Finska aplicirale su za članstvo u NATO nakon početka ruske operacije u Ukrajini, a za ulazak u Alijansu je potrebno odobrenje svih 30 članica, među kojima je i Turska.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana