Novi napad dronom na Moskvu, dijelovi letjelice pali na zgradu

GS/Agencije
Novi napad dronom na Moskvu, dijelovi letjelice pali na zgradu

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 541 dan. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je izveden novi napad dronom na Moskvu – letjelica je oborena i pala je na zgradu tamošnjeg Ekspo centra. SAD su odobrile slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu iz Danske i Holandije čim bude završena obuka pilota, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

 

Baltičke zemlje pridružile se deklaraciji G7 o podršci Ukrajini

Premijeri Litvanije, Letonije i Estonije naveli su u saopštenju da se pridružuju Deklaraciji G7 o podršci Ukrajini, objavila je litvanska nacionalna televizija LRT.

Predsjednica vlade Litvanije Ingrida Simonite, premijer Letonije Krisjanis Karins i estonska premijerka Kaja Kalas juče su naveli da će samo članstvo u NATO Ukrajini pružiti bezbjednosne garancije i kredibilno sredstvo odvraćanja koje je potrebno da spriječi buduću agresiju ekspanzionističke Rusije, navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Oni su izrazili „nepokolebljivu podršku i solidarnost sa narodom i vladom Ukrajine koji herojski brane slobodu, nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje”.

-Prepoznajemo da hrabra borba Ukrajine pomaže u zaštiti evroatlantske bezbjednosti i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima - ističe se u saopštenju.

 Simonite, Karins i Kalas su istakli da su „stajali zajedno sa Ukrajinom od prvog dana ničim izazvane i brutalne agresije Rusije” i obećali da će je podržavati „do pobjede” i „nastaviti da doprinose međunarodnim naporima za očuvanje njene nezavisnosti, suvereniteta, bezbjednosti, demokratije i prosperiteta”.

Kako se navodi u saopštenju, na samitu NATO-a u Viljnusu, saveznici su se saglasili da je budućnost Ukrajine u NATO-u i da će baltičke zemlje nastaviti da podržavaju ovu težnju. Na Samitu NATO-a u Viljnusu 11-12. jula lideri zemalja Grupe sedam (G7) odobrili su Zajedničku deklaraciju o podršci Ukrajini. Deklaraciji su se do sada pridružile i Belgija, Češka, Grčka, Danska, Finska, Island, Irska, Letonija, Holandija, Norveška, Portugal, Rumunija, Španija i Švedska.

Rojters: SAD odobrile slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu čim se završi obuka

SAD su odobrile slanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu iz Danske i Holandije čim bude završena obuka pilota, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Vašington je dao uvjeravanja zvaničnicima Danske i Holandije da će SAD ubrzati odobrenje zahtjeva za transfer F-16 u Ukrajinu kada piloti budu obučeni, rekao je zvaničnik.

Američki državni sekretar Entoni Blinken poslao je pisma danskom i holandskom kolegi u kojima ih uvjerava da će zahtjevi biti odobreni, rekao je zvaničnik.

Blinken je u pismu, u čiju je kopiju Rojters imao uvid, istakao da SAD daju punu podršku za prebacivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, kao i za obuku ukrajinskih pilota, „što bi pomoglo u odbrani od ruske agresije“.

Danska i Holandija su nedavno zatražile odobrenje od SAD za transfer aviona u Ukrajinu, prenio je Rojters.

Koalicija 11 zemalja trebalo je da počne obuku ukrajinskih pilota u avgustu u Danskoj za upravljanje borbenim avionima F-16, rekao je u julu vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Trols Pulsen, dodavši da očekuje da će se obuka završiti  početkom 2024. godine.

Predsjednik SAD Džozef Bajden odobrio je u maju programe obuke za

ukrajinske pilote za upravljanje avionima F-16.

Pored Danske, centar za obuku trebalo je da se uspostavi i u Rumuniji.

-Ukrajina neće moći da upravlja avionima F-16 ove jeseni i zime - rekao je u srijedu portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Jurij Ignat za ukrajinsku televiziju.

Moskva: Ukrajiski bespilotni čamci pokušali napad na Sevastopolj

Brodovi Crnomorske flote otkrili su i uništili ukrajinski bespilotni čamac, koji je pokušao da ih napadne nedaleko od luke Sevastopolj na Krimu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se precizira da su ruski brodovi „Inkvizititiv” i „Vasilij Bikov” spriječili napad 237 kilometara jugozapadno od Sevastopolja, prenose RIA Novosti.

Ukrajinske snage i ranije su bespilotnim čamcima napadale Sevastopolj, glavnu bazu Crnomorske flote, kao i druge objekte na Krimu.

Tim oružjem je u julu pogođen i Krimski most, a u napadu su ubijena dva civila.

Još jedan dron oboren iznad Moskve, pogodio zgradu, nema povređenih

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je dron koji je letio za Moskvu, a dijelovi bespilotne letjelice pali su u zoni Ekspo centra, rekao je danas gradonačelnik glavnog grada Rusije Sergej Sobjanin.

Dodao je da nije pričinjena značajna materijalna šteta.

Na svom Telegram kanalu on je naveo da, prema prvim podacima, nema povrijeđenih.

Hitne službe su međutim saopštile da je dron oštetio 20 kvadratnih metara fasade jednospratnog paviljona, prenose RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je dron koji su lansirale ukrajinske snage usljed dejstva PVO promijenio putanju i pao u Krasnopresnenski nasip, dieo Moskve u kojem se nalaze zgrade ruske vlade.

-Bespilotna letjelica je, pošto je pogođena oružjem protivvazdušne odbrane, promijenila putanju leta i pala na nestambenu zgradu u oblasti Krasnopresnenski nasipa u Moskvi. Nije bilo žrtava i požara - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ovo nije prva bespilotna letjelica koja se kretala ka Moskvi, a u prethodnim incidentima takođe nije bilo povrijeđenih.

Zelenski: Iz Njemačke stigle dvije baterije PVO sistema IRIS-T

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da su u tu zemlju iz Njemačke stigle dvije baterije PVO sistema IRIS-T.

-Dva nova lansera IRIS-T su isporučena Ukrajini. Ovo je moćan i prijeko potreban PVO sistem. Hvala Njemačkoj na pomoći da nas zaštiti od ruskog terora - rekao je Zelenski u svom redovnom video-obraćanju.

Dodao je da je potpisao ukaz o rezultatima provjere vojnih komesara i rada regrutnih centara u Ukrajini, objavljeno je na sajtu ukrajinskog predsjednika.

-Rukovodstvo će biti potpuno smijenjeno. Vojnici koji su zaista bili u borbi, koji zaista razumiju kako i koga treba da biraju za naše snage odbrane i bezbjednosti, to su oni koji će upravljati radom teritorijalnih regrutnih centara - naveo je Zelenski.

Pored toga, dodao je da je potpisao “jedan od ključnih zakona koji je Ukrajini potreban za početak pregovora sa Evropskom unijom”, a tiče se članstva u toj organizaciji.

-Pregovori treba da počnu ove godine. Zakon garantuje transparentan, profesionalan i pravičan izbor sudija Ustavnog suda. Naša zemlja je korak bliže ulasku u Evropsku uniju - poručio je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana