Pistorijus položio zakletvu u Bundestagu

Srna
Pistorijus položio zakletvu u Bundestagu

BERLIN - Novi njemački ministar odbrane Boris Pistorijus položio je danas zakletvu u Bundestagu, čime je zvanično preuzeo funkciju.

"Zaklinjem se da ću iskoristiti sve moje mogućnosti za dobrobit njemačkog naroda, povećanje koristi i sprečavanje štete. Takođe se zaklinjem i da ću braniti Osnovni zakon i druge zakone", rekao je Pistorijus tokom polaganja zakletve.

On je tokom obraćanja poslanicima naglasio da Njemačka nije strana u sukobima u Ukrajini, ali da će nastaviti da pruža vojnu pomoć Kijevu.

"Govorimo i o nastavku podrške Ukrajini, vojnim zalihama Oružanih snaga Njemačke", istakao je Pistorijus.

Pistorijus je dodao da na Njemačku i dalje utiče rat u Ukrajini, iako nije strana u sukobima, prenio je njemački list "Velt".

Novi ministar odbrane dobio je ranije danas sertifikat za imenovanje od predsjednika Njemačke Frank-Valtera Štajnmajera.

Njemački kancelar Olaf Šolc prihvatio je u ponedjeljak, 16. januara, ostavku bivšeg ministra odbrane Kristin Lambreht, koja je odlučila da se povuče sa te funkcije nakon višemjesečnih kritika medija u vezi sa njenim suočavanjem sa krizom u Ukrajini za koju ona kaže da ju je "omela u vršenju dužnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana