Hakeri ukrali podatke o imenima i kontaktima holandskih policajaca

Tanjug
Foto: Ilustracija

AMSTERDAM – Podaci o imenima i kontaktima svih policajaca u Holandiji ukradeni su tokom sajber napada, saopštio je danas ministar pravde i bezbjednosti te zemlje David van Vel.

 „Osim imena policajaca, ovi podaci ne uključuju privatne ili informacije iz istrage“, naveo je ministar u pismu upućenom parlamentu, prenio je holandski medij NL Times.

Holandska policija je prijavila slučaj hakovanja holandskoj Službi za zaštitu podataka koja trenutno istražuje uzroke i posljedice ovog incidenta.

Šefica policije Dženi Knol obavijestila je juče ministra o incidentu, a o njemu su informisani i pripadnici policije.

Poslije redovnog sastanka vlade, ministar Van Vel je pojasnio da su procurile imejl adrese, imena i profesije „čitave organizacije“.

Portparolka uprave policije nije mogla da potvrdi ove informacije, ali je navela da se to odnosi na „mnoge“ zaposlene u širem smislu, uključujući domare i službenike na prijemnim pultovima. Ona je takođe dodala da je prerano govoriti o posljedicama hakovanja.

„Postoje određene grupe koje sada ispitujemo sa posebnom pažnjom, uključujući ljude koji rade po tajnom zadatku“, kazao je Van Vel, ali nije elaborirao iz „bezbjednosnih razloga“.

On takođe nije mogao da kaže kako se sve to moglo desiti, dodajući da još ne može da otkrije više o incidentu, ali je obećao da će obavijestiti parlament čim bude imao više informacija.

Portparolka policije navela je da je uprava policije već preduzela mjere kao odgovor na incident, ali iz bezbjednosnih razloga nije mogla da precizira o kakvim koracima se radi.

Predstavnici sindikata su istakli da je sada najvažnije da se zaštite podaci zaposlenih u policiji i da se pronađe krivac za incident.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana