Oboren dron iznad Moskve, eksplozije u Kijevu

GS/Agencije
Oboren dron iznad Moskve, eksplozije u Kijevu

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini ušao je u 534. dan. Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dron na sjeverozapadu Moskve, blizu Karamaševskog nasipa i tom prilikom nije bilo velike štete, niti povrijeđenih, naveo je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin.Nekoliko eksplozija odjeknulo je u ukrajinskoj prijestonici Kijevu, nakon što su vlasti objavile uzbunu na vazdušne napade širom Ukrajine, izjavio je Rojtersu neimenovani očevidac.

Gradonačelnik: Oboren dron iznad Moskve, nema povrijeđenih

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je dron na sjeverozapadu Moskve, blizu Karamaševskog nasipa i tom prilikom nije bilo velike štete, niti povrijeđenih, naveo je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin na Telegramu.

-Izvršen je pokušaj da dron preleti iznad grada. Vazdušna odbrana ga je uništila. Kada su krhotine pale na područje u blizini Karamaševskog nasipa, niko nije povrijeđen. Nije bilo ni ozbiljne štete. Na licu mjesta su ekipe za vanredne situacije -napisao je Sobjanin.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruski sistemi za elektronsko ratovanje osujetili pokušaj, kako je navedeno, “kijevskog režima da izvede teroristički napad dronom na objekat u Moskvi”, prenosi TASS.

Ministarstvo je navelo da je dron oboren u šumskom području zapadno od Moskve.

Njemačka vlada pregovara sa MBDA o isporuci krstarećih raketa Ukrajini

Njemačka vlada pregovara sa proizvođačem oružja MBDA o isporuci krstarećih raketa “taurus” Ukrajini, objavio je danas Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.

Agencija navodi da Kijev već duže vrijeme traži od Berlina da mu isporuči “tauruse”, projektile sa dometom većim od 500 kilometara, koji se lansiraju sa borbenih aviona kao što su “tornado”, F-15 i F-18.

Krstareće rakete je teško otkriti radarima protivvazdušne odbrane jer lete na malim visinama i uglavnom se koriste za napade na važne ciljeve iza neprijateljskih linija, poput komandnih bunkera, skladišta municije i goriva, aerodroma i mostova. Njemačke vlasti su do sada odbijale da Ukrajini pošalju rakete dugog dometa zbog zabrinutosti da bi one mogle da budu upotrijebljene za napade unutar teritorije Rusije.

Kancelar Olaf Šolc želi da spriječi po svaku cijenu bilo kakve ukrajinske napade na rusku teritoriju nemačkim oružjem, prenio je ranije Špigl.

Kremlj je u junu upozorio Francusku i Njemačku da bi isporuka krstarećih raketa Ukrajini dovela do većih napetosti u sukobu koji traje od februara 2022. godine.

Medvedev: Kapitulacija jedina stvar potrebna Ukrajini

Kapitulacija Ukrajine je jedina stvar koja je zaista potrebna toj zemlji i koja bi vjerovatno otvorila put ka miru, ali ni Vašington ni Kijev ne žele takav ishod, istakao je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Ljudima koji pate u rovovima podijeljene zemlje jedino je zaista potrebno da se predaju, što bi potencijalno moglo da otvori put ka miru, ali ni Vašington ni Kijev ne žele mir - napisao je Medvedev na “Telegramu”.

Medvedev je ukrajinsku kontraofanzivu nazvao “fabrikom za obradu mesa koja radi non-stop i šalje hiljade nesrećnika u klaonicu”.

-Međutim, ova operacija je već sada nemoćna da pomogne režimu u Kijevu, koji je sada uznapredovao u fazu posmrtnog truljenja. U ovom trenutku ništa ne može da oživi njegov leš - istakao je Medvedev.

Komentarišući najnoviji zahtjev američkih vlasti upućen Kongresu SAD da se izdvoji dodatnih 13 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini, Medvedev je naglasio da je prosvećeni svijet ponovo uzdrhtao kada je saznao za dodjelu desetina besmislenih milijardi dolara za “zombije iz Zemlje 404” što je eufemizam za Ukrajinu.

Medvedev je napomenuo da, u isto vrijeme, “kamikaze zaglavljene u zapadnim tenkovima koji gore neće vidjeti taj novac niti bilo šta drugo osim smrti”, prenio je TASS.

Prema njegovim riječima, taj novac je veoma važan gerontokratskoj eliti Demokratske stranke SAD i njenim lakejima u EU.

-Na kraju krajeva, mit o žvelikoj kontraofanziviž podržan je mitom o „svemogućoj ekonomiji zasnovanoj na dolaru” - dodao je Medvedev.

Aerodrom "Vnukovo" nastavio sa radom

Međunarodni aerodrom "Vnukovo" u Moskvi nastavio je sa normalnim radom, nakon što su ukinuta ograničenja za sve letove, rečeno je "Sputnjiku" u pres-službi Aerodroma.

-Od 9.50 časova, ukinuta su ograničenja za letove. Aerodrom za sada normalno radi -, rečeno je u pres-službi.

Izvori iz službe za hitne intervencije rekli su ranije danas "Sputnjiku" da su zbog dronova obustavljeni svi letovi na aerodromu "Vnukovo".

Zatvoren vazdušni prostor u Kalugi

Vazdušni prostor u ruskom gradu Kaluga je zatvoren, izjavio je za TASS neimenovani izvor iz nadležnih organa za vazduhoplovstvo.

-Vazdušni prostor iznad Aerodroma u Kalugi zatvoren je radi osiguravanja bezbjednosti civilnih aviona - rekao je izvor.

Osim aerodroma u Kaluzi, ranije je zatvoren vazdušni prostor iznad Međunarodnog aerodroma “Vnukovo” u Moskvi zbog letova dronova.

Privremeno zatvoren aerodrom Vnukovo, razlog dron

Moskovski aerodrom Vnukovo je danas privremeno zatvoren, a prema preliminarnim informacijama, razlog je dron, prenosi agencija RIA Novosti.

- Aerodrom Vnukovo je privremeno zatvoren. Preliminarni razlog je bespilotna letelica - rekao je  izvor iz hitnih službi za agenciju.

U saopštenju Vnukova je navedeno da su, iz razloga koji su van kontrole aerodroma, od 09.40 sati uvedena privremena ograničenja za slijetanje i polijetanje aviona.

Iz bezbjednosnih razloga, neki letovi su preusmereni na druge aerodrome u Moskvi, navedeno je u saopštenju.

Eksplozije u Kijevu nakon upozorenja na vazdušne napade

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u ukrajinskoj prijestonici Kijevu, nakon što su vlasti objavile uzbunu na vazdušne napade širom Ukrajine, izjavio je Rojtersu neimenovani očevidac.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko poručio je stanovnicima prijestonice da ostanu u skloništima.

Zvaničnici Gradske uprave u Kijevu saopštili su da su aktivni sistemi protivvazdušne odbrane.

Gubernator: Ruska PVO uništila dva ukrajinska drona blizu Kurska

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt saopštio je danas da je ruska protivvazdušna odbrana uništila dvije ukrajinske bespilotne letjelice koje su išle ka gradu Kursku.

-Sinoć, oko 23 časa, snage PVO oborile su dve ukrajinske bespilotne letjelice koje su bile na putu za Kursk - naveo je Starovojt na Telegramu.

On se zahvalio ruskim vojnicima na odbrani i profesionalizmu.

Ukrajina: Jedna osoba poginula, a 14 povređeno u granatiranju hotela u Zaporožju

Jedna osoba je poginula, a njih 14, od kojih je dvoje djece, je povrijeđeno nakon što je ruski projektil pogodio hotel u gradu Zaporožju, saopštili su danas ukrajinski zvaničnici.

- Grad svakodnevno pati od ruskog granatiranja. Požar je izbio u civilnoj zgradi nakon što su je okupatori pogodili projektilom - rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Na fotografijama koje su podelili zvaničnici vide se razbijeni automobili i teško oštećen četvorospratni hotel Rajkarc na obali reke Dnjepar, prenosi Rojters.

Agencija podsjeća da je to drugi napad na Zaporožje poslednjih dana, nakon što su dve žene i muškarac poginuli, a devet osoba ranjeno u jučerašnjem ruskom raketnom napadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana