Moskva osudila plan da se Kijevu daju zamrznuta ruska sredstva

Srna
Moskva osudila plan da se Kijevu daju zamrznuta ruska sredstva

VAŠINGTON - Rusija je osudila planove vlasti SAD da daju Ukrajini sredstva zaplijenjena od ruskih državljana i upozorila da će takav potez ugroziti povjerenje u globalni finansijski sistem i narušiti zaštitu privatnog vlasništva.

Ambasada Rusije optužila je SAD za očigledno nepoštovanje opšteprihvaćenih pravnih normi, nakon što je američko Ministarstvo pravde saopštilo da će proslijediti Kijevu oduzeta ruska sredstva.

"Takav opasan presedan služi samo da se diskredituju SAD kao žbastionž slobodnog preduzetništva. Vašington, sopstvenim rukama, podriva povjerenje u američki i međunarodni finansijski sistem, kao i bezbjednost jurisdikcije dolara", navodi se u saopštenju Ambasade.

Ambasada je odluku SAD nazvala "kršenjem osnovnih američkih vrijednosti koje su se pogrešno činile nepokolebljivim", javio je TASS.

Predsjednik SAD Džozef Bajden prvi put je predložio šemu prosljeđivanja sredstava u aprilu, kada je naveo da svako zaplijenjeno vlasništvo koje se smatra povezanim sa onim što je nazvao "ruskom kleptokratijom" treba da bude iskorišteno za podršku Ukrajini.

Kako bi taj plan uspio, Kongres SAD mora da usvoji dopune nekoliko zakona, a Ministarstvo pravde SAD potvrdilo je juče da su te izmjene uključene u finansijski paket vrijednosti 1,7 biliona dolara koji je usvojen krajem prošle godine.

Vašington i saveznici zamrzli su i sredstva Centralne banke Rusije ukupne vrijednosti oko 300 milijardi dolara, ali za sada nemaju pravno opravdanje da zaplijene ta sredstva.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osudila je prošle sedmice pljenidbu sredstava kao "potpuno nezakonitu mjeru kojom se krše opšteprihvaćeni standardi trgovinskog i međunarodnog prava".

Ona je upozorila da će se bilo kakvim pokušajem uzimanja ruskih sredstava i njihovo prosljeđivanje Ukrajini prekršiti imovinska prava i da će Rusija odgovoriti "prikladnim" kontramjerama.

Više od 1.000 ruskih pravnih lica i 1.300 pojedinaca su pod američkim sankcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana