Peskov: Novu nuklearnu doktrinu treba shvatiti kao signal neprijateljskim državama

Srna
Peskov: Novu nuklearnu doktrinu treba shvatiti kao signal neprijateljskim državama

MOSKVA - Promjene nuklearne doktrine o kojima je govorio predsjednik Rusije Vladimir Putin mogu se shvatiti kao određena vrsta signala neprijateljskim državama, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je istakao da su izmjene u dokumentu o doktrini formulisane i da će odluka o njihovom objavljivanju biti donesena kasnije.

Prema njegovim riječima, izmjene u nuklearnoj doktrini šalju Zapadu signal u vezi sa posljedicama mogućeg napada na Rusiju i to ne nužno uz upotrebu nuklernog oružja.

“Zapravo, cijeli svijet dobro zna, odnosno razumni ljudi dobro znaju za naš nuklearni potencijal i njegovu ulogu u zastrašivanju. Naravno, nuklearno zastrašivanje se prilagođava, uzimajući u obzir one elemente tenzije koji se razvijaju duž naših granica”, naglasio je Peskov.

Na pitanje o nuklearnim arsenalima, Peskov je odgovorio da se nije razgovaralo o planovima Rusije da nadogradi svoj arsenal i da nije bilo izjava o tom pitanju u Moskvi.

“Predsjednik je izjavio da je naša nuklearna trijada garant nuklearnog odvraćanja”, napomenuo je Peskov.

On je dodao da razumni lideri država, političari i analitičari savršeno razumiju ozbiljnost Putinovih izjava.

Putin je juče tokom sastanka Savjeta bezbjednosti Rusije predložio diskusiju o nadogradnji temelja ruske državne politike u polju nuklearnog zastrašivanja.

On je naglasio da Rusija zadržava pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju agresije, uključujući situaciju u kojoj neprijatelj predstavlja kritičnu prijetnju upotrebom konvencionalnog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana